5 велики съвременни писателки

5 велики съвременни писателки

март 7, 2019
Категория: Личности, Публикации
0 1882 2
5 велики съвременни писателки

5 велики съвременни писателки

Денят на жената ни накара да се замислим за жени, на които искрено се възхищаваме. Естествено, едни от първите имена, които ни дойдоха наум, бяха на съвременни писателки. Всяка една от тях е родена през 20 век, а това е ключов век за утвърждаването на правата на жените и ролята им в обществото. Именно заради това едни от най-ярките жени писателки се появяват тогава – гласовете им са силни, отчетливи и важни. Ето кои са нашите любими 5 велики съвременни писателки и защо.

  1. Маргарет Атууд
razkazat-na-prisluzhnitsata

Родената в Канада през 1939 година писателка е едно от най-влиятелните имена в литературата с над 50 издадени книги в различни жанрове. Безспорно нейният най-известен роман е „Разказът на прислужницата“, който е една от най-страшните и впечатляващи антиутопии, писани някога. Макар книгата да излиза преди повече от 30 години, днес тя живее нов живот, благодарение на телевизионната адаптация на HBO, която държи на тръни зрителите от цял свят.

Атууд е интелигентна писателка, известна доста и със „спекулативната си проза“. Вълнува не само от теми като правата на жените, ролята им в обществото, начина, по който те самите възприемат себе си и тялото си, но и от климатичните промени, бъдещето на човечеството и развитието на технологията и науката.

Препоръчителни книги:

„Разказът на прислужницата“

„Ясновидката“

„Каменното ложе“

2.Симон дьо Бовоар

Половинката на Самюъл Бекет е ексцентрична, рязка и остра. Често определяна като първата писателка феминистка, тя се изправя срещу стигмата за мъжкото превъзходство. Бовоар се изправя срещу дълго налаганите схващания и идеали за женската красота и женската роля, пише свободно за секса, аборта, хомосексуалните взаимоотношения между жени, старостта. Често критикува брака като институция, а всичко това се развива на фона на следвоенен Париж, като социалната и политическа атмосфера допринася още повече за литературната и интелектуална мощ на писателката.

Препоръчителни книги:

„Гостенката“

„Кръвта на другите“

„Вторият пол“ (няма ново издание)

3. Алис Уокър

Американска  писателка, поетеса и активистка, родена през 1944, носител на наградата Пулицър за романа „Пурпур“. Не е изненадващо, че се занимава активно със защите на правата на жените и особено на тъмнокожите жени, особено с оглед на личния ѝ живот, който не е бил лесен и пълен с лишения и трудности именно заради цвета на кожата. С упоритост, борбеност и пламък обаче Уокър успява да промени социалния си статут и да се превърне в едно от най-важните женски имена на 20 век. Романът „Пурпур“ е ударна, силна и зашеметяващо болезнена история-огледало на съдбата на тъмнокожите в САЩ през миналия век и искрено ви препоръчваме да не го пропускате.

Препоръчителни книги:

„Пурпур“

4. Тони Морисън

Първата чернокожа жена, носител на Нобеловата награда за литература. Към това добавяме и наградата Пулицър, която получава през 1988. Не звучи зле, нали? Тони Морисън е родена в голямо семейство и от малка обожава да чете. Не позволява, също като Алис Уокър, цветът на кожата да предопределя съдбата ѝ и с гордо вдигната глава се бори за свободата на идеите си, свързани с расова и класова политика и проблемите на жените.

Препоръчителни книги:

„Песента на Соломон“ (няма ново издание)

„Възлюбена“ (няма ново издание)

5. Мая Анджелоу

Изнасилена от любовника на майка си на 7-годишна възраст, Мая е убедена, че злощастната съдба, последвала този мъж след това, се дължи на нея и нейния глас. Затова тя решава да не говори с никого освен с брат си дълги години. Но една местна жена я окуражава да чете на глас и в крайна сметка чрез поезията, тя преодолява трамвата си. По-късно работи като актриса, певица и танцьорка. Включва се в движението за граждански права и работи в тясна връзка с Малкълм Х и Мартин Лутър Кинг.

Препоръчителни книги:

„Мама и аз и Мама“

А ако желаете да научите и за великите съвременни писатели (не само за нашите любими пет писателки), ви препоръчваме да разгледате чудесното илюстровано и информативно издание на Orange Books.

Великите съвременни писатели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *