Защо е важно да четем заедно?

Защо е важно да четем заедно?

април 25, 2024
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 228 1
Защо е важно да четем заедно?

Защо е важно да четем заедно?

Знаеше ли, че децата имат нужда да чуят средно 40 милиона думи още в първите си 4 години? Това посочват резултати от проучвания за ранното детско развитие. Толкова са думите, които помагат на малчуганите да изградят добри социални умения, да се развиват успешно, а по-късно и да се реализират по-добре като ученици и професионалисти.

Как можем да достигнем тази цифра? Като четем заедно с децата от ранна възраст.

Защо е важно да четем с децата до 5-годишна възраст?

Често срещан въпрос е на каква възраст трябва да започнем да четем на децата. Но този въпрос е с уловка, защото няма възраст, която да е твърде ранна. Все по-често се обсъжда пренаталното четене и с причина – специалистите смятат, че децата не само чуват в утробата, но и усвояват майчиния език.

Как да научиш твоя дракон да помага

В последствие четенето на глас става все по-нужно. Проучванията показват, че децата, на които се чете по една книга на ден, чуват над 290 хиляди думи повече от децата, на които не се чете редовно, и то още преди да достигнат 5-годишна възраст.

Защо е важно да четем заедно с деца в училищна възраст?

След като децата се научат да четат самостоятелно, времето заедно около книгите не бива да приключва. Специалистите съветват родителите да продължат да четат с децата възможно най-често и когато достигнат училищна възраст. По този начин възрастният може да допълва текста, да дава нужния контекст към него и да провокира дискусия във връзка с историята.

Мишките отиват на опера

Това се оказва особено нужно при класическите произведения, които се отличават с особен език и са богати на непознати думи. А наличието на само 2% непознати думи пречат на мозъка да възприемат текста и възпрепятстват четенето.

Виж още: Цитати от детските книги, които да помним цял живот

Освен това истинска загуба е само да четем книгите, защото те могат да се използват по много други начини още. По време на четенето заедно могат да се задават въпроси във връзка с текста, да се разглеждат илюстрациите, ако има такива, и да се измислят дори игри на тяхната основа. Този процес позволява на децата да тренират повече от сетивата и уменията си, докато същевременно повишава възможността малчуганите да обикнат четенето, вместо да го възприемат като задача.

Четем заедно – разгръщаме детския свят

Раждаме се с множество вродени инстинкти, но четенето не е един от тях. Това е сложен когнитивен процес, който изисква усилия, за да се усвои. А работата на родителя е да подпомогне този процес. Когато отделяме време да четем на глас с децата, правим именно това.

До края на месеца в Orange има още един повод да четем заедно – хиляди детски книги са с до 35% онлайн отстъпка. Кампанията цели да провокира повече споделени моменти с книга в ръка и да направи достъпна магията на четенето за повече деца. Затова и в края ѝ Orange ще дари избрани книги на три библиотеки в цялата страна.

Виж още: Разгръщаме светове: Orange и фондация „Детски книги“ обединяват сили, за да повишат грамотността сред децата

С всяка своя покупка ти подкрепяш каузата повече деца да израстват като читатели. Благодарим ти, че ни помагаш да разгърнем светове пред децата!

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *