Любимите нови книги на книжаря - месец ноември

Любимите нови книги на книжаря – месец ноември

ноември 27, 2015
Категория: Orange отблизо, Идеи, Публикации, Ревюта
0 3076 9
Любимите нови книги на книжаря – месец ноември

Любимите нови книги на книжаря – месец ноември

Любимите нови книги на книжаря са толкова много, че и два пъти месечно да ви разказваме за тях, пак няма да е достатъчно. Искаме да си представите, че всяка сутрин тръгвате за работа с мисълта, че днес ще се срещнете за пръв с поне 5 книги. И че те са чисто, чисто нови – вие ще ги разопаковате, вие ще помиришете страниците за пръв път, вие ще ги изложите и ще отворите пътя им към погледа на читателя. Нашият ден започва така, а вашият?

Месец ноември не ни разочарова и за пореден път ни накара да поискаме да изкупим всичко от работното си място. И тъй е като ясно, че това е физически невъзможно (поне в нашия случай), ни се налага да правим подбор. И този месец той изглежда така:

 

Любимите нови книги на книжаря – месец ноември

 

1. „Животът. Начин на употреба“, Жорж Перек  9789542816751

Чакахме новото издание на тази книга дълго време и вече сме доволни. Знаете ли, понякога не искаме да четем за заплетени мистерии, приключения, гръмки войни. Не много често (но все пак) желаем да прочетем нечие съзерцание. Нечия бавна, но красива мисъл. Нечие чувство, нечий страх. Да се запознаем с герои, които ще обикнем заради емоцията, която пораждат у нас, а не толкова заради действията им.

Роман, който очаквахме кротко, но който няма да напусне животът ни дълго време.

 

 

2. „Играч първи, приготви се“, Ърнест Клайн 

9789547832237

Добре си спомняме деня, в който преди няколко години малко преди една Коледа една дама дойде да търси романа „Ready Player One“. Искаше да подари на сина си точно тази книга и не искаше никоя друга. Поръчахме я, но и полюбопитствахме – каква ли беше тази книга? Дотогава не бяхме чували за нея, но след като я доставихме на дамата, вече знаехме, че появи ли се на български, тя ще привлече много внимание върху себе си. 

Е, не знаем колко прави се оказахме, макар че „Играч първи, приготви се“ намери своите читатели. Може би сме очаквали малко повече интерес към нея, но сме доволни и на това.

Фентъзи. Фантастика. Видео игри. 

Векът е 21-ви, но животът е различен. Границата между реално и нереално е почти разрушена. А това само може да радва хората, защото реалността е почти непоносима. Нищо чудно, че повечето предпочитат пребиваването в „Оазис“ – гигантска виртуална симулация, където е възможно почти всичко. Но нейният създател умира и не оставя наследници. Кой ще застане начело на империята?

Само онзи, който влезе в играта и излезе, след като намери трите ключа, скрити в нея.

 

 

3. „С удоволствие ще намина“, Фил Хоган9786191930364

Няма да крием, че всеки път, когато изд. Artline издадат нова книга, нещо в сърцето ни изписуква от радост. Този месец това се случи с цели две книги, първата от които е „С удоволствие ще намина“ на Фил Хоган. Представете си атмосфера на черен роман, изискан и оригинален сюжет, съчетан с нужната доза напрежение и корица, която искате да гледате постоянно. Освен това си представете и мистър Хеминг, който има ключ от вашия дом и всъщност винаги го е имал, дори преди вие да се нанесете там. И защо да не ви потормози, ако се налага?

Но на кого да вярваш в роман, в който всички лъжат? От кого да очакваш престъпление, от кого да очакваш страх и бездействие?

 

4. „Освен този живот“, Патрик Нес 9786191930326

Наясно сме, че е почти излишно да ви обясняваме колко страхотен е Патрик Нес. Ако не го знаете, просто ни се доверете и прочетете „Часът на чудовището“. След това се върнете в книжарницата и ни кажете да ви дадем „Освен в този живот“, защото НЯМАТЕ търпение да прочетете още нещо на Нес. 

Едно младо момче се дави и животът му изтича сигурно и безвъзвратно. Но той не знае, че това не е краят, че смъртта не означава изчезване. Има една врата, която щом отвориш, не можеш да се върнеш назад, но можеш да продължиш напред. А там те чака животът след смъртта. Или може би е нещо друго?

 

5. „Една успешна идея е достатъчна“, Рандъл Лейн и екип на „Форбс“ 9789543651665

Нека оставим художествените нови книги и да се запознаем с историите на някои от най-успешните, богати, предприемчиви и смели бизнесмени на планетата. Не, защото желаем да разберем тайната на успеха, а за да се вдъхновим да разчитаме повече на таланта и на идеите си, защото те са основният ни капитал.

16 ИТ милионера и техният опит. Техният начин. Тяхната игра. Кои са най-големите технологически гении? Създателите на Tumblr, Napster, Spotify, Instagram, SpaceX…

В света на младия технологичен елит един милиард вече не е нещо яко – десет милиарда са якото.

 

6. „Обещавам ти провал“, Педру Шагаш Фрейташ 9786191512645

В тази книга има МНОГО любов, от която обаче няма да умрете от захарна болест. „Обещавам ти провал“ е хроника на едно начало и на един край, на една безкрайна обич, която излиза извън собствената си орбита и се разбива на хиляди огледални парчета, в които се оглеждат нашите лични истории. Защото – да, любовта има много лица, но винаги един дом – самите нас. И вътре в съзнанието ни, в сърцето ни, в тялото ни, там, ниско долу в стомаха при пеперудите, се случва гръмкият провал на любовта.

 

 

7. „Време да се живее и време да се мре“, Ерих Мария Ремарк 9789542614890

Защото дори и да сте чели Ремарк, винаги е правилен момент да го препрочетете. А ако не сте – винаги е правилен момент да започнете. И е прекрасно, когато има нови издания на стари класики, защото те заслужават живот в ново книжно тяло, което да съхрани и продължи живота им.

Отново е Втората световна война и един мъж отново се завръща от фронта. Тогава той среща Елизабет, която е негова бивша съученичка, която ще запали светлината в очите и сърцето му. Възможна ли е любовта по време на война сред разрухата и смъртта?

 

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *