Кои са персонажите в Барбароните?

Кои са персонажите в Барбароните?

март 1, 2022
Категория: Публикации
1 12719 1
Кои са персонажите в Барбароните?

Кои са персонажите в Барбароните?

Една истински сладка история, вдъхновена от захарен памук – тази на Барбароните. 

Вероятно познаваш пъстрите герои, с които толкова много поколения деца се забавляват както на страниците на книжките, така и на малкия екран. Барбароните са семейство от девет весели героя – всеки с различна форма, цвят и характер, но всички зареждащи с настроение. 

Но кои са Барбароните, как са били създадени и какво трябва да знаеш за тях, преди да зарадваш децата вкъщи с книжка за цветното семейство? Споделяме малко повече по темата. 

Как са били измислени Барбароните?

Любимите на малки и големи Барбарони вече над 50 години радват децата. Създадени са от Анет Тизон и Талас Тейлър – френско-американска двойка. Двамата през 1970 година първи решават, че история за герои, приличащи на захарен памук, но споделящи общи черти с растенията, би могла да бъде интересна на децата. И се оказват напълно прави. 

Анет Тизон е французойка, архитект по професия, а Талас Тейлър е американец, учител по биология. През май месец на далечната година двамата се разхождат заедно из Париж, когато Талас Тейлър чува дете да моли родителите си за нещо, което на него му прозвучало като „ба-ба-ба-ба“. 

В действителност детето е пожелало захарен памук – на френски език той се нарича „Barbe à papa“.

Виж още: Кои приказки да четем на децата?

По-късно на същия ден двойката създава първия герой от семейството на Барбароните – Татко Барба. Вдъхновени от случката със захарния памук, те рисуват розовия герой на салфетка в ресторант, а името му „Барбапапа“ се ражда напълно естествено. 

От персонажа на обичливия баща се раждат и останалите членове на семейството – всеки със своите отличителни страни на характера.

Но не веднага след това започва успеха на Тейлър и Тизон. Няколко издателски къщи отхвърлят идеята им, смятайки, че продажбите на книжките биха били недостатъчни да покрият дори производствените разходи. 

Когато най-сетне откриват издателство, което се съгласява да създаде от идеята детска книжка, успехът е невероятен. Децата се влюбват в цветното семейство и малко по малко историята достига до все повече млади читатели. 

Виж още: 5 факта за костенурчето Франклин, които не знаеше досега

След това, през 1973 година, се появява първото филмче за семейството. Макар и то да е кратко, едва 5 минути, то предизвиква достатъчно голям интерес. 

Барбароните придобиват най-широка популярност през 1999 година, когато се появяват японските версии на анимацията „Татко Барба около света“. Кратките, но интересни епизоди, общо 50 на брой, достигат до десетки държави по света, а книжките за семейството биват преведени на над 40 езика. 

Кои са Барбароните?

Семейството от чудати същества се състои от Татко Барба, Мама Барба и техните седем деца – всеки разпознаваем според цвета и характера си. Подобно на захарния памук, те имат специалната способност да променят формата си и именно това им помага да се справят с разнообразни приключения и трудности. 

Раждат се в градината, също като растенията, но обитават голяма къща по пример на хората. Барбаронската къща е разположена на един зелен хълм, близко до дома на приятелите на семейство.

Виж още: 7 предложения за книги, които ще отведат децата на приключения из нови светове

За да обикнеш Барбароните, не е нужно много, но ако искаш да се запознаеш отблизо с всички персонажи, ето по какво ще познаеш всеки един от тях. 

Седемте деца на Татко Барба и Мама Барба се отличават по своя цвят и характер. След като в България тези герои достигат с помощта на преводачи, има множество различни начини, по които са превеждани техните имена. Но винаги те назовават един от нашите цветни приятели

Барбароните - Татко Барба, Анет Тизон, Талас Тейлър

Барбароните – Татко Барба, Анет Тизон, Талас Тейлър

Татко Барба

Като първо създаден, розовият Татко Барба, най-силно прилича на захарен памук. Той е вечно усмихнат и готов да помага на другите, затова и всеки го харесва. 

Историите с него водят до разнообразни приключения, но той се справя с всички тях със специалните си способности да се преобразява във всякакви форми и с помощта на въображението си. 

Мама Барба 

Винаги красивата и усмихната Мама Барба, или Барбамама, е черна, но обича да носи венец от маргаритки на главата си като отличаващ аксесоар. 

Тя обича да се грижи за семейството и къщата, но същевременно не се страхува от екшън – може да строи и да поправя счупеното. Не се плаши дори от вулканична лава. 

Барбароните - Теленцата на Мама Барба, Анет Тизон, Талас Тейлър

Барбароните – Теленцата на Мама Барба, Анет Тизон, Талас Тейлър

Барбалала 

Една от дъщерите в семейството, зелената Барбалала, обича музиката и може да свири на множество инструменти. Но освен това се интересува от ботаника и екология. 

Обикновено тя е изобразявана като много спокойна и с женствен темперамент. 

Барбарела

Лилавата Барбарела е сред най-красивите в семейството. Обича да отделя време на грижи за външния си вид и не пропуска възможността да изпробва нови гримове, парфюми и бижута. 

За сметка на това не понася насекомите и бяга от тях при първа възможност. 

Барбалена

Другата дъщеря в семейството се познава по яркооранжевия си цвят. Тя е любознателна и обича книгите, а често обича да играе, като се преструва на учителка. 

Винаги иска тя да бъде лидер и затова понякога не се разбира с брат си Барбадан, който също има състезателен дух. 

Барбадан

Червеният Барбадан е братът, който най-много обича да спортува. В повечето си свободни моменти той се отдава на тренировки, а когато не работи върху тялото си, работи върху ума си.

Обича да се преструва на Шерлок Холмс с шапка и своята лупа и е винаги готов да разрешава мистерии.

Барбарири

Барбарири лесно се разпознава по жълтия цвят, но и по любимото му хоби – прекарва времето си сред природата, изследвайки флората и фауната.

Обича животните и ги пази от зложелатели, наред с техните домове. От него децата могат да научат много за опазването на околната среда. 

Барбароните - Оркестърът, Анет Тизон, Талас Тейлър

Барбароните – Оркестърът, Анет Тизон, Талас Тейлър

Барбадей

Синият Барбарон в семейството може да изглежда забавен, но всъщност е много умен. Астрофизиката, химията и генетиката са му любими предмети.

Обича да провежда експерименти и да изобретява нови машини и химически отвари, макар че често това, което създава, е предпоставка за повече беди, отколкото за помощ.

Барбалячо

Черният и рошав Барбалячо е творецът в семейството. Обича да рисува, да създава скулптури и да бъде креативен. 

Не се страхува да покаже своята чувствителна страна и това се отразява в изкуството му.

Защо децата обожават Барбароните?

Очарователният свят на Барбароните с причина привлича децата. Цветните им образи с винаги весели характери са страхотен източник на забавление, а ситуациите, в които те изпадат, могат да научат малчуганите на много.

Именно това прави и книжките за Барбароните харесвани и от родителите. Семейството герои винаги е готово да помага на другите и да се отзове в лицето на неправдата. А историите, които разказват за техните приключения, са ценен пример за децата. 

Тези книги са подходящи за дори най-малките читатели по време на първите им срещи с литературата. Цветните образи на страниците успешно ще привличат детското внимание, а с всеки месец от развитието на малчуганите, те ще оценяват поместените истории още повече. 

Барбароните - Рожденият ден на барбароните

Барбароните – Рожденият ден на барбароните

Но независимо какво е приключението им този път, това, което винаги е вярно за Барбароните, е, че с тях никога не е скучно. Затова каним децата да се впуснат в любопитния свят на семейството. 

Зарадвай малчуганите вкъщи с нова книжка. Открий цветното разнообразие от истории за семейството Барбарони

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *