Кои са най-старите приказки?

Кои са най-старите приказки?

ноември 20, 2022
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 36 0
Кои са най-старите приказки?

Кои са най-старите приказки?

История стара колкото света… Приказки са се разказвали от древни времена и ще продължат да се разказват, докато има деца и възрастни, които да им се наслаждават. 

Но кой е разказал първата приказка? И какво се е случило в най-далечното „имало едно време“? 

Днес надникваме по-подробно в историята на историите, произхода на приказките и любопитните факти, които вероятно малко читатели знаят. 

Произход на приказките

Лесно можем да посочим кой тип приказки е най-старият – митовете. Първите опити на хората да си обяснят феномените, които се случват около тях, се явяват под формата на митологични приказки за богове, чудовища и свръхестествени висши сили, които влияят на човешкия свят.  

Всеки народ има свои митове, които обясняват процесите около нас. В египетските легенди богът Слънце Амон Ра се ражда от бял лотос, разцъфнал в океана Нун. След това той полита към небето, където сияе денем.

Според скандинавската митология пък от тялото на великана Имир е израснало гигантско дъбово дърво, което крепяло цялата вселена. Маите пък са си обяснявали началото на света с първосъздателите Тапеу и Гукумац. 

Кой би могъл да забрави за митовете от Древна Гърция – за Зевс и борбата му с титаните, както и за останалите богове на Олимп?

Скандинавски приказки

Скандинавски приказки

И това са само някои от най-популярните митове, докато все още има много, за които вероятно не знаем. Много такива приказки и митове са се разказвали на езици, които вече не съществуват. А това е само една от причините, които затрудняват проследяването на особеностите на жанра.

Виж още: Какви видове народни приказки има?

По-късно се сформират приказките, които са се разказвали не само за да обяснят съществуващите феномени, но и за забавление на малки и големи. Често в тях продължава да се запазва фантастичния формат, но в много започват да се преплитат и общовалидни поуки за живота. Така се формират и българските фолклорни приказки. 

Кои са най-старите приказки?

С всяка година успяваме да научим повече за миналото на човечеството. Същото важи и за приказките. 

Приказката „Лъвът и мишката“

До неотдавна се смяташе, че „Лъвът и мишката“ е най-старата приказка, позната на човечеството. Произходът ѝ е древноегипетски, но стига до нас благодарение на руски превод.

В нея се разказва за лъв, който по време на разходката си из природата среща множество животни от пантерата и мечката до коня и магарето, а всички от тях са пострадали по някакъв начин от своя досег с хората. 

По пътя си лъвът среща и мишка, чийто живот той решава да пощади. В края на приказката хората успяват да пленят лъва, но той е спасен именно от мишката. 

Приказки от Оскар Уайлд, Оскар Уайлд

Приказки от Оскар Уайлд, Оскар Уайлд

Историята разказва за силата, интелигентността и надмощието на хората, но същевременно учи, че не трябва да подценяваме дори привидно слабите. Но освен това тя изпраща послание да проявяваме милостивост, защото добротата се възнаграждава. 

Аборигенската народна приказка за вулкана Будж Бим

Днес обаче знаем, че това не е най-старата приказка, която се е разказвала по света. Неотдавна бе открита друга история, която според експерти се предава вече десетки хиляди години.

Тя е аборигенска народна приказка, за която се смята, че се предава вече десетки хиляди години. Историята разказва за четири гиганта, които са дошли в Австралия. Три от тях пътували из континента, но един от тях седнал да си почине на земята. Тялото му се трансформирало във вулкан на име Будж Бим и зъбите му се превърнали в лавата на вулкана. 

Природният феномен, който обяснява историята, се е случил преди 37 хиляди години и нови доказателства твърдят, че приказката е била създадена именно тогава. А до днес тя продължава да се предава между поколенията.

Има ли разлика между старите и новите приказки?

Всеки може да предположи колко много днешните детски приказки за четене се различават от тези, написани преди хиляди години.

Когато си помислим за приказките на съвремието, се сещаме за феи орисници, принцеси и принцове, джентълмени и дами, както и за злодеи и чудовища, вещици и доведени майки. 

Но в действителност повечето пъти, когато си мислим за съвременни приказки, визираме истории, които са се разказвали в продължение на хиляди години. 

Старите приказки, които разказваме и днес

Като започнем от „Красавицата и звяра“ – приказка, която днес не спира да радва и малки, и големи. Според множество източници тя е възникнала още преди над 4000 години, и то в Египет. 

Приказна колекция: Красавицата и звяра

Приказна колекция: Красавицата и звяра

„Джак и бобеното зърно“ пък може да бъде проследена до преди 5000 години. А това са само малка част от любимите приказки за деца за четене, които приспиват малките читатели вече хиляди години. 

Много от тях, увековечени от известни автори на своето време, са били измислени стотици години преди първия път, в който са публикувани. Братя Грим, които днес асоциираме с много от любимите детски приказки, са започнали да събират истории от старите разказвачи в опит да съхранят останалото от минали поколения.

Виж още: Най-хубавите приказки на Братя Грим

Според тяхната теория много приказки за лека нощ са разкази, предавани в продължение на векове наред. И това се оказва вярно в немалко случаи. Приказки, станали част от томовете, издадени от писателите, могат да бъдат проследени до 16-17 век.

По същия начин Шарл Перо, творил в по-ранен период, не е написал всички приказки, издадени от неговото име. Голяма част от тях са заети от историите, разказвани и предавани от народа години наред. 

Такава е например „Червената шапчица“. Тя е обичана от малките деца вече векове наред в множество части на света, макар и всеки път тя да е в различна версия.

Български митове и легенди, твърди корици

Български митове и легенди, Цанко Лалев

Макар и да е трудно да се посочи точното място, където за първи път е била разказана историята за Червената шапчица, днес знаем какъв е бил източникът ѝ. Според редица изследователи-фолклористи историята се заражда около I век от новата ера, като произлиза от друга популярна приказка – тази, разказваща за вълка и седемте козлета.

Основният елемент от тези приказки е вълкът като злодей. А той може да се открие в много други сформирали се по-късно истории. Сред тях попадат и народните приказки на България. 

Съвременните приказки 

След като голяма част от историите, които продължаваме да разказваме до днес, са създадени много отдавна, кои са приказките от новото време?

Макар и постоянно да се създават нови истории, които да очароват децата, повечето от тях са базирани на онези вълшебни приказки, които са се предавали в продължение на години наред. 

Така например „Замръзналото кралство“ е история, създадена през последните няколко години и завладяла сърцата и въображението на децата. Но дори тя не въвежда никога нечуван досега приказен мотив. Тя е написана на базата на „Снежната кралица“, а приликите между приказките лесно могат да се посочат.

Виж още: Кои приказки да четем на децата?

В такъв случай изводът е, че децата днес, а и преди хиляди години, се интересуват от истории, които очароват по един и същи начин. А приказките, които успяват да впечатлят младите читатели веднъж, намират начин да оцеляват през годините, да се променят и подобряват, но да запазват своята магия. Нови или стари, разказани за първи път преди 10 или преди 1000 години – всички приказки умеят да радват децата по различни начини.

А ти какви истории четеш на малчуганите вкъщи?

, ,

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *