8 от най-влиятелните писателки

8 от най-влиятелните писателки

март 7, 2016
Категория: Личности, Публикации
0 4486 16
8 от най-влиятелните писателки

8 от най-влиятелните писателки

Повече от трудно е да изберем само 8 от най-влиятелните писателки. Жените отдавна не са нежната половинка на писането, а негов пълноправна и мощна част. Но, за да отбележим настъпването 8-ми март, решихме да ви представим 8 писателки, които според нас са оставили сериозни дири в света на литературата.

 

Virginia Woolf1. Вирджиния Улф

Понякога се замисляме, че има шанс самата Вирджиния да ни е много по-интересна, отколкото произведенията, които създава. И това се дължи на факта, че писателката е имала невероятен живот, който я е превел през поне няколко от деветте кръга на ада – тежко дество, изпълнено с психическо и физическо насилие; емоционални проблеми; изцяло платонична връзка с мъжа до нея (лишена от физическа интеракция); самоубийство…

Когато четем „Госпожа Далауей“, „Към фара“ или есетата на Улф, попадаме в една вселена, където мисълта и личността на писателката, ни заливат с пълната си мощ. И колкото и да опитваме, винаги ще знаем, че това, което си мислим, че разбираме от нея, е само върхът на айсберга.

 

Jane_Austen_coloured_version2. Джейн Остин

Героините на Джейн Остин и до днес остават едни от най-впечатляващите женски образи в литературата. Те успяват да се борят и да постигат своето в един мъжки свят, където гласът им е бил заглушаван постоянно. Където жената е била съчетание от качества и умения, чиято единствена цел е била намирането на възможно най-добрата партия. Лекотата и хуморът, с които Остин чупи клишетата на времето, са нейна отличителна черта и наистина вярваме, че всяка млада дама трябва да прочете поне веднъж „Разум и чувства“ и „Гордост и предразсъдъци“ в живота си.

 

J._K._Rowling_20103. Дж. К. Роулинг

Светът на юношеската литература не е същият след появата на Хари Потър в него. Няма дете, което да не е чувало за малкия магьосник, няма родител, който да не се е чудил дали да купи на детето си първата книга от поредицата (или поне да го заведе на филма). Роулинг създаде поредица, която се превърна в класика пред очите ни. В момента „Хари Потър“ е марка, която излезе отвъд книжната рамка и включва компютърни игри, филми, театрална постановка, огромни платформи за фенфикшъни…

Отделно самата Роулинг не спира да пише. Факт са първите й четири книги за възрастни, като три от тях са част от криминалната поредица за частния детектив Корморан Страйк. А по „Вакантен пост“ има дори минисериал.

Тази дама е огън!

 

Agatha34. Агата Кристи

Тя носи клишираното прозвище „Кралицата на криминалния роман“, но пък то е съвсем вярно. Творчеството на Кристи е толкова мащабно по обем и значимост, че кралската титла е съвсем по мярка в този случай. Тя е майката на Еркюл Поаро и на мис Марпъл, най-вероятно е била една от любимите ви писателки, докато сте били юноши и също много вероятно е днес да препрочитате нейни романи, докато сте на почивка или искате да избягате от натовареното си ежедневие.

Агата Кристи е вечна.

 

Blaga_Dimitrova_Youn5. Блага Димитрова

Толкова пъти сме ви говорили за нея, че едва ли остана нещо, което да не сме казали. Тя е любимата ни българска писателка, романите и поезията й спират дъха ни всеки път и с това приключваме темата за нея.

 

 

 

 

dor6. Дорис Лесинг

Тази прекрасна дама е една от най-значимите писателки от края на миналия век. Лауреат е на Нобелова награда за литература през 2007 година. Умира през 2013 година на 93 години. По думите насамата писателка нещастното детство е една от причините тя да започне да пише. Книгите й са вдъхновени от живота й в Африка, от отношенията между колонизаторите и местните африканци, от социалните и политически проблеми, на които е свидетел. 

 

zade7. Зейди Смит

Зейди успя да ни впечатли още с „NW“, а с „Бели зъби“ просто ни разказа играта. Не помним от кога не сме обиквали толкова безапелационно писател. Смит е изключително талантлива, колоритна и противоречива – или ще се влюбите в романите й, или твърдо няма да го направите. Тя ще ви сблъска с темата за съвременната идентичност, за изтръгването на родовите корени и засаждането им на чужда земя, за разрушаването на традициите.

 

 

8. Дона Тарт

Тази изискана и стилна дама, която държи личния си живот скрит от очите на журналисти и любопитни читатели, е автор на три романа, като написването на всеки един е отнел по 10 години. „Щиглецът“ й носи наградата „Пулицър“ за 2014 година и е един от най-обсъжданите романи за годината. Мненията за него са противоречиви, но полемиките не стихват.

Ще мине още доста време, докато се появи моментът за четвъртия й роман, но това само ще покажи нивата на напрежение у читателите на Тарт. Вие от тях ли сте?

 

 

Снимка: Симона Илова

 

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *