10 причини да обичаме Хари Потър

10 причини да обичаме Хари Потър

януари 31, 2018
Категория: Знаете ли, че..., Идеи, Публикации
1 13236 2
10 причини да обичаме Хари Потър

10 причини да обичаме Хари Потър

Хари Потър е един от най, най, най-любимите литературни герои на всички книжари в Orange Center. Затова се радваме на всеки празник и всяко събитие, свързано с него. За нас кажи-речи всеки ден се случва да отпразнуваме приятелството си с Хари, като препоръчаме на някого първата книга от поредицата, или просто като подредим по интересен начин книгите на Роулинг.

Макар много пъти да сме споделяли причините, поради които обичаме тези книги толкова много, сега имам повод да го направим отново.

 27658933_10208733909023871_1816657596_n10 причини да обичаме Хари Потър

1. Защото историята ни погълна толкова бързо, че не усетихме нито кога прочетохме 7-те книги, нито кога започнаха да ни липсват толкова много.

2. Защото всеки от нас намери по поне един персонаж, към когото да се привърже от все сърце и от когото да научи нещо прекрасно.

3. Защото е честна, сурова и трогателна поредица.

4. Защото ни напомни, че приятелството е най-висшата ценност.

hari-potar-i-filosofskiyat-kamak-97895444646845. Защото ни научи, че да сме различни и смели си струва риска.

6. Защото успяваше да ни изненада.

7. Защото всички искахме да учим в Хогуортс (и още го желаем).

8. Защото Снейп е един от най-великите мъже, раждали се някога в света на литературата.

9. Защото след всички тези години, винаги ще сме готови да препрочетем любимата си част от поредицата или да си направим маратон с филмите.

10. Защото вярваме, че с всяко ново поколение четящи деца магията ще се запазва и книгите за Хари Потър ще продължават да намират нови и нови почитатели.

fantastichni-zhivotni-i-kade-da-gi-namerim-originalen-stsenariy-9789542719557Знаете ли, че…

Тази година за четвърти пореден път ще се проведе нощ на Хари Потър. Тя е по инициатива на британския издател Bloomsbury и участие в нея вземат училища, библиотеки, книжарници, читателски клубове… Тази година акцентът на нощта на Хари Потър е едно от най-новите илюстровани издания от магическия свят на Роулинг  – „Фантастичните животни и къде да ги намерим“

 В страницата на Егмонт България може да откриете списъка със събития. Всички изглеждат вълнуващо и сме убедени, че ще са магически. Избрахте ли си кое да посетите?

, , , ,

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

1 коментар

 1. Sizzy
  Отговори

  Не всички смятаме, че Снейп е един от най-великите мъже в литературата. Все още не го харесвам. Може да е загубил най-добрата си приятелка, но и на първо място не е трябвало да й казва, че е мътнорода. При порожение, че тя се е опитала да го защити.

  Колко много персонажи са минали през по ужасни неща от Снейп, пък не са се превърнали в това, което беше той. Сириус е изстрадал повече, предаден, загубил близките си и пратен в Азкабан – въпреки това остана добър, мил и загрижен. Готов да помогне на всеки в нужда.

  Ремус – дори не е имал приятели преди Хогуъртс и се е страхувал да не ги загуби защото е бил въркорак. След годините в Хогуъртс така и не си е намирал работа лесно. А Снейп въпреки всичко е казал на цялото училище какъв е – лишавайки го от единствената му работа. Няма какво да говорим. Колкото и да е обичал Лили и дъра бъра нататък не е имал правото заради стари пререкания с Ремус и Сириус, да причини това на клетия Лупин.

  Не само това. Непрестанно си го е изкарвал на децата. Виж Невил – едва третокурсник, загубил един вид родителите си и живеещ при строгата си баба, която го е хокала непрестанно и е тъпчела самочувствието му. Заедно с цялата му рода. И въпреки, че родителите му са били изтезавани от Смъртножади с круцио, НАЙ-ГОРЕМИЯ СТРАХ НА НЕВИЛ Е БИЛ СНЕЙП. И въпреки това Невил прие слабостите си и СЕ ОПИТА И СТАНА ПО-ДОБЪР. И не ми разправяй, че е трябвало да играе тази роля зара Волди. Като че ли Волди е щял да го възнагради „Браво Снейпи, че тероризира психически всичките тези деца докато си чакал завръщането ми. Това е най-важното за мен! Колко си предан само!“. Пълен абсурд просто. Волди въобще е нямало да разбере дали се е държал добре или зле с децата.

  Хърмаяни и друг пример. Подигравал се е на за зъбите й, до толкова че тя да ги промени. Непрестанно я е игнорирал дори да е била единствената, която знае отговорите на въпросите зададени от него. Обиждал я е и е натъртвал, че иска да се изкара за по-добра от другите. Отвратително отношение към нея просто.

  А да не говорим и за Хари. Наследството на Лили. Ако Снейп наистина е обичал Лили, на първо място нямаше да я нарече мътнорода, независимо от ситуацията. Пък после да й каже, че е единствената мъглокръвна за която го е грижа, като тя е имала купища приятели със същата кръв.

  „Трябвало да защити Хари“… „Правел го заради любовта си към Лили“. Ако изобщо е обичал Лили, нямаше да третира Хари по този начин само защото е син на Джеймс. Всички знаем, че животът на Хари е бил адски труден, петата година дори Снейп успя да зърне миналото му с оклументиката. И какво? Продължи да го тормози! Въпреки, че Хари е бил много по-добър от баща си.

  Изобщо има толкова много нередни неща с този персонаж и още много за дъвчене по тази тема, но аз не одобрявам нито ще го оправдавам като повечето фенове. Можел е да бъде много по-добър. Не го харесвам, не плаках на смъртта му, не смятам че е заслужавал Хари да кръсти едно от децата си на него и тъй нататък.

  Станията иначе е хубава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *