Защо да станеш БГ писател?

Защо да станеш БГ писател?

ноември 5, 2015
Категория: Забавно, Публикации
1 3952 13
Защо да станеш БГ писател?

Защо да станеш БГ писател?

Да си БГ писател не е лесно, но пък е напълно възможно. Ако не си се доредил до участие в предаване, конкурс или втори конкурс, от които да „спечелиш“ публикуване на дебютния си роман, спокойно – има още канали за осъществяване на мечтата на баба ти да станеш известен!

И ти си решен да се провреш в поне един от тях. А защо да го правиш ли? Ето защо:

 

11. Защото имаш излишни няколкостотин лева и смяташ да ги инвестираш в таланта си, като сам финансираш книгата, която няколко издателства досега са отказвали да издадат, защото намират писателските ти заложби за съмнителни. Разбира се, съвсем незаслужено!

 

10. Родителите ти все още имат възможност да те издържат и нямат против да прекараш времето си в очакване на Годо a.k.a да очакваш да живееш от писателски хонорари.

 

9. Смяташ, че вече е време всички да разберат историята на твоето детство по времето на соц-а. Или поне тази на последното ти напиване и какво се случва след това (макар че и ти самият не си спомняш добре някои моменти. Добре, де, повечето моменти).

 

8. Харесваш прозвища като „новия Буковски“ и „българския Дан Браун“. Много би искал да те наричат „старозагорския Джеймс Джойс“, макар че нямаш идея какво значи „модернизъм“.

 

7. Смяташ, че си чел достатъчно книги и е време останалите да четат теб.

 

6. В гимназията учителката по литература е похвалила твое есе, с което си участвал в конкурс, откъдето пък са ти връчили поощрителна награда. Случайност?

 

5. Омръзна ти всички да се превъзнасят по автори, които не са теб. Предпочиташ да се превъзнасят по теб.

 

4. Сомнамбул си, нямаш какво да правиш вечер и пишеш дълги и философски статуси във фейсбук. Знаеш, че други хора са издавали книги със статусите си. Време е и ти да се пробваш.

 

3. Имаш голямо семейство. Сериозен кръг приятели, които са ти обещали да прочетат книгата ти. Вече имаш готова публика за представянето в хипарско заведение в София или Пловдив.

 

2. Имаш слабо популярен блог, който искаш да превърнеш в слабо популярна книга със символичен тираж.

 

1. Защо не?!1

 

0. България все още няма нобелов лауреат за литература. Време е някой да плати данъците на онези 8 млн. шведски крони именно у нас!

 

 

П.С.

Уважаеми читатели, този пост е напълно добронамерен и не цели да обиди никого. Усмихнете се преди всичко 🙂

 

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

1 коментар

  1. Бени Хюбнер
    Отговори

    Защото имаш дъщеря – тийн – ръчкатор, която си иска нейната книга – това беше моят мотив, но и гореизброените мотиви са доста мотивиращи :-)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *