Защо да четем книги

Защо да четем книги

март 23, 2017
Категория: Забавно, Знаете ли, че ...
2 4728 1
Защо да четем книги

Защо да четем книги

Защо да четем? За любовта ни към книгите можем да си говорим  с часове. Това сме аз и ти, хората които обичаме да четем, говорим си за нови книги, за нови издания на книги, за нови и интересни автори, за срещи с тези автори. Аз и ти сме от хората, които намираме време да четем. Аз харесвам  Дона Тарт, ти  харесваш Майкъл Конъли. Не се съдим взаимно, всеки си има вкусове. Ти си започнал да четеш в ранна детска възраст с Роалд Дал, аз започнах да чета в ранното си тийнейджърство с Ана Каренина. Всеки от нас вижда нещо различно в книгите: бягство, свобода, почивка или разнообразие. За тези, които не са напълно убедени, че четенето е тяхното нещо могат да разгледат изброените причини защо да четем книги:

 1. Развиване на въображението

Преди години бях видяла една статия някъде, че когато човек чете развива своето въображение. Представете си, че гледате филма „Крадецът на книги“. Война, глад и мизерия. Чувате разказа на смъртта, виждате как малката Лизел се учи да живее при новото си семейство. А сега забравете филма. Книгата ви дава удоволствието да си поиграете с въображението, да си представяте всичко това. Докато гледате филма въображението ви не работи, вие приемате дадената информация от филма на готово, докато ако си представяте сюжета на книгата, въображението ви ще работи. Сами ще си изграждате героите, сами ще изграждате действието.

 1. Подобряване на концентрацията

Четенето на книга отнема време, за разлика от четенето на новини, постове или ъпдейти в социалните мрежи. За да следим сюжета на книгата трябва да ѝ се отдадем и съответно да се концентрираме. Ако успеем да запазим концентрацията значи сме успели да задържим вниманието си върху книгата. Колкото повече четем, толкова по-добре успяваме да е концентрираме.

 1. За да можем да говорим за книги

Книгите винаги изникват в разговора. Било то за класика, за нови книги или дори за автори-сценаристи от популярни български предавания. Винаги можем да намерим обща тема на разговор сред книгите. Колкото повече четем, толкова по-запознати ще сме и ще можем да споделим мнението си по темата. Дори ще можем да се изкажем срещу грозно написан текст

 1. За забавление

Да! Книгите са забавни. От тях освен да се учиш, можеш и да се забавляваш. Освен книгите с вицове съществуват книги в толкова много жанрове, че няма как да не намерим забавление поне в един от тях. Било то енциклопедии, комикси, книги за оцветяване и др.

 1. За да надграждаме себе си

Колкото и да е самоуверен човек е добре да мисли за себе си от различни гледни точки. Според различни проучвания четенето може да промени личността.  С четене на художествена литература започваме да се учим да изпитваме съжаление или радост заедно с главните герои. Опитваме се да съпреживеем с тях сюжета. Учим се от грешките на героите и гледаме ситуациите, в които изпадат от няколко страни.

Която и причина да изберем, с четенето на книги няма да сгрешим. Най-важната причина, поради която да четем, е може би, че ставаме възприемчиви към света и по-умни. 

, , ,

Скромен човек, който търси добротата в себеподобни. Изумяващ се от хаоса и злобата в човешките отношения. Не харесвам прекомерната употреба на заучени фрази например като „Ще изчакате“ и „Нека ни е зле“. Удивявам се на хора, които успяват да са смели и да не престават да се борят. Обичам да пътувам в страни, които са ме впечатлявали по някакъв начин. Когато нямам достатъчно пари пътувам в света на книгите.

Вижте другите ми публикации

2 коментара

 1. Кипо
  Отговори

  Основната причина да четем е, че книгите ни дават невероятната възможност, сами в съзнанието си, да изграждаме образите на героите в тях. Понякога автора ни представя дадена визия – дълга коса, сини очи… Все пак обаче всичко си зависи от самите нас. 🙂

 2. Магдалена Бонев
  Отговори

  Точка номер 5 е от изключително важно значение за мен. С годините книгите обогатяват не само речника ни, както много смятат, но кръгозора и въображението. Независимо от тематиката, книгите са вратата към себепознание и развитие на личността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *