За книгата

За книгата „Първите седем“ от Боян Петров

февруари 11, 2019
Категория: Публикации
0 1276 2
За книгата „Първите седем“ от Боян Петров

За книгата „Първите седем“ от Боян Петров

„Първите седем“ от Боян Петров, издателство „Вакон“

Когато приключението е закодирано в ДНК-то, а сечивото се е превърнало в естествено продължение на ръката, единственият възможен път е нагоре. С успешната атака на Нанга Парбат през 2016 г. жадният за нови хоризонти Боян Петров вече е стъпвал на осем от най-високите върхове на планетата. Постижение, което прави увенчаването на България с престижната „Хималайска корона“ – изкачването на всички 14 осемхилядника – по-близо от всякога.

Но как се оцелява толкова дълго насред пейзаж, изпъстрен с невъобразими скални отвеси и бездънни цепнатини, където просто няма място за грешки? Как едно 17-годишно момче, мечтаещо за гигантите К2 и Канчендзьонга от книгите на Джо Таскър, ще се научи да преглъща умората и болката, да крещи „не“ в лицето на болестта?

В „Първите седем“ Боян разказва за изпитанията, провалите и успехите, които съпътстват изкачването на първите 7х8000, формирали го като блестящ катерач и лидер. Книгата е своеобразен наръчник за изкачване на високи върхове, в който детайлно се описват физическата подготовка и организацията, предшестващи експедициите към връх над 7000 метра. Авторът не е професионален алпинист, а изследовател-зоолог, който съумява да приложи научния подход на всяка крачка от:

  • Избора на връх и стил на изкачване
  • Изграждането на тренировъчен режим
  • Привличането на спонсори
  • Подбора на подходяща екипировка
  • Определянето на хранителен режим по време на експедициите

Прекосете континенти и вертикални граници заедно с един от водещите алпинисти на България, който ще ви покаже, че непостижимите цели са само поредната илюзия на ума. 

Цитати от Боян Петров:

 

  • “Алпинизмът е спорт, при който малка грешка в преценката води до необратими последствия, а рискът започва там, където свършват възможностите ти. С достигане до зрелостта в този спорт добре знам докъде мога да стигна и кога да спра, ако искам да има следващ път”.

 

  • “С разширяването на кръгозора и успешните изкачвания виждам, че мога и още, и още… Тук идва и тънкият момент – да не стигна до следващата граница, преди да съм готов за това. Опитвам се да правя всичко постепенно”.

 

  • “Започнах с катеренето на петхилядници, седемхилядници, осемхилядници. Границите ми не са достигнати и съм на възраст, когато мога да изисквам още от себе си, да разгърна потенциала си”.

 

  • “Ако един ден достигна предела на възможностите си, ще продължа да искам още, просто така съм устроен. Усещането за живот и усещането за свобода идват от възможностите”.

 

  • „Хубавото на върховете е, че от тях виждаш другите върхове и разбираш колко много имаш да работиш.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *