В търсене на спасение с „Чернобилска молитва“

В търсене на спасение с „Чернобилска молитва“

юни 13, 2019
Категория: Публикации, Ревюта
0 1470 0
В търсене на спасение с „Чернобилска молитва“

В търсене на спасение с „Чернобилска молитва“

Книгата „Чернобилска молитва” на Светлана Алексиевич е не просто литературен феномен, а историческо свидетелство за мащаба на живота във всичките му багри. Неудобството, нещастието и мъката, които преобладават в тази и останалите книги на беларуската авторка, са своеобразна молитва към миналото – с надежда описваните събития да не се повтарят…

„Чернобилска молитва“ е единият от елементите на „Гласовете на утопията“ – поредица, включваща 5 книги, посветени на разтърсващите събития от историята на бившия съветски блок.

Книгите на нобеловата лауреатка са не просто художествена литература, а жизнени архиви на хилядите хора, пострадали от ужаса на неконтролируемите обществени и исторически стихии. Авторката прекарва часове в интервюта със свидетели от първа ръка и достоверно разказва техните лични преживявания.

По темата за Чернобил винаги има какво да се каже, но каквото и да се каже, винаги е малко… Светлана Алексиевич подрежда и сглобява разхвърляните парченца на миналото така, че да придобият нов смисъл в съвременния контекст.

Героите на книгата „Чернобилска молитва“ са истинските герои в тази непримирима трагедия – техните болки и неутешими мъки са символ на непредсказуемия характер на живота, но и на историческите грешки, върху които светът да стъпи, за да не допусне никога повече. Има ли необходимост да се говори за вина в мащаба на тази разруха?

Светлана Алексиевич предлага на читателите си неповторим прочит на реалността, служейки си освен с майсторското си перо, и с най-добрия автор – истината. Интервютата и разказите, включени в „Чернобилска молитва“ са зашеметяващо и разтърсващо събитие за всеки, който се докосне до тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *