Традициите по Великден от цял свят: Във Финландия децата се обличат като вещици, а как ще празнуваме ние?

Традициите по Великден от цял свят: Във Финландия децата се обличат като вещици, а как ще празнуваме ние?

април 22, 2022
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 489 0
Традициите по Великден от цял свят: Във Финландия децата се обличат като вещици, а как ще празнуваме ние?

Традициите по Великден от цял свят: Във Финландия децата се обличат като вещици, а как ще празнуваме ние?

Разказахме ти за традициите, свързани с храната по Великден, предложихме какво да бъде заниманието – четенето на крими романи като в Норвегия. Сега е време да обърнем поглед към още от разнообразните обичаи по света. А току-виж откриеш сред тях мотив, който би искал да включиш и в своя празник, редом до познатите ни традиции.

Във Финландия Великден е като Хелоуин

Изглежда за много от северните държави е традиция Великден да се отбелязва под знака на страховитите преживявания. Освен крими романите, любими на норвежците по това време на годината, има още традиции в стил Хелоуин. Най-ярките сред тях са тези във Финландия и в Швеция, където децата се маскират като вещици.

Улиците на градовете се изпълват с малчуганите в техните страховити премени и с оцветени лица. Така те обикалят къщите и прогонват злото. Причината за възникването на този обичай обаче е обвързана с религията.

Според някои вярвания в деня, в който Юда предал Исус, злото се разпространило по света, включително и вещиците. Един начин да се прогонят злите същества е бил да се палят големи огньове. Днес тази практика също продължава да съществува, макар и да е по-рядко срещана.

Испания има различен подход към празника

За испанците Великден е може би сред най-важните празници от годината и честванията там са особено разнообразни. Всеки ден от Страстната седмица, или както се нарича при тях „Семана Санта“, е специален. Може би най-отличаващата се сред традициите е тази, характерна за религиозни братства. Навръх празника част от местните се обличат в тематични мантии за процесия, търсейки покаяние за греховете си.

В някои райони на Испания начините, по които отбелязват празниците, се различават. Във Вергес например е традиция да се играе така наречения „Танц на смъртта“ на Велики четвъртък. За него пък участващите се обличат като скелети.

В Унгария традицията с пръскането с вода или парфюм все още продължава

Обичаи с мотива на изкъпването са срещани в повече от една държава по света. Както в Унгария, така и в Словакия има стара традиция ергените да пръскат жените с вода на първия ден след Великден. В миналото обикновено това се е случвало със студена вода от кладенците, но днес обичаят се е променил. Сега е по-често срещан сред децата и вместо вода момчетата пръскат парфюм. В замяна пък момичетата често подаряват шоколадови яйца и сладкиши.

В центъра на традицията стои идеята, че пречистването с водата носи по-добро здраве и плодовитост сред жените.

А ако се чудиш как ние ще отбележим празника…

Ясно е, че във всяка част на света има интересен и уникален начин, по който може да се отбележи празника. Но и ние в Orange имаме няколко идеи как да разнообразим идните почивни дни.

Сред предложенията в Orange ще откриеш много идеи, които да направят празника по-пълен и цветен. Ако питаш нас, малко неща звучат толкова добре, колкото това да украсим дома заедно с децата. Освен кошничките с яйца, защо не заложиш на декорацията от книжката „Великденска украса“? С нея малчуганите лесно ще се включат в оцветяването и залепянето на фигурките.

Великденска украса – зелена книга

Великденска украса - зелена книга

А след това нека доставим още повече празнично настроение в деня, като прочетем заедно с цялото семейство някой празничен разказ. Под общия знаменател на темата за любовта можем да се запознаем с творби на Антон Чехов, Александър Куприн, Леонид Андреев, Лидия Чарская и Надежда Лухманова.

Христос Воскресе! Великденски разкази за любовта

Христос Воскресе! Великденски разкази за любовта

Или пък вместо това да се забавляваме с децата по време на семейната вечеря с помощта на занимателната книжка „Шарен, весел Великден – забавни игри“.

Шарен, весел Великден – забавни игри

Шарен, весел Великден – забавни игри 

Накрая, когато семейната вечеря приключи, вдъхновени от традициите в стил Хелоуин и от Норвегия, пък да отворим нов крими роман. Не звучи ли добре?

Кой начин за празнуване ти харесва най-много – традиционният български, този, примесен с някои от обичаите по света, или Orange начинът? Независимо в кой отбор се включиш и независимо как избереш да прекараш почивните дни, ти изпращаме най-искрени пожелания за приятно изкарване!

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *