Традициите по Великден от цял свят: Италия украсява улиците си с храна, а във Франция се ядат омлети

Традициите по Великден от цял свят: Италия украсява улиците си с храна, а във Франция се ядат омлети

април 21, 2022
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 586 0
Традициите по Великден от цял свят: Италия украсява улиците си с храна, а във Франция се ядат омлети

Традициите по Великден от цял свят: Италия украсява улиците си с храна, а във Франция се ядат омлети

На прага на Великден продължаваме да споделяме за различните начини, по които се празнува по света. Но не бихме могли да отбележим повода, без да погледнем от кулинарната страна на традициите.

Както у нас, така и в много други държави, Великден е повод да се съберем с близките и да се насладим на домашно приготвена храна. У нас козунаците и варените яйца са константа, но как е в чужбина?

В Италия празнуват с традиционен хляб

Подобно на нашите козунаци в Италия също има тестено изкушение, което се приготвя специално за празника. Традиционно е за района на Неапол и е познато с името „пане ди паскуа“. На външен вид напомня на нашия великденски хляб и също е с подобна текстура и сладък вкус. Характерно е да се вплитат в него несварени яйца, които по време на изпичането на хляба се сготвят.

За друг италиански район, Генуа, пък е по-традиционен великденският пай, който включва яйца, сирене и спанак.

Италианска и испанска кухня, Надя Пери

Италианска и испанска кухня, Надя Пери

Традицията в Сицилия е още по-колоритна и любопитна. Там не се приготвят само няколко единични ястия, а целите улици се украсяват с храна. Отново водещо място заема хлябът, но освен него за декорация се използват плодове и зеленчуци, овесени ядки, сушени фурми, розмарин и дафинов лист.

Във Франция се правят гигантски омлети

На пръв поглед във Франция традициите по Великден са много подобни на нашенските. И там централно място заемат яйцата, а на празника французите обичат да хапват агнешко и да пият червено вино. Още по-голямо е присъствието на шоколадовите изделия, като във всички магазини по това време могат да се открият шоколадови яйца.

Френска кухня

Френска кухня

По-необичайна традиция е тази, характерна за областта на Безие. Още от 1973 година насам местното население се събира, за да сготви плашещо голям омлет. Това се случва винаги на първия понеделник след Великден, а в приготвянето, а и в изяждането му, се включват голяма част от жителите там. Обикновено за направата на омлета се използват 15 хиляди яйца.

Според легендата традицията е възникнала, след като през местността е преминала армията на Наполеон. Тогава той вечерял с омлет и рецептата му допаднала толкова много, че поръчал на следващата сутрин цялата армия да го опита и така се родила идеята за огромната гозба.

Същата традиция се среща и в други части на Франция като в градчето Хаукс.

В Индия приготвят марципанови яйца

В продължение на често срещната практика да се сервират шоколадови яйца на Великден в Индия се приготвят подобни изкушения, но от марципан. Създадени са да символизират празната гробница, която Исус Христос оставя след себе си след възкресението си.

Индийска кухня, Жени Малчева

Индийска кухня, Жени Малчева

Десертът е любим в повечето домове в Индия и дори има традиция да се подарява на близките. За направата му се използва една необичайна съставка – розова вода.

Храната у нас

Връщайки се към традициите в България, винаги има как да обновим и обогатим рецептите, които подбираме за празника. Затова и в тази специална седмица ти предлагаме да опиташ гозбите, за които научаваме в книгите на българските кулинари.

Великденска кухня, Тодор Енев

Великденска кухня, Тодор Енев

Тодор Енев събира на едно място традиционните рецепти, които приготвяме по това време на годината и за Гергьовден. От основните ястия с агнешко месо, през козунаците до зеленчуковите супи и салати. Книгата е чудесен начин да разнообразим менюто или да научим това, което до сега не сме умеели да приготвяме сами.

Ако успяхме да събудим апетита ти за празничните изкушения, значи сега е моментът да надникнеш в книгите с рецепти. Ще откриеш още кулинарни предложения от цял свят ТУК.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *