THE SHADOW LAND - НОВИЯТ РОМАН НА ЕЛИЗАБЕТ КОСТОВА

THE SHADOW LAND – НОВИЯТ РОМАН НА ЕЛИЗАБЕТ КОСТОВА

май 12, 2017
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 2322 2
THE SHADOW LAND – НОВИЯТ РОМАН НА ЕЛИЗАБЕТ КОСТОВА

THE SHADOW LAND – НОВИЯТ РОМАН НА ЕЛИЗАБЕТ КОСТОВА

The Shadow Land е новит роман на американската писателка Елизабет Костова и вече може да бъде открит в Orange Center. Ако случайно не сте чували за нея и все още не сте имали удоволствието да прочетете предишните й два романа „Историкът“ и „Крадци на лебеди“, има шанс да не знаете колко важен и интересен съвременен автор е тя. Но тя е. Особено за българските читатели. 

Елизабет Костова е родена в САЩ и живее там заедно със съпруга си – българина Георги Костов, с когото се срещат на митингите в София след 10 ноември 1989 година. Причината Елизабет да посети София е интересът й към българската фолклорна музика и проучванията, които прави по темата в няколко български села. В свои интервюта писателката споделя, че, идвайки в страната ни още тогава, тя е усетила, че „се прибира вкъщи“. Е, това определено се оказва правилно усещане, защото от този момент нататък американката става тясно свързана с България и културното й развитие.

IMG_4589

През 2007 година с дарение от 10% от правата на „Историкът“ Костова създава фондация за творческо писане в България. Основна цел на организацията е да подпомага българската литература като поощрява превода и публикуването ѝ на световния пазар.

Да се върнем обаче на The Shadow Land. Романът, както и останалите книги на Костова, е написан на английски език. В момента се превежда на български, но още няма информация кога ще излезе.

Александра Бойд пътува за България с надеждата, че ще излекува душата си от мъката, причинена от загубата на брат й. На летището в София тя помага на възрастна двойка да се качи на такси. По погрешка обаче една от чантите им остава у нея. А в чантата Александра намира дървена кутия, върху която е гравирано името Стоян Лазаров. Съдържанието се оказва неговите останки.

Александра, разбира се, иска да върне урната на притежателите й, но по пътя си ще срещне доста непредвидени обстоятелства, които разкриват странна мистерия. Жената ще открие историята на български музикант, чийто живот е бил разбит от потисничеството на комунистическия режим. В романа са преплетени и ретроспекции, разкриващи живота на Стоян Лазаров. Съвсем скоро се оказва, че тази мистерия е свързана с едни от най-мрачните моменти от историята на България и безопасното прибиране на Александра вкъщи ще е по-трудно и опасно, отколкото изглежда.

Досега сюжетите и на двата романа на Костова имат отношение към България. The Shadow Land обаче изглежда ще е най-социално и политически ангажирания досега. Елизабет Костова за нас означава гарантиран изискан литературен стил. Език и въображение, които те поглъщат изцяло и история, която предлага комбинация от факти, вълнуващ сюжет и добре построени персонажи.

В очакване сме на българския превод, а дотогава оринигалното издание може да поръчате тук.

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *