TASCHEN - Изкуството зад книгите за изкуство

TASCHEN – Изкуството зад книгите за изкуство

февруари 10, 2016
Категория: Публикации
0 3608 16
TASCHEN – Изкуството зад книгите за изкуство

TASCHEN – Изкуството зад книгите за изкуство

Това, че се интересуваш от изобразително изкуство, дизайн или архитектура не те прави сноб, хипстър или позьор. Разбира се, има реален шанс и  да си такъв по природа, но това е без значение. Не се срамувай, че умираш да разглеждаш албум на Кандински или Себастиао Салгадо, докато твоите приятели не са чували за тях. Срамно би било, ако искаш да се докопаш до подобни издания, но не можеш да ги намериш, защото… Е, има ред причини, които не са важни, защото вече можеш да го направиш.

salgado genesis noirbeatles taschen

Taschen е немско издателство, създадено през 1980-а година, чийто фокус са книгите за изкуство, архитектура и дизайн. Пътят им започва с издания, посветени на еротичното изкуство във всичките му форми (женски, мъжки, смесени) – от фотография, посветена на фетишизма, през „списания за възрастни“ до чисто порнографски изпълнения. Това само по себе си е леко противоречиво, защото голотата (понякога) предизвиква по-скоро неудобство (привидно). Все пак Taschen успявят да я извадят от контекста на пошлостта и да я поставят в този на изкуството. Междувременно те пускат на пазара и сборни издания с илюстрации от популярни комикси, книги за кино, реклама, дизайн, мода…  И всичко това – налично в различни размери (като нещата от живота).

9783836556187_1  9783836554367_1 9783836548458_1

Издателството предлага стотици заглавия, но нямам намерение да представям всяко едно от тях. Вместо това ще направя нещо далеч по-полезно, ще представя няколко от най-интересните  книги, които освен всичко може да намерите в Orange Center. Не ми благодарете.

  1. Helmut Newton, „Polaroids”

Споменахме го току-що и ще ви разкажа за едно него, докато е още пресен спомена в съзнанието ви. Шансът да разгледате Polaroids и да не ви хареса е реален и особено сериозен.

снимка: www.taschen.com

снимка: www.taschen.com

Нютън (1920-2004) е немско-австрийско фотограф, популярен с провокативните си фотографии, често поставящи акцент върху голотата на тялото. Но в случай, че не сте виждали работата му досега, бъдете готови за интересно приключение в областта на интимните части. И все пак Нютън е много повече от евтиния ми опит за привличане на внимание с темата за голотата.

снимка: www.taschen.com

снимка: www.taschen.com

Ексцентричните му фотографии са новаторски и смели за времето си, също като техниките, които използва. Предпочита да снима на улицата или в домашни условия пред това да използва студиа. Концепцията на фотографиите му са смели и неочаквани, а осветлението е остро. През 50-те години сключва 12-месечен договор с Vogue, но напуска списанието преждевременно, за да отиде в Париж. Носител е на няколко големи национални награди за фотография, но спирам с излишните факти.

снимка: www.taschen.com

снимка: www.taschen.com

„Polaroids“ включва моменти снимки, използвани за тестови кадри по време на фотосесиите му. За щастие Нютън никога не изхвърля въпросните снимки. И за още по-голямо щастие вдовицата му решава да  публикува най-добрите от тях като комплимент към неговите фенове. Изданието е ценно, носталгично и емоционално, защото показва процеса на работа преди реалното започване на снимките.

  1. Art of the 20th Century
снимка: www.taschen.com

снимка: www.taschen.com

Абсолютно наясно съм колко странно, на моменти безвкусно и безсмислено може да е съвременното изкуство.

Винаги съм имала теорията, че изкуството отразява начина, по който обществото възприема себе си. От пещерните рисунки, изобразяващи ловни сцени (защото какво е бил тогава човекът, ако не ловец), през древна Гърция с култа към изяществото и идеята, че красивото тяло означана и красив дух, кратка спирка в Средновековието и тоталния религиозен фанатизъм, Ренесанса с възраждането на човека като център на живота…до днес, когато изкуството е хаотично, „бързо“, тотално несвързано с каквото и да е.

снимка: www.taschen.com

снимка: www.taschen.com

(пауза и момент,в който да бъда застреляна с коментари колко много не съм права, след което разбирате, че ги чувам, но не ги отразявам и продължаваме)

Та това издание е изумителната визуална история на изкуството на 20-и век – от началото му до края. Изобразително изкуство, скулптура, фотография и нови медии. Съпоставени, обяснени и проследени, специално за вас.

  1. The little book of Batman и The little book of Wonder Woman
снимка: www.taschen.com

снимка: www.taschen.com

Защо обичаме Жената-Чудо или Батман?  Ако вече ги обичате или поне харесвате, или поне имате някакви симпатии към тях, тези книжки за ви нужни, защото сте фенове, а феновете обичат стоки с любимците си. В тези малки и компактни книжки ще намерите култови корици, кратка история на героите, най-емблематични моменти от историята им досега.

Освен джобните издания Taschen предлагат и големи, луксозни и колекционерски издания за почитателите на Marvel и DC.

  1. Bilbiotheca Universalis
снимка: www.taschen.com

снимка: www.taschen.com

Самите Taschen се определят като културни археолози, а тази серия включва едни от най-култовите им открития, обединени от общ и удобен формат. Информацията в тях е съчетана с много снимки, репродукции и графики (зависи от темата на конкретната книга).

leonardo da vinciВ Bilbiotheca Universalis ще намерите издания за дизайн, архитектура, история на фотографията, отделни художници, графичен дизайн, кино, музика.

Всяка една от тези книги е идеален самоподарък за вас. Ако сте алтруиси или просто имате приятели, спокойно може да зарадвате и някой друг. Ако пък подарите книга от тази поредица на някого, а той не се зарадва, спрете да му говорите. Поне за известно време.

  1. Basic Art Series 

KLIMTmodlidali

Тази поредица, както заглавието й учтиво посочва, е едно прекрасно начало. Ако искате да видите Дали, Моне, Мане, Уърхол, Магрит, Гоя, Кало, Ривера, да Винчи (…), събрани, описани и пресъздадени накратко – заповядайте, това е вашата сея книги. Освен това в нея са вмъкнати и немалко репродукции на въпросните художници. С достатъчна доза въображение можете да си представите, че дори сте на изложба на някой от въпросните художници. Няма да е същото, но не пречи.

  1. „What Paintings Say. 100 Masterpieces in Detail“

what images sayТук играят малко по-напредналите или поне онези, които са наистина много любопитни. Защото 100 Masterpieces in Detail е обемно издание, посветено на създаването, историята и съдбата на някои от най-популярните и скъпи картини, създавани някога. Всяка една от тях е разгледана в детайли, които са анализирани изключително прецизно. Едва ли някога сте помисляли, че толкова дребни елементи могат да значат толкова много. Нещо като да се търси под вола теле, само където  в този случай под вола наистина има теле и това съвсем е в еда на неща.

  1. Sebastião Salgado, Genesis

Брилянтният фотограф, който стана още по-близък на любителите на изкуството с лед филма „Солта на земята“ (Вин Вендерс, дами и господа). Албумите Africa и Genesis са се появявали на българския книжен пазар, но спорадично и за кратко.

Ако желаете да разгледате отблизо изданията на Taschen, ви препоръчвам да посетите някой от магазините във верига Orange Center

Снимки: www.taschen.com

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *