Световният ден на книгата и авторското право и писателите, които го вдъхновиха

Световният ден на книгата и авторското право и писателите, които го вдъхновиха

април 23, 2022
Категория: Знаете ли, че..., Личности, Публикации
0 450 0
Световният ден на книгата и авторското право и писателите, които го вдъхновиха

Световният ден на книгата и авторското право и писателите, които го вдъхновиха

От 1995 година на 23 април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право – празник, който не оставя равнодушен нито един читател. Но защо е избрана именно тази дата?

В края на миналото хилядолетие ЮНЕСКО се спира на този ден по ред причини. На първо място застава мотивацията да се насърчи любовта към литературата и да се защити интелектуалната собственост чрез авторското право. Същевременно датата 23 април е обвързана със съдбата на много от големите писатели.

На този ден е годишнината от смъртта на Шекспир, Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега. Тогава са и родени Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Валехо.

Част от вдъхновението, което стои зад датата, идва и от Каталуния. Там на 23 април по традиция се подарява книга за деня на свети Георги Победоносец.

Дали ще подариш книга, или ще избереш ново попълнение към собствената библиотека – денят е повече от подходящ да говорим за книги. Преди да пристъпим към това обаче, нека почетем част от авторите, които са вдъхновили празника. Сред редовете по-долу ще откриеш малко повече за живота и творчеството на Шекспир, Сервантес и още писатели. Вече познати факти или не, сред тях можеш да откриеш причина да попълниш пропуските си сред класиките в литературата.

Шекспир – великият драматург с живот, изпълнен с мистерии

Въпреки че Уилям Шекспир остава запомнен като най-влиятелния драматург, до днес се спекулира за много факти от живота му. Започвайки още от самото му раждане – така и не е потвърдена рождената му дата. Смята се, че се е родил на същия ден, в който по-късно умира, 23 април, но не е открит официален акт за раждане. Това и вдъхновява теориите на феновете на конспирациите. Много от тях оспорват цялото съществуване на Шекспир, смятайки, че това е псевдоним, под който са творели множество личности. Други пък поставят под въпрос таланта му и го обвиняват в плагиатство.

Макбет, Уилям Шекспир

Макбет, Уилям Шекспир

Скептицизмът може да бъде оправдан, защото постиженията на Шекспир надминават тези на повечето съвременни автори. Зад името му стоят множество произведения, от които само част познаваме днес. Същевременно той е дарил английския език с хиляди думи, които не са съществували преди неговото време.

Днес сред най-известните му творби са „Хамлет“, „Макбет“, „Ромео и Жулиета“ и много други.

Мигел де Сервантес – създателят на най-превежданата и издавана книга след библията

Не са по-малко значими постиженията и на автора, дарил ни с вечната класика „Дон Кихот“.

Дон Кихот, Мигел де Сервантес

Дон Кихот, Мигел де Сервантес

Неговият живот обаче невинаги е бил обвързан с литературата. Дълго време Сервантес изцяло се посвещава на военна служба, но сраженията му на фронта носят повече нещастия отколкото поводи за гордост. Бива пленен в Алжир за цели пет години, а по-късно няколкократно влиза несправедливо в затвора.

Именно в затвора се смята, че е измислил героите си от „Дон Кихот“. Книгата се превръща в първия бестселър в историята, но носи успехи на Сервантес прекалено късно в живота му. Втората част е публикувана през 1615 година, а само година след това той напуска света на живите. Оставя след себе си наследство от литературни произведения, от които, за съжаление, са запазени само няколко.

Владимир Набоков – литературният гигант на 20 век

Набоков е още един от авторите, вдъхновили Световния ден на книгата. Познат е най-добре с романа си „Лолита“, който му носи световна слава. Това е и най-противоречивият му роман, забранен в множество страни.

Машенка, Владимир Набоков

Машенка, Владимир Набоков

„Лолита“ далеч не е единственото голямо произведение в живота му. Владимир Набоков многократно променя местожителството си и това се отразява върху творчеството му. Пише както на английски език, така и на руски. Сред другите му най-успешни творби попадат „Машенка“, „Евгений Онегин“, „Герой на нашето време“ и други.

Морис Дрюон – авторът на исторически романи, който записа името си в историята

Не бива да се подценява приноса и на Морис Дрюон – автор, който също е роден на датата, позната днес като Световния ден на книгата. Той много пъти бива сравняван с Александър Дюма-баща заради сходството в стила. Отвъд това обаче Дрюон се откроява и с усилената работа да запази чистотата на френския език.

Удушената кралица, Морис Дрюон

Удушената кралица, Морис Дрюон

Става известен с историческата си поредица „Прокълнати крале“, която включва седем романа. Същевременно неговият ръкопис за „Песента на партизаните“ е признат за исторически паметник.

Макар и всеки ден да е добър повод да отворим книга, днес това си е почти напълно задължително. Затова и тази година за пореден път на сайта ще откриеш тематично намаление за Световния ден на книгата. Използвай код „КНИГА23“ и се възползвай от 23% отстъпка за всички български книги, изключващи тези, отбелязани със звездичка и включените в настоящи намаления. Разгледай заглавията, които ти предлагаме за повода, ТУК.

Приятно четене!

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *