Среща с писателката Катя Петровская

Среща с писателката Катя Петровская

юни 21, 2016
Категория: Публикации, Събития
0 1607 0
Среща с писателката Катя Петровская

Среща с писателката Катя Петровская

Издателство Paradox и Orange Center ви канят на среща с писателката Катя Петровская в рамките на второто издание на РАЗГОВОРИ ЗА ЛИТЕРАТУРА на тема:

НАЗОВАВАНЕ НА ТРАГЕДИЯТА. Втората световна война в съвременната европейска литература

Събитието ще се проведе на 22 юни, сряда в кафе-книжарница Orange Center на ул. Граф Игнатиев 18, от 18 часа.

Дискусионен прочит на темата през книгата „Може би Естер“ на Катя Петровская (с участието на авторката) и романите „Крематорът“ от Ладислав Фукс и „Като бяло петно на картата“ от Шерко Фатах.
По темата ще дискутират проф. д-р Тотка Монова, Роберт Леви, преводачите Александър Александров и Милен Милев, както и всички изкушени читатели.

 

Катя Петровская е родена е в Киев през 1970 г. Баща ѝ е литературовед, а майка ѝ – историчка. По време на големите промени между 1987 и 1992 г. следва литературознание и славистика в естонския град Тарту.
През 1998 г. в Москва защитава докторат за късния символист Владислав Ходасевич. Според нея той особено интензивно описва великия руски копнеж по спояването на литературата и живота. От 1999 г. живее в Берлин.
Майчиният ѝ език е руският, а немски започва да учи на 26-годишна възраст. 
След запознанството си на една детска площадка в Пренцлауер Берг с кореспондентка на „Нойе Цюрхер Цайтунг“, която пише статия за съветското детство на Петровская, тя започва да пише на немски. Описва това като „един втори живот, една любов, която никога не отминава, защото никога не можеш да я достигнеш“. 
През 2014 г. излиза дебютната ѝ книга Може би Естер“. Още през 2013 г., когато от книгата съществуват само фрагменти, авторката печели в Клагенфурт престижната награда „Ингеборг Бахман“. Следват литературните награди „аспекте“ (2014), „Ернст Толер“, Шубертовата литературна награда на град Аален, както и „Премио Стрега Еуропео“ (2015). Днес книгата е преведена на 20 езика.

 

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *