„Сорая“ – ревю

„Сорая“ – ревю

януари 30, 2017
Категория: Публикации, Ревюта
0 3102 2
„Сорая“ – ревю

„Сорая“ – ревю

„Сорая” е книга, която би заинтригувала всеки един, интересуващ се от случващото се в света в момента. В книгата се проследява историята на едно сирийско момиче, което преживява войната. Книгата е базирана на реални журналистически разследвания и това я прави толкова вълнуваща. Кара те да бъдеш съпричастен…

На първо място се разкрива самата обстановка в страната. Сирия – разкъсана от неправилно управление и опозиция, съставена от гражданите. Част от тази опозиция е именно и братът на Сорая. Възходът на ИДИЛ принуждава повечето от семействата да напуснат домовете си и да търсят по-добър живот в Турция или в Европа. Семейството на Сорая обаче е белязано и от смъртта на брат й, както и от факта, че вследствие на военната обстановка в родния им град баща й остава инвалид. И така семейството тръгва към Турция, от един бежански лагер към друг. Настанявайки се в пограничен град, в който се намира един от най-големите бежански лагери в Турция Сорая и семейството й се опитват да започнат живота си на чисто. Само че неуспешно. Условията в лагера са мизерни, живеят в палатка, често са подложени на студ и глад, помощите не винаги са достатъчни, медицинското обслужване също. Тъй като в лагера живеят групи с различни виждания за политическата обстановка, често избухват и конфликти. Именно поради различие на интереси, бащата на Сорая попада в конфликт с един от съседите си, защитавайки сина си.

Постепенно всички застават срещу семейството на Сорая и затова са принудени да се преместят. Следват още повече лишения и липса на обслужване. Това принуждава бащата на Сорая да я продаде за женитба. Майка й, покрусена от смъртта на едното си дете се съгласява. Сорая също – с надеждата, че някой ден ще успее да ги измъкне от лагера. И така тя се жени за мъж, който е с 30 години по-възрастен от нея – Мурад. Първата му жена не успява да я приеме и прави престоя на Сорая при тях кошмарен. Въпреки това Мурад се държи много добре с нея – проявява търпение, полага грижи както за нея, така и за семейството й. Постепенно Сорая се влюбва в него, става му и истинска съпруга. След време обаче се оказва, че Мурад има рак на стомаха и то в много напреднал стадий. Съответно дните му са преброени.

Вследствие на съседски клюки Сорая разбира и истинската същност на Мурад. Разбира и за пренебрежителното му държание към първата му жена, заради невъзможността й да го ощастливи със син. Предадена, излъгана и изгонена Сорая отново се оказва сама, без документи, без пари и дом. Свързвайки се с мъжа, който бе осъществил брака й – Халил, поема по пътя, по който за съжаление може би поемат повечето от момичетата в подобно положение. Отново с надеждата, че ще изкара пари и ще успее да измъкне родителите си от бежанския лагер.

Автор: Катрин Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *