Препоръчано от младши книжаря: „Костенурки до безкрая”

Препоръчано от младши книжаря: „Костенурки до безкрая”

ноември 27, 2017
Категория: Ревюта
0 2591 17
Препоръчано от младши книжаря: „Костенурки до безкрая”

Препоръчано от младши книжаря: „Костенурки до безкрая”

Сигурно сте разбрали, че наскоро излезе най-новата книга на Джон Грийн „Костенурки до безкрая”, а ако не сте, излезте от пещерата в която живеете. Грийн отново се появява след дългото чакане на феновете му. Последната му книга, „Вината в нашите звезди”, издигна автора във висини на успех и слава. Преведена на 47 езика, а тиражът й е близо 18 милиона екземпляра. Книгата е екранизирана, като актьорският състав на филма е доста добър и познат на публиката.

24098977_10214417146678563_1186048227_nСега Джон Грийн отново ни дава част от таланта си под формата на дългоочаквана книга. Писателят споделя, че тази книга е много близка и важна за него, защотото той самият страда от същото психично разстройство, каквото и главната героиня в книгата има, Аза. „Костенурки до безкрая”  евеликолепен young adult роман, който разкрива много истини за живота. Все пак Джон Грийн си е Джон Грийн и не може да се очаква от него нещо под нивото му. Книгата е със звезди, пълнещи небето, необикновени и объркани, но понякога прекалено зрели за възрастта си тинейджъри, забавни случки, добри приятелства и незабравимо луди нощи. От друга страна „Костенурки до безкрая” е пълна с философия, хиляди цитати и препратки към други книги, метафори, помитащи чувства и какво ли още не.

24133563_10214417146598561_644726233_nВ „Костенурки до безкрая” се разказва за живота на Аза, шестнайсетгодишно момиче, което се опитва да се научи да живее с Обсесивно-компулсивно разстройство. Нейните мисли са в постоянно стесняващата се спирала. Нейната най-добра приятелка Дейзи, която е най-голямата фенка на „Междузвезни войни”, обича да пише истории, свързани с това. Един обикновен ден двете най-добри приятелки чуват по радиото, че се дава награда от 100 000 долара, в случай, че даде информация за изчезнал престъпник, който по случайност е баща на стар познат на Аза. И така безстрашната Дейзи подтиква Аза да намерят сина и бащата и така да вземат наградата. По този начин стигаме до Дейвис, който е далечен познат на Аза. Преди много години тя е имала чувства към него и двамата са били приятели, но сега след като се виждат след толкова години не знаят даже как да се поздравят.  Двете момичета стават детективи и се хвърлят в търсене на истината, без да се замислят на кого може да навреди това. Но между тези търсения Аза намира някъде там любовта. Тя е много притеснена през цялото време за всичко около нея. Няма контрол над себе си и действията на тялото си. Чувства много различни неща едновременно и във всяка секунда се бори със себе си.

Дейзи е другият ни главен герой, който е много забавен, див и неразумен. Нищо общо с Аза. Именно затова Дейзи е толкова интересен образ.  Дейвис е милионер, но въпреки очаванията той има голямо сърце и душа. Той е влюбен в звездите, обича да пише поезия и да цитира и говори за философи. Цялата книга има цитати, които ще ви се поиска да разлепите навсякъде. Ето някои от тях:

 

24133788_10214417146558560_254102029_n„Аз обаче започнах да научавам., че животът ти е история, разказваща за теб, а не тази, която ти разказваш”

 

„Проблемът с щастливият край е, че или не е наистнина щастлив, или не е наитина край.”

 

„Щях да й кажа, че с него не разговаряхме много, нито дори се поглеждахме, но това нямаше значение, защото гледахме заедно същото небе-нещо може би дори по-интимно от това да се гледаме в очи. Всеки може да те гледа. Много рядко ще намериш някой, който вижда същият свят като теб.”

 

Джон Грийн е дал цялото си сърце в тази книга и е удоволствие да бъде прочетена. Тя е роман за любовта, приятелството и затова как да намериш себе си. А всеки има нужда да намери себе си, нали?

 

АВТОР: ПЛАМЕНА ДИМИТРОВА, МЛАДШИ КНИЖАР В ORANGE CENTER

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *