Препоръчано от книжаря: Джо Абъркромби и „Първият закон”

Препоръчано от книжаря: Джо Абъркромби и „Първият закон”

юли 14, 2017
Категория: Публикации, Ревюта
0 1974 6
Препоръчано от книжаря: Джо Абъркромби и „Първият закон”

Препоръчано от книжаря: Джо Абъркромби и „Първият закон”

Без да се бави и миг, Джо Абъркромби ни въвлича в шеметно преследване още от първите прочетени редове на „Гласът на острието”, а това определено ни подтиква и още по-силно да прочетем трилогията му „Първият закон”. Това, което прави силно впечатление е стилът на писане на автора, който е изчистен от излишни епитети, ненужни, дълги описания, заемащи цели страници или пък издигането на пиедестал на определен персонаж.

glasat-na-ostrieto1Действието започва изключително динамично и не ни оставя да си поемем дъх още първите трийсетина страници, след което темпото малко се забавя и малко по малко пред нас започва да се разкрива един непредсказуем, мрачен, брутален свят, от който не знаеш какво да очакваш. Четейки „Гласът на острието”, читателят се подготвя за следващите две книги, които направо ще му скрият шапката. Има действаща инквизиция, закалени в множество битки северняци, коварни планове, сметки за уреждане, интриги, именити воини, в които навлизаш толкова бързо и толкова плавно, сякаш цял живот и ти самият си бил част от всичко това. Сякаш лично познаваш героите, които се разкриват пред очите ти и се впускаш в поредното шеметно приключение.

 

predi-da-uvisnat-na-vajeto1В книгите на Абъркромби има няколко главни герои, на които си струва да се обърне внимание. Един от тях е инквизитор Сан Дан Глокта — бивш офицер от армията на негово величество, пленен от врага при една от битките, в които е участвал, брутално измъчван и трайно осакатен, завръщайки се в родината си постъпва в Инквизицията и сякаш започва живота си наново. Да, всяка стъпка за него е мъчение, чувства се унизен и пренебрегнат, но все пак живот. А работата в Инквизицията не изисква чак толкова много движение, особено когато имаш на разположение двама практици, които да изпълняват всяка твоя заповед безпрекословно. Но авторът е съумял да вкара и частица (много малка, но все пак) добро в инквизитор Глокта, който се оказва, че е способен и на милост, и на усмивка и на това да помогне на приятел, молещ го за услуга. Противоречив образ, но не е ли така и с всички нас — все пак сме просто хора.

poslednijat-dovod-na-kralete1Друг от главните персонажи е Джизал Дан Лутар, произхождащ от знатно семейство, арогантен и надменен, мислещ си, че света е негов и че няма начинание, което да му се опре. Но и той, след невъобразимо много премеждия и обрати на съдбата, разбира, че нещата не са така прости, както си ги е представял.

Трудно е човек да не навлиза в подробности, при наличието на така богато и дълбоко изграден свят, с толкова много колоритни, страшни и непредсказуеми персонажи. Първият магус Баяз (от ордена на магусите) събира странна, на пръв поглед несъвместима и чудата група, която повежда на приключение на края на света (да, буквално на края на света) в търсене на семето — могъщо оръжие, което да им помогне в битката срещу тъмните сили, които се надигат. Джизал Дан Лутар, Баяз, Феро Малджин (безкрупулна убийца от южните земи, търсеща отмъщение от народа на Гуркул, отнел семейството и и заробил нея), Логън Деветопръстия (или Кървавия Девет — безмилостен северняк, израснал в битки и кланета, таящ все пак някаква надежда за промяна в себе си, но дали ще се получи…), Малакус Кай (младият и неопитен чирак на Баяз) и брат Лонгфут (пръв от орденът на навигаторите, който трябва да ги преведе по най—безопасния маршрут до края на света). Епично пътуване, изпълнено с множество опасности и приключения, които ще променят героите почти изцяло, но не съвсем.

The_First_Law_covers

Интриги и нестихваща борба за власт в столицата; обединени северняци със самопровъзгласил се крал, обединил клановете чрез множество кръвопролития; набожни южняци (гуркули), смятащи, че светът трябва да е под тяхно господство; орденът на магусите, разкъсван от вражда преди векове, продължаваща и до днес. Но нищо не е такова, каквото изглежда. Джо Абъркромби не спира да изненадва до самия край на трилогията си. Тъкмо си помисляш, че си опознал даден персонаж и, че всичко ти е ясно — и бум засипват те множество изненади и неочаквани обрати.

downloadГероите са пълнокръвно изградени – нито злодеи, нито герои, а хора, като нас — мечтаещи, завиждащи, дерзаещи, мразещи и обичащи — в пълния си смисъл. Всеки, вярващ в своите си убеждения и мислещ си, че постъпва правилно. С трилогията си, Джо Абъркромби поставя основите на един всеобхватен и забележителен свят, който те очаква с отворени обятия, но внимавай, защото зад всеки ъгъл се крие разбойник, готов да ти пререже гърлото, или пък инквизитор склонен да изкопчи информация от теб независимо с коя част от тялото си ще се сбогуваш. Внимавай, защото не винаги Баяз ще бъде там да ти помогне и не винаги ще има с кой да се съюзиш. Заповядай, но да знаеш, на твоя отговорност си е. „Все пак трябва да си реалист за тези неща”.

 

АВТОР: ИВАН БАРБУШЕВ, ORANGE CENTER SERDIKA 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *