Представяне на

Представяне на „Книга за Уна“ от Фарук Шехич

март 21, 2016
Категория: Публикации, Събития
0 1874 10
Представяне на „Книга за Уна“ от Фарук Шехич

Представяне на „Книга за Уна“ от Фарук Шехич

Orange Center и издателство „Ера“ имат удоволствието да ви поканят на представяне на „Книга за Уна“ от Фарук ШехичБосненският писател Фарук Шехич гостува в кафе-книжарница Orange Center по повод излизането първия му роман на български език. Срещата с него ще се проведе на 22 март (вторник) от 18:00h. По време на нея ще имате възмжността да се запознаете с писателя, да му зададете въпросите си и да изпиете чаша хубаво вино.

Сигурни сме, че заглавието на книгата, както и името на самия Шехич не ви говорят много. Ще се радваме искрено това да се промени. „Книга за Уна” е удостоена с най-престижния литературен приз в бивша Югославия и е носител на Наградата на ЕС за литература през 2013 г.

 

„Книга за Уна” е роман изповед за травмата, причинена от войната в Босна, но и роман за паметта и непокварените спомени от детството.

Фарук Шехич умело слита двете нишки на книгата и противопоставя ужасите и абсурдът на войната на невинността и мирния живот „преди”. Тези два свята са взаимно изключващи се по стил, теми и най-вече идеология.

Главният герой се опитва да започне наново живота си в разрушената страна след края на войната. Но подобно на текста той е раздвоен в същността си: едновременно ветеран и поет. Понякога успява да събере парчетата на разбития си живот, но понякога това му убягва. Той иска да е и архивист, и хроникьор на миналото, за да има възможност да го построи отново. И с помощта на спомените да разбере кой е и да намери изход от емоционалния лабиринт, в който е затворен.

Паралелно романът ни води до малкия град на красивата река Уна. Богатият безсмъртен образ на един потънал свят се наслоява с фантазия, реалност, спомени, предчувствия. Така „Книга за Уна” се превръща в поетично описание на природата и на спомените от детството, все още непокварени от това, което ще се случи след 1992 г.

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *