Отаку тест: Знаеше ли тези 8 интересни факта за Kaiju No. 8?

Отаку тест: Знаеше ли тези 8 интересни факта за Kaiju No. 8?

юли 1, 2024
Категория: Манга, Публикации
0 177 0
Отаку тест: Знаеше ли тези 8 интересни факта за Kaiju No. 8?

Отаку тест: Знаеше ли тези 8 интересни факта за Kaiju No. 8?

Тази година дългоочакваното аниме по Kaiju No. 8 най-сетне дебютира. Сега, когато първи сезон официално приключи, е време да се отдадем изцяло на мангата, за да открием какво още ни очаква в историята.

За щастие, точно сега Kaiju No. 8 е манга на месеца в Orange. А какво означава това? Че всички налични томове са с 20% онлайн отстъпка до края на юли.

Побързай да попълниш своята кайджу колекция, а докато чакаш доставката, прочети няколко интересни факта за поредицата тук:

Kaiju No. 8 прави множество препратки към Франц Кафка и творчеството му

Повечето фенове вече са забелязали приликата на името на главния герой в поредицата с името на известния немски писател. Но това далеч не е единствената връзка, която можем да открием.

Знаеше ли например, че точно на 3 юли преди четири години дебютира първата глава от новата манга на месеца в Orange – Kaiju No. 8? А знаеше ли защо е избрана точно тази дата? Именно на 3 юли е роден ненадминатият Франц Кафка.

Kaiju No. 8, Vol. 1, Naoya Matsumoto

Освен това главният герой не само носи името на писателя, но и той претърпява метаморфоза – също както главният герой от емблематичната творба на Кафка. Още по-любопитно е, че и двата героя откриват за промяната, която са претърпели, след събуждането в леглото си.

Интересен е и изборът за възрастта на героя от мангата. Поредицата започва действието си, когато Хибино Кафка е на 32 години – на същата възраст е и авторът Франц Кафка, когато издава „Метаморфозата“.

Създателят на мангата е базирал Кафка и на себе си

Въпреки че главният герой е силно повлиян от Франц Кафка и творчеството му, той е и базиран на историята на създателя на поредицата, Наоя Мацумото.

В интервю с мангаката той споделя: „Има голяма част от мен в тази история. По това време не можех да се издържам от мангата си, затова работих на място, близко до своята мечта, но същевременно много далеч. Всеки път, когато виждах манга приятелите си да се представят добре в списанията, изпитвах миксирани чувства и се чудех „Защо и аз не мога да съм на тази страна на нещата?“ Мисля, че Хибино Кафка се роди по естествен начин в следствие от това“.

При създаването на мангата Наоя Мацумото също е на подобна възраст като героя си и избира да използва това и за мангата. В резултат Хибино Кафка е един от малкото shonen герои, ако не и единственият, чиято история започва, когато е на 32 години.

Мангаката се е учил от най-добрите

Много създатели на манга започват кариерите си като асистенти на други художници. А някои мангаката имат по няколко асистента, които да им помагат да се справят с късите крайни срокове. Интересно е да се проследи как понякога цели екипи от асистенти след това реализират своя собствена успешна кариера.

В случая Наоя Мацумото той започва работата си в индустрията като асистент на Тошиаки Иваширо, създателят на Psyren. Освен него Иваширо е имал още двама асистента, които всеки манга фен ще разпознае – Юки Табата, създал Black Clover, и Рюхей Тамура, създал
Beelzebub.

Юкинобу Татсу е фен на Kaiju No. 8

В началото на тази година феновете на манга и анимета гласуваха за най-дългоочакваната аниме адаптация за 2024 година и Kaiju No. 8 спечели без конкуренция. Затова, когато най-сетне дойде денят, в който първи епизод да дебютира, всички бяха развълнувани. Включително другите създатели на манга.

Юкинобу Татсу, създателят на Dandadan, отпразнува деня, като сподели в профила си в Х (Twitter) рисунка на главния герой от своята манга заедно с Кафка.

Kaiju No. 8, Vol. 8, Naoya Matsumoto

Фамилията на Кафка също не е избрана случайно

Обяснихме защо е избрано името Кафка, а защо Хибино? На японски фамилията се изписва с йероглифите за „ден“/„слънце“ и „огън“, което може да символизира неговия борбен и огнен характер. Но едновременно с това „хиби“ може да се изпише с йероглиф, който се използва за сигнализирането на ежедневна повтаряемост, което пък вероятно е препратка към еднотипното ежедневие на Кафка преди да стане Кайджу номер 8.

Кайджутата не са японски митологични същества

Въпреки че в мангата Япония е държавата с най-често срещани атаки от кайджута, а и всички зрители от нашето време свързват Япония с филмите за страховити чудовища, в действителност кайджутата са повече китайски, отколкото японски чудовища.

Сред японските йокай не се откриват подобни същества с изключение на японските дракони. Първите открити сведения за легенди, свързани с кайджута, могат да бъдат намерени сред книгата, известна като Шанхай дзин, компилираща всички специфики на китайската митология.

По-късно кайджутата стават традиционни и за Япония и днес истории като тези в поредицата за Годзила и в Kaiju No. 8 съществуват.

OneRepublic и YungBlud създадоха част от саундтрака за анимето

Все по-често поп изпълнители от световни ниво се обвързват с манга и аниме и това единствено потвърждава нарастващия интерес към света, който всички отакута обичаме. Но е истинска рядкост дебютен сезон на аниме да получи както opening, така и ending theme, които да са с толкова популярни създатели.

Английският изпълнител YungBlud се завърна на музикалната сцена, за да създаде песента „Abyss“, която да се използва за интрото на анимето в първи сезон.

Популярната група OneRepublic пък специално създаде песента „Nobody“, която звучи в края на епизодите. Музикалното видео към нея бе споделено точно след излъчването на последния епизод от първи сезон.

Kaiju No. 8, Vol. 5

Героите в анимето Kaiju No. 8 и героите в анимето на Boruto са адаптирани от един и същи дизайнер

Японският аниматор Тецуя Нишио е отговорен за пренасянето на дизайна на героите от мангата към аниме адаптацията както за Kaiju No. 8, така и за Boruto.

Към момента феновете имат смесено мнение за стила, с който са изобразени героите, но оставяме последната дума на теб.

Сфери стила от анимето с този от мангата и вземи всички налични томове от Kaiju No. 8 с 20% онлайн отстъпка до края на юли.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *