Отаку тест: Знаеш ли тези 9 интересни факта за Attack on Titan?

Отаку тест: Знаеш ли тези 9 интересни факта за Attack on Titan?

март 9, 2023
Категория: Манга, Публикации
0 343 0
Отаку тест: Знаеш ли тези 9 интересни факта за Attack on Titan?

Отаку тест: Знаеш ли тези 9 интересни факта за Attack on Titan?

Гледа ли вече първа част от трета част от последния сезон на Attack on Titan? Иска ни се да не трябваше да назоваваме едночасовия епизод с толкова дълго наименование, но с изключение на това няма много друго, което бихме променили. Освен, разбира се, датата за начало на следващата част.

Очакваме финала на анимето през есента на тази година, а дотогава има немалко време. Прекарай го в четене на мангата. В книжарница Orange обявяваме месец март за месеца на Attack on Titan, така че няма по-добър момент от сегашния да запълниш пропуските в колекцията си. Пазарувай с 20% онлайн отстъпка до края на месеца и вземи всички томове и специални издания на Shingeki no Kyojin.

Виж още: Отаку тест: Знаеш ли тези 7 интересни факта за Fairy Tail?

За най-големите отакута, които смятат, че знаят всичко за историята, пък имаме интересно предизвикателство. Ако ти попадаш сред тях, провери дали знаеш всички тези 9 интересни факта за Attack on Titan.

Титаните са вдъхновени от известни бойци

Създателят на мангата Хаджиме Исаяма посочва два източника на вдъхновение за създаването на образите на титаните. За телата на гигантските същества той търсил пример сред известните борци.

За титана на Ерен той посочва, че е черпил идеи от физиката на японския майстор на смесени бойни изкуства Юшин Оками. Друг титан, който вдъхновява мангаката, е Брок Леснар.

Attack On Titan: Colossal Edition, Vol. 3

Attack On Titan: Colossal Edition, Vol. 3

За лицата на титаните обаче Исаяма имал съвсем различно вдъхновение. В интервюта той споделя, че не само търсил референции онлайн, но и наблюдавал свои близки, когато са били опиянени от алкохол. Забавните празни погледи и израженията, които наблюдавал върху лицата им, естествено се пренесли върху иначе страховитите титани.

Шиганшина е базиран на действителен град

Голяма част от облика на света в Attack on Titan е вдъхновена от родния край на Хаджиме Исаяма. Той отраснал в град Хита, който е заобиколен от планини, затова и като малък мангаката си мечтаел да види какво е отвъд високите им извисения. Същото това желание предал на главните си герои в мангата.

Природните пейзажи, заобикалящи Хита, вдъхновили и света отвъд стените. Но градът вътре в стените е базиран по структура и архитектура на немски град. Той се казва Ньордлинген и приликата е повече от ясна.

Името на Ерен има различни преводи

За да избере име за главния герой от мангата, Хаджиме Исаяма потърсил идеи сред чуждите езици. Избрал „Ерен“, защото на турски може да се преведе като „свят“ или „светец“, но освен това името има и немски корени, където се превежда „чест“.

Виж още: Ако гледаш анимето, прочети мангата: Vinland Saga и My Hero Academia

Микаса е кръстена на японски боен кораб

Като най-силната героиня в Attack on Titan Микаса има специално подбрано име. Хаджиме Исаяма я е кръстил на известен японски боен кораб, създаден през 1890 година.

Освен това тя е позната и с друго име – „воинът, който е ценен колкото хиляда войника“. Тази фраза е вдъхновена от „Приказката за Хейке“, като дори в разказа тя е използвана, за да опише силна жена воин.

Attack On Titan, Vol. 21

Attack On Titan, Vol. 21

Ливай Акерман страда от инсомния

Като един от любимите герои на феновете Ливай се отличава по много от останалите персонажи и за него се знаят повече интересни факти, отколкото за другите.

Едно от най-любопитните за него неща е, че той страда от инсомния и спи средно по 2-3 часа на ден. А когато го прави, често е на стол вместо легло.

Друг интересен факт е, че ако не е трябвало да се бие с титани, той би следвал мечтата си да отвори чайна.

Attack on Titan има най-висок рейтинг в IMDb

Анимето неслучайно е едно от най-популярните в момента. Вече седем епизода са оценени с над 9.9 точки в IMDb. За съпоставка
Breaking Bad и Game of Thrones – сериали, от които Хаджиме Исаяма е черпил вдъхновение – взети заедно имат общо седем епизода с подобна оценка.

Виж още: Кои бяха най-големите манга поредици за 2022 година?

Супергероите са се изправяли срещу титаните

Чувал ли си за „Attack on Avengers“? Не, това не е филм, който си пропуснал да гледаш, а специално издание комикс, дело на Хаджиме Исаяма в колаборация с илюстраторите на Marvel.

В него някои от най-известните супергерои като Спайдър-мен, Хълк, Капитан Америка, Железният човек и още се впускат в борба с титаните, след като те неочаквано се появяват от водата.

Саша е имала планирана друга смърт

Създателят на мангата е имал много различни планове за любимката на много фенове Саша. Първоначално тя е трябвало да бъде убита в края на девети том от мангата. Смъртта ѝ е била толкова страховита, че редакторът на Исаяма се разплакал, след като прочел за нея.

Затова и мангаката променил решението си за края на историята ѝ… но може би само е отложил идеята си.

9 е специално число за Attack on Titan

Не, причината за това не е рейтингът на анимето в IMDb, макар че това допълва теорията ни, че 9 e едно от най-важните числа в света на титаните.

На първо място 9 е броят на видовете титани. Освен това първият том от мангата е публикуван на 9 септември, 2009 година.

Друго важно число в AOT е 13 – максимумът години, в които може да живее един титан. Хаджиме Исаяма искал да приключи мангата на 139-а глава, защото според нумерологията това е числото, което символизира край на един цикъл. Но същевременно 139 е разделено на две други числа – 13 и 9, което никак не звучи като съвпадение.

Attack On Titan, Vol. 9

Attack On Titan, Vol. 9

Не е и съвпадение колко интересни факта подбрахме за тази статия. Ти колко от тях знаеше?

Попълни пропуските в знанията си, ако има такива, както и пропуските в колекцията си и се възползвай от отстъпката от 20% на всичко от поредицата Attack on Titan.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *