Отаку тест: Знаеш ли тези 6 интересни факта за Jojo's Bizarre Adventure

Отаку тест: Знаеш ли тези 6 интересни факта за Jojo’s Bizarre Adventure

юни 26, 2023
Категория: Манга, Публикации
0 260 0
Отаку тест: Знаеш ли тези 6 интересни факта за Jojo’s Bizarre Adventure

Отаку тест: Знаеш ли тези 6 интересни факта за Jojo’s Bizarre Adventure

Jojo’s Bizarre Adventure е от мангите, за които днес почти всеки е чувал, а немалко са и хората, които са обикнали историята. Ако и ти си сред почитателите на приключенията измежду поколенията на Джоджо, те предизвикваме с един отаку тест. Провери колко от тези 6 интересни факта за мангата познаваш.

Но не се притеснявай – независимо какъв е резултатът ти, можеш да се наградиш с нова манга. До края на юни Jojo’s Bizarre Adventure е манга поредица на месеца в Orange и е с 20% онлайн отстъпка.

А докато избираш кой том да вземеш, ето ги и фактите, които ще поставят на изпитание познанията ти за мангата.

Стилът на Хирохико Араки е вдъхновен от Пол Гоген

Веднъж запознаеш ли се със стила от мангата JJBA, всеки път, когато срещнеш нещо, нарисувано от Хирохико Араки, го разпознаваш мигновено. Мангаката има открояващ се почерк, който прави произведенията му така отличителни.

JoJo`s Bizarre Adventure Part 1-- Phantom Blood, Vol. 1

Но този характерен стил е повлиян от друг известен творец – френския живописец, скулптор и график Пол Гоген. Същевременно Араки споделя, че черпи вдъхновение и от други артисти като модните илюстратори Антонио Лопес и Тони Вирамонтес.

Jojo’s Bizarre Adventure нямаше да съществува без Шерлок Холмс

В интервю Араки споделя, че първите книги, които го научили на основите в разказването на истории, са били тези на сър Артър Конан Дойл.

Виж още: Да надникнем в историята на мангата

Мангаката обръща внимание на начина, по който Шерлок Холмс е изграден като герой – гений, но самотен. Именно тези черти се появяват и при персонажи като Джотаро Куджо. Според Араки истинските герои трябва да са такива, които избират да направят правилното нещо, без да търсят одобрението на другите.

Хирохико Араки дължи дългото сериализиране на мангата на здравословната си диета

Роден на 7 юни 1960 година, Хирохико Араки надхвърля 60-те, но продължава да не забавя процеса си на работа. Именно затова и вече над 35 години Jojo’s Bizarre Adventure продължава да се публикува.

Всичко това Араки дължи на здравословния си начин на живот. Той обича да спортува като редовно кара колело, плува и посещава фитнес салоните. Междувременно полага ежедневни грижи да се храни здравословно.

Джотаро Куджо е вдъхновен от Клинт Истууд

Хирохико Араки е дългогодишен почитател на актьора Клинт Истууд. В интервюта споделя, че си спомня как в детството си е гледал филми с баща си и така започва интереса му към американското кино. Но най-силно е бил привлечен от героите на Клинт Истууд във филмите The Outlaw Josey Wales, Pale Rider и Dirty Harry. Точно тези персонажи стоят в основата на героя Джотаро Куджо.

JoJo`s Bizarre Adventure Part 4 - Diamond Is Unbreakable

През 2012 година Араки се среща с актьора, а снимките на Клинт, позирайки като героя, който е вдъхновил, биват публикувани в списание по случай 25-годишнината на мангата.

Хирохико Араки си партнира с Gucci за тематична колекция

Част от отличителния стил на рисуване в JoJo no Kimyou na Bouken се дължи на специалния начин, по който героите са изобразени, а и по-важното – облечени. Затова е напълно очаквано този отличителен стил да привлече вниманието на модния свят.

Така и през 2013 година модният бранд GUCCI се свързал с Хирохико Араки за колаборация по пролетна колекция в ярки цветове, съобразно стиловете на марката и мангата.

Виж още: Отаку тест: Знаеш ли тези 7 интересни факта за Fairy Tail?

Също така Араки създава one-shot манга, която е публикувана в модното списание Spur. В мангата героите носят GUCCI дрехи и аксесоари, създавайки една истински уникална рекламна кампания.

JoJo`s Bizarre Adventure Part 5 - Golden Wind, Vol. 1

Името на Дио Брандо е вдъхновено от боговете, метал група и от Марлон Брандо

Араки споделя, че е искал да избере специално име за злодея от историята си – едновременно да звучи добре и да се запомня лесно, но и да носи символика. Затова избрал „Дио“, което означава „бог“ и също така е вдъхновено от изпълнителя на хардрок и хевиметъл –Рони Джеймс Дио.

За фамилията на героя мангаката избрал да направи препратка към известния актьор Марлон Брандо с ключова роля в „Кръстникът“.

Виж още: Отаку тест: Знаеш ли тези 4 интересни факта за Dr. Stone

Ти знаеше ли всички тези факти за Jojo’s Bizarre Adventure? Независимо колко от тях са ти познати от преди и колко научи за първи път, пак можеш да се наградиш с нов том от мангата. Вземи го с 20% онлайн отстъпка до края на месеца.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *