Orange препоръчва: 5 нови книги за лятото

Orange препоръчва: 5 нови книги за лятото

юни 30, 2023
Категория: Публикации
0 1009 0
Orange препоръчва: 5 нови книги за лятото

Orange препоръчва: 5 нови книги за лятото

Почувства ли лятното настроение вече? Ако не си, тези книги за лятото ще ти помогнат.

С тях те каним да отпразнуваме сезона заедно. Защото независимо какво е времето навън, винаги можеш да приветстваш лятото в ежедневието си с помощта на книгите.

Ето с кои ти предлагаме да започнеш.

Фрида. Да живее животът!, Кармен Доминго

Вероятно всеки знае как да отговори на въпроса коя е Фрида Кало – великата мексиканска художничка, която до днес остава ненадмината. Но какво ще се случи, ако попитаме коя е истинската личност на Фрида?

Тази книга е опит за отговор на този въпрос, но и много повече. В нея Кармен Доминго обрисува целия свят на художничката, като в най-ярки багри сияят многото любови на Фрида – любовта ѝ към Диего Ривера, към мъжете и жените в живота ѝ и най-вече към изкуството.

Фрида. Да живее животът!, Кармен Доминго

Но също както тази книга е за любовта, тя е и за болката и за зависимостта. За болката, причинена от многобройните здравословни проблеми и травми, но и за болката, която връзката с Диего ѝ причинява. За зависимостта към алкохола и обезболяващите и за зависимостта ѝ към хората, които обича.

„Фрида. Да живее животът!“ носи типичната мексиканска топлина, която ще изпълни лятото ти с вълнение, живот и… с аромат на диня.

Виж повече: Знаеш ли, че… на този ден е родена Фрида Кало?

Сезонът на ураганите, Фернанда Мелчор

По-различна страна на Мексико виждаме в „Сезонът на ураганите“ от Фернанда Мелчор. В книгата пристъпваме в един мрачен, порочен и изпълнен с жестокост провинциален град в Мексико. И въпреки че хората там са заобиколени от пороци, болка и насилие, едно убийство разтърсва цялото общество.

Сезонът на ураганите, Фернанда Мелчор

Orange препоръчва: 5 нови книги за лятото

Жертвата е Вещицата, а разложеното ѝ тяло е открито от група деца в канавка. В търсенето на убиеца се впуска цялото градче и всеки се сблъсква със страховити слухове, догадки, подозрения и суеверия.

Тази книга е подходяща за онези читатели, които не се страхуват да прекарат времето си на плажа с мрачен роман. Тя е и за хората, които търсят да се докоснат до повече от книгите, попаднали в кратките списъци със заглавия, номирани за Международния „Букър“. Но е и за всички, които могат да разпознаят и оценят един истински шедьовър.

Бадемово щастие, Мануела Инуса

Мануела Инуса е от онези авторки, чиито романи успяват да уловят в себе си красотата на лятото, на любовта и на емоциите, които хората споделят. Затова трудно ще сбъркаш, ако избереш да сложиш в багажа си за почивката нейна книга. Но ако ще го направиш, защо не избереш най-новата сред тях?

Мануела Инуса, Бадемово щастие

В нея се запознаваме със Софи – напуснала родната си Калифорния преди години, тя се озовава обратно там, когато наследява бадемовата плантация на баба си. Спомените за толкова много безгрижни лета от детството и за аромата на прясно изпечените бадеми я карат да напусне работата си и да поеме управлението ѝ.

Но освен спомените за любимата ѝ баба, там я очакват и други забравени белези от миналото. Срещата със старата ѝ приятелка Лидия и първата ѝ любов Джак ѝ дава надежда, че най-сетне е открила своя дом. Но пътят към истинското щастие е много по-дълъг и труден.

Виж още: 5 книги на Георги Господинов освен „Времеубежище“, които не бива да пропускаш

Любов на теория, Али Хейзълууд

Добрият любовен роман е почти задължително попълнение към лятото на един читател. А Али Хейзълууд доказва с поредно заглавие, че нейните книги за лятото са особено подходящи за тази цел.

Любов на теория, Али Хейзълууд

Orange препоръчва: 5 нови книги за лятото

В „Любов на теория“ поглеждаме през погледа на Елзи Ханауей асистент по термодинамика през деня, и фалшиво гадже през вечерта. Едното ѝ занимание цели да ѝ помогне да постигне мечтата си, другото – да плаща сметките.

Но всичко е на път да се промени, когато се появява Джак Смит – дразнещо привлекателен, но прекалено даровит експериментален физик, съсипал кариерата на много теоретици. Той е по-големият брат на любимия клиент на Елзи, но е и единственият човек, който може да ѝ попречи да достигне мечтания Масачузетския технологичен институт.

Виж още: 12 от най-добрите любовни романи на всички времена

Когато двете страни на живота на д-р Ханауей се сблъскват, единствената теория, която има значение, е тази за любовта.

Пианистката. Клара Шуман и музиката на любовта

Историите за жените бунтарки на издателство „Емас“ са изпълнили не само едно лято с вълнение. А след като започнахме този списък с роман за една велика жена на изкуството и нейната любовна история, е редно да приключим по същия начин, нали?

Пианистката. Клара Шуман и музиката на любовта, Беате Рюгиерт

В тази книга се запознаваме с Клара Шуман, преди да бъде Клара Шуман, но я опознаваме в многото ѝ страни, проявени по-късно в живота ѝ.

Каква е легендата в света на музиката отвъд музиката и каква е била връзката ѝ с баща ѝ, музикалния педагог Фридрих Вик. А любовта ѝ с Роберт Шуман? Разбери в биографичния роман.

Виж още: Всеки тип читател през лятото и книгите за него

Избра ли с кои книги за лятото ще отпразнуваш началото на сезона?

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *