Образователни книги-игри за деца

Образователни книги-игри за деца

август 3, 2015
Категория: Забавно, Идеи, Публикации
0 10759 8
Образователни книги-игри за деца

Образователни книги-игри за деца

Ако смятате, че е дошло времето, в което детето ви да замени книжките с лепенки с такива, които да му помогнат да се ориентира по-лесно в света на буквите, цифрите и логиката, четете правилния текст. В днешно време може да намерите образователни книги-игри, които да ви помогнат по-лесно да научите или да упражните с детето си основни знания, които ще му бъдат полезни в детската градина, предучилищната или първи клас. Често родителите имат желание да потърсят допълнителни материали от тези, които предоставят в учебното заведение. И тогава се изправят пред истинско предизвикателство – вариантите са много, а качеството им варира.(Отбелязвам още в началото, че под книга-игра имам предвид занимателно и интересно оформени издания, а не жанра книга-игра.)

Тук може да разгледане една малка част от по-интересните образователни книги-игри за деца. Почти всички от тях са част от поредици, а представените издания са пример за принципа на предоставяне на материала. Основното им предимство е това, че всяка една от тях представя задачите под формата на цветни игри, често придрюжени с лепенки или маркери за рисуване. Обучението като игра има детески плюсове и е доказано ефективно. Покажете на детето, че това, което прави не е задължително, а весело и че дори и задачите могат да бъдат приятни.

  1. IMAG5442Книжки с пъзели на Mensa Kids – Менса е международна организация на хора с висок коефициент на интелигентност. Една от нейните задачи е да открива, насърчава и развива интелектуалните способности на други хора, в това число и деца. Двете книжки с логически пъзели и загадки са разделени на нива и включват различни задачи с различна трудност. Възрастова граница не е посочена и не е необходимо. Игрите не са съобразени с определена учебна система, а просто със законите на логиката. Моят съвет е преди да купите някоя от книгите да ги разгледате и да погледнете задачите през погледа на детето  си. IMAG5444

Зелената книжка е за начинаещи, но това определено не я прави елементарна. За да решава заданията от нея детето трябва да знае азбуката и да може да събира и изважда свободно едноцифрени и двуцифрени числа. Отговорите може да намерите на края на книгата, както и обяснение към тях.

Лилавата книжка е предназначена за второ ниво – напреднали. В нея задачите (понякога) затрудняват дори родителите. Нека това ви насърчи, защото веднъж влезете ли в логическата пътека, пъзелите ще ви се сторят по-лесни. Тук също отговорите и обясненията са посочени в края на книгата.

  1. IMAG5449Образователните карти да изд. Clever Book – Картите са 15 вида, като са раздлени по възраст и по предмет. Почти всички съдържат маркер, който може да бъде изтрит от картите и така върху тях може да се пише и рисува многократно. С него се решават и задачите, които са свързани с числата от 1 до 20, буквите, развиване на моторна техника и логическо мислене. Всяка една кутия с карти е цветна и оформена като игра. IMAG5448

Препоръчвам ви специално картите „Уча се да пиша”, които са предназначени за деца над 5-годишна възраст, но според мен са подходящи и за 4-годишни, които имат желание да научат азбуката. Всяка една от картите има две лица, като всяко едно лице е предназначено за определена буква от азбуката. Детето трябва да напише буквата и да упражни няколко пъти дума с нея. Картите се изтриват лесно, така че заниманието може да бъде повтаряно многократно.

Като допълнение към „Уча се да пиша” ви предлагам и „Уча се да смятам”. Знанията за този комплект отговарят на предучилищната група. Задачите са свързани с несложно сравнение, събиране и изваждане, като в част от вместо цифри се използват предмети и животни. Комплектът съдържа 150 двойни карти.

  1. IMAG5450Няма как да не се спрем и на поредицата „Крокотак“. Основните книги от нея са разделени на две възрастови групи 3-5 и от 5-7 години. Включени са над 180 занимания и игри, свързани с буквите, цифрите, формите и цветовете. Освен в това в тях ще намерите класически задачи са откриване на разлики, разгадаване на лабиринти и развиване на фина моторика.  В „Крокотак 3-5“ голяма част от игрите са свързани с рисуване, довършване на картинка или дописване на цифри. Книжката е нещо средно между книга за оцветяване и упражнителна тетрадка. Докато „Крокотак 5-7” включва повече логически и езикови задачи. И двете книги са цветни с едни и ясни илюстрации, а условията на задачите са написани с едри букви.

  1. veche-znam-ezik-chetete-i-pisane1Дисни поредицата „Вече знам” – изданията са разделени по тема и възраст. В поредицата ще намерите книги за езикови знания и математика, степенувани по трудност. Всяка една от тях съчетава различни задачи, които са представени с помощта на популярни герои от света на Дисни. Една от книгите от „Вече знам“ е „Числата до 999, 7-8 години”. В нея ще намерите лепенки, математически гатанки и кратка история с героите от „Играта на играчките. Задачите са интересно съставени, не са скучни и създават у детето усещането, че не прави нещо „задължително” или „досадно“, а че се забавлява. IMAG5451

Другата книга, на която предлагам да обърнете внимание, е „Четене и писане, 7-8 години”. В нея ще намерите различни задачи за четене с разбирате, подреждане на откъси от текст по смисъл и задачи за развиване на въображението, както и стикери. Плюсът тук е разнообразието от езикови задачи и пълната липса на еднообразие. В книжката има различни кратки художествени текстове с герои на Дисни, а задачите към тях са съставени с въображение и внимание. На края на всяка една има част с решения и отговори.

  1. 3800083816522Поредицата „Мисли бързо, решавай бързо, бъди пръв!” – една от най-старите и популярни серии заниматени книжки. Разделена е на възрастови групи и не се съсредоточава върху конкретен образователен предмет. В нея акцентът е върху леките игри от рода на търсене на разлики, оцветяване и развиване на моторна техника. Те имат за цел да развият детската наблюдателност, ориентирането в пространството и развието на речта. IMAG5453Поредицата не се съсредоточава върху занимания с числа и букви, освен в книжките за предуичилищна възраст. Една част от книжките с най-малък формат се предлагат с малък пясъчен часовник, с който родителя да засича за какво време детето се справя със заданията.

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *