Нарине Абгарян за живота ни по спомен

Нарине Абгарян за живота ни по спомен

февруари 23, 2017
Категория: Личности, Ревюта
0 3959 1
Нарине Абгарян за живота ни по спомен

Нарине Абгарян за живота ни по спомен

Звездата на Нарине Абгарян изгря миналата година, когато на българския пазар се появи книгата й „Три ябълки паднаха от небето“. Авторката е родена в Армения, в голямо семейство – има три сестри и един брат. Тя е потомък на род от смесени семейства с руско-арменска линия. В началото на кариерата си Нарине Абгарян започва да пише детска поредица книги.

tri-yabalki-padnaha-ot-nebeto-9786197055290Книгата й „Три ябълки паднаха от небето“ излиза едва през 2015г. В нея действието се развива в едно малко село.Авторката ни запознава с всички жители на селото, които не са толкова много. Запознава ни с техните семейства и историята на техните фамилии. Книгата преразказва идеалния живот на село. Запознаваме се със смешните истории на прякорите на отделните фамилии, виждаме любовта им към селската работа, към спокойния живот. Срещаме се с хора, които вярват в заложените им традиции и не се отмятат от тях, хора които вярват в поличбите, и в сънищата си.  Герои, които смело посрещат войната и мизерията, която носи тя, продължавайки да живеят в собствената си идилия.

Проследяваме живота на Анатолия, чийто живот ни среща и с всички герои на селото. Анатолия разказва за себе си не с умиление, а с искреност. Разказва ни за живота на родителите ѝ, за тяхната смърт, за смъртта на сестрите си, за смъртта на всеки, когото е обичала. За решението да живее сама, да отдаде вниманието си във възпитаване на деца в библиотеката и в четене на книги. Начина, по който пише Нарине Абгарян може само да ни напомня за любимото ни село и живота в него. За любовта към традициите и семейството. 

Докато четях книгата, не спирах да си спомням за великите разкази на моите дядо и баба. За веселите прякори в селото ни и защо на дядо ми му казват Тушката. За весели истории от сватби, събори или как в центъра на селото ни бяха построени три статуи на лебеди. Книгата пресъздава точно това – спомените за времето на село, за любовта на семейството и за любовта към работата.

В момента на пазара има още една книга на същата авторка „Хората, които винаги са с мен“. Книгата ще последва „Три ябълки, които паднаха от небето“ в своя блясък, тъй като тя също разгръща семейна история на няколко поколения по същия приказен начин. 

Скромен човек, който търси добротата в себеподобни. Изумяващ се от хаоса и злобата в човешките отношения. Не харесвам прекомерната употреба на заучени фрази например като „Ще изчакате“ и „Нека ни е зле“. Удивявам се на хора, които успяват да са смели и да не престават да се борят. Обичам да пътувам в страни, които са ме впечатлявали по някакъв начин. Когато нямам достатъчно пари пътувам в света на книгите.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *