Най-високо платените писатели за 2015 година

Най-високо платените писатели за 2015 година

декември 7, 2015
Категория: Знаете ли, че..., Личности, Публикации
1 3349 9
Най-високо платените писатели за 2015 година

Най-високо платените писатели за 2015 година

Докато в България писателската дейност не е труд, който може да донесе значителни приходи, то по света това не е така.Forbes публикуваха списък с най-високо платените писатели за 2015 година. След като първоначалното ни изумление от неприсъствието на роден автор там, решихме да я споделим с вас. Все пак идва краят на годината, а равносметките са нещо полезно.

grisham_bio_pic

Джон Гришам снимка: http://www.jgrisham.com/

10. Джон Гришам – 14 милиона долара

Тази печалба е сбор от продажбите на англоезичното издание на „Планината Грей“ плюс приходите от изданията на всичките му книги на чужди езици. Гришам е един от най-превежданите автори в цял свят, така че е нормално милионите да идват и с продажбата на авторски права. Въпреки че писателят издава само по една книга годишно (за разлика от някои от останалите писатели в този списък) интересът към книгите му е постоянен.

NoraRoberts

Нора Робъртс

9. Нора Робъртс – 18 милиона долара

Въпреки че най-новата й книга не отчете масивни продажби, Нора Робъртс е автор на над 200 книги, които продължават да й носят нелоши (очевидно) печалби. Грандамата на любовния роман с крими елементи още дълго време ще се появява в такива класации. Неизбежно е.

Дж. К. Роулинг

Дж. К. Роулинг

7-8. Джоан Роулинг – 19 милиона долара

Тази година на книжния пазар излезе първото илюстровано и пълно издание на „Хари Потър и философския камък“. Междувременно и Робърт Габрейт също припечелва доста като автор на криминални романи, така че наистина не се притесняваме дали Роулинг и семейството й ще има какво да сложат на новогодишната си трапеза.

Stephen_King,_Comicon

Стивън Кинг

Стивън Кинг – 19 милиона долара

Forbes отбелязват, че тазгодишната сума е значително по-малка от миналогодишните печалби на Кинг, но да не издребняваме. Не виждаме нищо лошо в 19-те милиона.

6. Джанет Еванович – 21 милиона долара

Честно, до преди да прочетем тази класация, нямахме идея коя е Джанет Еванович. А тя какви ги вършела… Очевидно авторката пише поредица мистерии и издава по няколко книги годишно.

Jeff_Kinney

Джеф Кини

5. Джеф Кини – 23 милиона долара

„Бащата“ на дръндьото явно не е такъв карък като героя си. Поредицата „Дневникът на един Дръндьо“ върна много деца към четенето и създаде нова мода в детската литература. Познайте колко много поредици тип графичен-дневник има в момента.

Даниел Стийл снимка: https://www.facebook.com/DanielleSteelOfficial/

Даниел Стийл
снимка: https://www.facebook.com/DanielleSteelOfficial/

3-4. Даниел Стийл – 25 милиона долара

Според Форбс голяма част от тези милиони са аванси за бъдещите книги на Даниел Стийл. Тя е доста чевръста, така че едва ли чака дълго време, за да получи и останалата част от кеш-пая.

Вероника Рот – 25 милиона долара

26-годишната авторка на поредицата „Дивергенти“ печели 25 милиона за една година. Никак не е зле.

john green

Джон Грийн

2. Джон Грийн – 26 милиона долара

Авторът на „Вината в нашите звезди“ няма нужда от представяне. Тази година на големия екран се появи филма по „Хартиени градове“, който прероди читателския интерес към романа и продажбите му скочиха.

james patterson

Джеймс Патерсън

1. Джеймс Патерсън – 89 милиона долара

За разлика от повечето хора в този списък Патерсън изкарва основната част от парите си чрез високите продажби на книгите си на английски, а не толкова от договори за права и адаптации. Писателят е изключително продуктивен и трудът му се отплаща.

, , , ,

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *