Най-странните традиции, свързани със Свети Валентин

Най-странните традиции, свързани със Свети Валентин

февруари 6, 2015
Категория: Забавно, Знаете ли, че...
0 4496 4
Най-странните традиции, свързани със Свети Валентин

Най-странните традиции, свързани със Свети Валентин

Силно обичан от едни, от други пък отричан… това е Свети Валентин. Всички знаем за розите, валентинките, сърцата и Купидон, затова днес ти представяме 10 необичайни традиции от света, свързани с честването на този празник.

Япония

1

В Япония Свети Валентин се празнува от 30-те години на миналия век, когато производител на шоколад въвежда западната традиция да се подаряват шоколадови бонбони на този ден.

Разликата обаче е в това, че на празника мъжете са тези, които се радват на внимание. Жените трябва да демонстрират своята любов, учтивост или приятелство като поднесат шоколадови бонбони на мъжете в своето обкръжение. Интересното е, че са създадени различни видове шоколад, които символизират връзката между мъжа и жената.

„Гири-чоко” (букв. Задължаващ шоколад) – този вид се поднася на мъже, към които жената няма романтични чувства. Обикновено такъв се подарява на шефове, колеги,братя, бащи.

„Чо-гири чоко” (букв. Изключително задължаващ) – това е евтин шоколад и се поднася на мъж, който е безразличен за жената, а дори и не особено приятен, но тя се чувства задължена да му подари, за да не се почувства изолиран. Например неприятен колега от офиса.

„Хонмей-Чоко” (букв. Шоколад за любимия)  – това е шоколадът за човека, към когото жената изпитва романтични чувства. Едно стъпало по-нагоре е домашно приготвеният, който е за много специален мъж.

„Томо-чоко” (букв. Шоколад за приятел) – този вид е сравнително нов и се поднася на приятелки.

И преди да си помислите, че жените са ощетени, отбелязваме, че производителите на шоколад са се погрижили за този проблем. През 80-те години на миналия век се въвежда „Бял ден”, който се чества на 14-ти март. За да върнат жеста от Свети Валентин, на тази дата мъжете затрупват жените с подаръци и шоколад, който трябва да бъде поне двойно по-скъп то този, който са получили. 

Южна Корея

3

В Южна Корея нещата стоят като в Япония, но не приключват с честването на „Бял ден”.  Тук добавят още един специален ден, наречен „Черен ден”, и се отбелязва на 14-ти април. Тогава всички необвързани, които не са получили подаръци и шоколад от половинка на Свети Валентин и „Бял ден”, се събират в определени ресторанти и ядат ястие, състоящо се от спагети и сос от черен боб.

Тайван

В Тайван са приели традицията от Япония с разликата, че на Свети Валентин жените получават подаръци, а мъжете на белия ден.

Дания и Норвегия

4

 

В тези страни доскоро Свети Валентин не е бил широко разпространен и се е празнувал по внесените от запад обичаи. Въпреки това, в последно време се е създала една странна традиция, която местните много обичат.

“Gaekkebrev” са малки, забавни поеми, които мъжете изпращат анонимно до жените на Свети Валентин. Единствената подсказка, която дамите получават са точки, поставени в края на стихчето (толкова на брой, колкото са буквите в името на автора). Ако дамата познае името, ще получи яйце на Великден, а в случай че сгреши, тя дължи яйце на своя обожател.

Словения

8

14-ти февруари в Словения бележи началото на работата на полето. Свети Валентин, наричан там „Здравко”, е символът на пролетта. Смята се, че това е един щастлив ден за започване на земеделския труд, тъй като обикновено по това време на годината вече се забелязва раззеленяването на първите растения.

Словенците смятат, че на 14-ти февруари птиците от полетата се женят, но за да станат свидетели на това, хората трябва да ходят боси по все още замръзналата почва. Така Свети Валентин се очертава като един много важен празник, но за агрокултурата. 

Финландия и Естония

5

В тези страни Свети Валентин е повече празник на приятелството, а не толкова на любовта. На този ден всички приятели си разменят картички и подаръци с поздрава „Честит Ден на приятеля!”.

Уелс

9

 

В Уелс празникът на любовта се чества на 25-ти януари. На уелския Свети Валентин е прието да се подаряват на дамите лъжици. Да, точно така, лъжици! Това е стара традиция, началото на която поставят моряци. Те се стараели да издълбаят сложни орнаменти върху дървени лъжици, които след това поднасяли на своите любими, за да ги спечелят. Всеки орнамент върху лъжицата е символ на нещо. Така например ключът символизира сърцето на мъжа, а колело – усърдния труд, който полага той.

Англия

2

В Англия през 18-ти век се зародила традицията неомъжените жени да поставят по 5 дафинови листа на възглавниците си. Вярвали, че по този начин ще им се явят насън бъдещите съпрузи. В днешно време този ритуал не е широко разпространен, но все още се срещат момичета, които го изпълняват.

Норфолк

6

Наред с картичките, розите и романтиката на Свети Валентин, хората от Норфолк приветстват и герой, подобен на Дядо Коледа, който носи името „Джак Валънтайн”. Този мистериозен и много обичан старец се промъква в нощта на Свети Валентин в къщите на малките деца и им оставя лакомства и подаръци. Не е ясно кога възниква този обичай, но продължава да се предава от поколение на поколение.

Франция

7

Франция – страната на любовта и романтиката. Ако обаче очаквате само цветя, бонбони и плюшени мечета, определено сте в грешка. Французите също имат с какво да ни изненадат и това е един доста странен обичай, наречен „une loterie d’amour” (в превод: „томболата на любовта”). В деня на Свети Валентин необвързаните от всички възрасти се събират в специално организирани клубове, в които жените и мъжете се нареждат в редици и започват да се викат един по един, докато се сформират двойки. Ако на даден мъж не му се понрави дамата  която му се е „паднала”, я оставя, за да я „вземе” някой друг. Традицията повелява всички жени, останали без половинка на празника, да се съберат около голям огън, в който хвърлят снимки и предмети, свързани с мъжете, които са ги отхвърлили. Докато хвърлят предметите в огъня, жените псуват и отправят клетви към представителите на силния пол.

А вие си помислихте, че в Япония имат странни разбирания за празнуване на Свети Валентин… 🙂 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *