Най-добрите фентъзи книги за последните години

Най-добрите фентъзи книги за последните години

ноември 11, 2022
Категория: Нашите предложения, Публикации
0 3747 1
Най-добрите фентъзи книги за последните години

Най-добрите фентъзи книги за последните години

Магични светове и нови приключения – фентъзи книгите предлагат много повече на читателя от едно незабравимо книжно преживяване. Като врата към безкрайни вълшебства тези книги заслужават не само специално място сред жанровете, но и в библиотеките ни. 

Разбери кои са най-ярките примери за подобни заглавия от последните години и защо те заслужават твоето внимание, наред с важни подробности за особеностите на жанра.

Каква е разликата между фентъзи и фантастика?

Както във всяка книга с магии и вълшебни същества ще намериш събрана информация за чудатия свят, в който се развива сюжетът, така и ние ще съберем на едно място информацията за особеностите на жанра. Много често понятията „фентъзи“ и „фантастика“ се възприемат като взаимозаменяеми, докато всъщност първото е подразделение на второто. 

В света на фантастиката попадат множество видове книги – такива, които включват магия, такива, които черпят вдъхновение от митологията, или пък търсят алтернативно бъдеще. 

Същевременно някои от най-добрите фантастични книги стоят на границата между нереалното и реалното, търсейки допирни точки със света на науката. Каквото може да се случи във въображението на писателя, това може да се случи и във фантастичните книги. 

Когато знаем каква е точната разновидност на жанра обаче, разбираме и повече какво да очакваме от книгата, която сме избрали. В случая на фентъзитата в сюжета ще срещнеш вълшебни елементи – очакват те както феи и тролове, така и дракони и вещици, но и много друго още. 

За кого са подходящи?

Именно заради участието на магията възприемаме този жанр като по-подходящ за младата аудитория. Но не приемай това за задължително правило – има множество фентъзи книги, подходящи за хора на всякаква възраст. Стига да пазиш в себе си любопитство към мистичното, винаги ще откриваш нещо интригуващо в този жанр.  

Кои са най-добрите фентъзи книги за последните години?

Всяка година авторите, които творят във фентъзи жанра стават все повече на брой. И всеки от тях се цели книгата му да бъде следващия „Хари Потър“, „Властелинът на пръстените“ или пък „Игра на тронове“. 

Макар и все още да не сме открили герой, който да ни грабне по същия начин, както успя Джон Сноу или момчето, което оживя, все пак има множество заглавия, които привлякоха вниманието ни.

Събрахме няколко от фентъзитата, за които най-много се говори през последните години. И какъв е резултатът? Един пълен списък с фентъзи книги, които трябва да прочетем поне веднъж в живота. 

Войната на маковете, Р. Ф. Куанг

Войната на маковете е от онези книги, които трябва да прочетеш, за да откриеш всички нейни нюанси. Вдъхновена е от Втората китайско-японска война, но включва много повече – шамани, богове и мистични сили.

Войната на маковете, Р. Ф. Куанг

Книгата е самата дефиниция на гримдарк фентъзи – дистопия, в която не са спестени мрачните детайли. Но именно това ще те накара да обръщаш страница след страница, за да откриеш какво ще се случи с Рин. 

Когато тя открива, че притежава необикновени сили, пред нея се отваря вратата към един изцяло нов свят. В него боговете, отдавна смятани за мъртви, са живи и тя е сред малкото останали хора, които имат способността да призовават един от тях, отмъстителния Феникс. 

Двор от рози и бодли, книга 1, твърди корици, Сара Дж. Маас

Трудно ще е да намериш някой, който да не е чувал за книгата, успяла да завладее както BookTok, така и книжарниците от цял свят, а и сърцата на читателите. „Двор от рози и бодлипредизвика феномен, който трудно може да бъде надминат. Но именно такъв ефект заслужава да предизвика една такава вълнуваща история. 

Двор от рози и бодли, книга 1, твърди корици, Сара Дж. Маас

Когато отнемеш живот, трябва да си платиш със сърцето си. Феира разбира това, когато убива вълк в гората и бива похитена от звяр, искащ възмездие. Но не всичко е това, което изглежда, а зад звяра стои Тамлин – един от безсмъртните и смъртоносни елфи, които някога са управлявали света. Скоро обаче той ще управлява и любовта на Феира.

Магнус Чейс и боговете на Асгард, книга 4: 9 от деветте свята, Рик Риърдън

Рик Риърдън е от онези автори, които съумяват да създадат нещо специално с всяка своя книга. А през последните години той зарадва читателите с множество фентъзи поредици. Като започнем от книгите за Пърси Джаксън и стигнем до всички поредици като „Хрониките на Кейн“ и „Героите на Олимп“.

Магнус Чейс и боговете на Асгард, книга 4: 9 от деветте свята, Рик Риърдън

Магнус Чейс също попада сред персонажите на автора, в които се влюбихме още от първата страница. А книгата Магнус Чейс и боговете на Асгард, книга 4: 9 от деветте свята е една от най-актуалните в списъка с написаното от Риърдън и последната от поредицата. 

В нея отново се пренасяме в света, вдъхновен от скандинавската митология, за да се срещнем с ужасно смешните и незабравими герои. В какво ще се забъркат те този път?

Деца от кръв и кости, книга 2: Деца на доблест и мъст, Томи Адейеми

Магията се завръща отново в земите на Ориша… Но това не значи, че изпитанията са приключили. Не, всъщност войната тепърва започва. 

Деца от кръв и кости, книга 2: Деца на доблест и мъст, Томи Адейеми

Във втората част на „Деца от кръв и кости Зели и Амари трябва да се справят с последствията от ритуала, чиято сила никой не би могъл да предвиди. Силите се пробуждат и у благородниците, а това означава, че отново над Ориша грози опасност.

Ще успее ли Зели да осигури трона на Амари и да защити новите магове от разврата на монархията? 

Летописите на Светлината на Бурята, книга 4: Ритъмът на войната, издание в два тома, Брандън Сандерсън

Брандън Сандерсън се утвърди като един от най-харесваните автори на фентъзи епоси.  Неговата поредица Летописите на Светлината на Бурята, наредила се в списъка на бестселърите на Ню Йорк Таймс, е една от големите причините за успехите му. 

Летописите на Светлината на Бурята, книга 4: Ритъмът на войната, издание в два тома, Брандън Сандерсън

В „Ритъмът на войната“ Далинар Колин и неговите Сияйни рицари са прекарали цяла година в жестока война, но промяната в хода на действията изисква действие – началото на опасна операция. 

А тя може да разкрие тайните на древната кула, която някога е била сърцето на техните сили. Ожесточена борба срещу страховития бог Зло, надпревара за надмощие – това е само малка част от вълнуващия сюжет, който ще завариш в книгата. 

The Sandman, том 1: Господарят на сънищата, Нийл Геймън

Фентъзито среща графичните романи в една от най-знаменитите поредици през последните години. Ако се чудиш откъде познаваш името на автора – Нийл Геймън става най-успешният и награждаван създател на графични романи и го прави именно зарадиThe Sandman“. 

The Sandman, том 1: Господарят на сънищата, Нийл Геймън

В книгата мрачният и вълшебен свят на кошмарите събира в себе си древната митология наред с белезите на модерната литература, историческа драма и легендите от цял свят. А цялата епична сага е илюстрирана от един от най-талантливите художници в бранша. 

Науката от Света на Диска, Тери Пратчет

Една нова вселена се ражда от авария – това е началото на още един любопитен свят, роден от перото на Тери Пратчет. Автор, без който списъкът ни нямаше как да бъде пълен. 

В Крилото за високоенергийна магия на Невидимия университет Архиканцлер Ридкъли и неговите магьосници влизат в ролята на богове за новосъздадения свят. А в Науката от света на Диска“ ние пък ставаме свидетели на цялата бурна еволюция на нашата собствена Вселена. 

Науката от Света на Диска, Тери Пратчет

Този списък никога не би могъл да бъде довършен, след като с всяка година се появяват нови интересни книги от фентъзи жанра, а всяка една от тях заслужава вниманието на читателите. 

В книжарница Orange те срещаме с най-новите заглавия, а ако спадаш сред почитателите в жанра, ще откриеш най-много от книгите, които те вълнуват сред нашите предложения за фентъзи и фантастика. Приятно четене и пътуване из световете. 

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *