Най-добрите биографични книги за 2022 година

Най-добрите биографични книги за 2022 година

декември 26, 2022
Категория: Публикации
0 732 1
Най-добрите биографични книги за 2022 година

Най-добрите биографични книги за 2022 година

Прозорец към човешката душа и историята, която тя крие – биографичните книги са сред най-отличителните литературни произведения. 

Редовните читатели знаят как всяка книга ни предоставя възможност да научим нещо ново и да си вземем важен урок за живота. Но почитателите на биографичния жанр пък знаят колко много повече могат да ни дадат онези четива, написани с директно вдъхновение от реалните хора, оставили отпечатък върху света, който познаваме днес.  

А тази година беше голяма за жанра. Вълнуващите събития и хората, които стоят зад тях, провокираха издаването на множество интересни заглавия. Други книги от жанра пък бяха чакани прекалено дълго време и през последните 12 месеца успяхме най-сетне да се докоснем до тях.

Вдъхновени от начина, по който биографиите успяват да документират всеки велик и повратен момент от живота на човека, в края на годината решихме и ние да документираме най-важните заглавия.

С кои биографични книги ще запомним 2022 година? Кои бяха най-дълго очакваните? Кои предизвикаха най-много вълнение и защо с всяка година темата е все по-актуална? Разбери всичко в статията.

Защо биографичните книги набират все по-голяма популярност?

Поглеждайки към списъка с новите заглавия сред биографиите, мемоарите и автобиографиите, лесно можем да открием, че популярността на този тип книги става все по-голяма. През последните години непрестанно се появяват автобиографии на известни личности, сред които както писатели и политици, така и актьори и певци. 

Някои от актуалните примери са книгите на Барак Обама, Мишел Обама, Камала Харис, Уил Смит, Марая Кери, Матю Макконъхи и на много други известни личности.

Жанрът става и още по-търсен сред читателите. Все по-често биографии и автобиографии привличат нови свои почитатели. Правят го с начина, по който успяват едновременно да разкажат историята на един цял живот, но и да предадат важни уроци и изводи, отваряйки път към съкровения свят на човешката душа пред нашите очи. 

Кои са най-популярните биографични книги за 2022 година?

Най-търсени, най-дълго чакани или привлекли вниманието с актуалността си – списъкът с най-популярните автобиографии може да бъде изключително дълъг. Този път обаче ще синтезираме само най-значимите сред тях.

Виж още: Шест биографични книги от и за вдъхновяващи личности

Артър Конан Дойл: Шерлок Холмс – Това съм аз, Анна Покровская

Има няколко автори, които стават известни именно със способностите си да създават интригуващи и добре написани автобиографични романи. Анна Покровская е една от тях. А книгата, към която насочваме вниманието ти този път, разказва за друг знаменит, и то много по-широко познат автор – Артър Конан Дойл. 

Артър Конан Дойл: Шерлок Холмс - Това съм аз, Анна Покровская

Артър Конан Дойл: Шерлок Холмс – Това съм аз, Анна Покровская

В тази биография се размива границата между писателя и неговия най-популярен герой, Шерлок Холмс, а всички интересни събития от живота на Дойл са разгледани в подробности, които предизвикват любопитството. Някои дори са илюстрирани със снимки, с които читателят ще се срещне за първи път.

Тази година Покровская публикува няколко заглавия, сред които и „Най-влиятелните владетелки в историята на света“, „Гениите на всички временаи други вълнуващи примери от една и съща поредица.

Дълг и чест: Преподобни Паисий Хилендарски, Панко Анчев

Друга поредица, която тази година вдъхнови множество читатели, е тази на издателство „Захарий Стоянов“ – „Дълг и чест“. 

Дълг и чест: Преподобни Паисий Хилендарски, Панко Анчев

Посветена на знаковите имена от българската история, поредицата ще те срещне с факти и случки за значимите владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители. Книгата, посветена на делата на Паисий Хилендарски, бе особено актуална през 2022 година заради навършването на 300 години от раждането му.  

Колко е лесно да бъдеш обичан. 25 истории от учениците на Стефан Данаилов, Александра Александрова

Ако книгите можеха да носят човешката любов в себе си, биографичната книга за живота на Стефан Данаилов щеше да прелива от чувства. В нея някои от най-популярните имена сред актьорите си припомнят за своя Мастър

Припомнят си за годините, в които той е учил студентите си да бъдат не само добри в това, което правят, но и в живота. Да завладяват сцената, без да губят себе си извън нея.

Колко е лесно да бъдеш обичан. 25 истории от учениците на Стефан Данаилов, Александра Александрова

Колко е лесно да бъдеш обичан. 25 истории от учениците на Стефан Данаилов, Александра Александрова

В книгата се срещаш не само със Стефан Данаилов преподавателя, но и родителя, приятеля, артиста и човека с огромно сърце.  

Кралицата, Матю Денисън

За съжаление, тази книга се отличава в списъка ни заради част от събитията, случили се тази година. През 2022 година светът се сбогува с кралица Елизабет II. 

Кралицата, Матю Денисън

Кралицата, Матю Денисън

Тази книга не отразява последните дни на кралицата, но отразява всички години от нейната служба и нейното управление. Под перото на кралския хроникьор Матю Денисън животът на Елизабет II е представен на фона на епохата на безпрецедентни и често сеизмични социални и политически промени. 

Вълнуващата история на Меган и Хари, Лейди Колин Кембъл

Друго четиво, което отваря врата към тайните на кралското семейство, макар и по съвсем различен начин, е новата биографична книга за живота на Меган и Хари. 

Вълнуващата история на Меган и Хари, Лейди Колин Кембъл

Вълнуващата история на Меган и Хари, Лейди Колин Кембъл

Лейди Колин Кембъл, авторката на книгата, е едно от малкото лица с поглед отвътре, което се заема със задачата да коментира темата в подробности. Дали в центъра на конфликта стоят различията на две поколения, на две култури или просто на хора с коренно различни виждания за света?

Виж още: 8 от най-добрите любовни романи за 2022 година

Трудно е да се каже какво крият следващите глави от бъдещето на Меган и Хари, но вместо това можем да прочетем за първите глави от живота им. Именно върху тях се фокусира книгата. Прочети за миналото на кралската двойка и начина, по който то ги е превърнало в хората, които са днес. 

Антъни Бурдейн. Разказаната биография, Лори Уливър

Излизайки от темата за кралското семейство, но навлизайки към темата за един от вечните крале на кухнята, стигаме до биографията, разказваща историята на Антъни Бурдейн. 

Човекът, когото много хора познават от екрана или от книгите му. Или поне човекът, когото хората си мислеха, че познават. В тази книга обаче дори най-големите му фенове ще се убедят, че не всичко се знае за готвача с авантюристичен дух. 

Антъни Бурдейн. Разказаната биография, Лори Уливър

Антъни Бурдейн. Разказаната биография, Лори Уливър

За създаването на тази книга Лори Уливър интервюира 91 души от най-близките за Бурдейн – достатъчна бройка, за да осъзнае, че тя всъщност познава само една малка част от противоречивата му личност. 

Тази биографична книга е опит да покаже повече от нюансите на характера на Бурдейн. Но в нея всъщност няма да се срещнеш с него, а вместо това ще се запознаеш с Тони – човекът, скрит отвъд светлините. 

Уил, Уил Смит

Една книга, която ще те зашлеви с проницателността си. Уил Смит се обединява с Марк Менсън, автор на световния бестселър „Тънкото изкуство да не ти пука“, за да разкаже историята на живота си. Но без да пести подробности за всички победи и всички падения.

Уил, Уил Смит

Уил, Уил Смит

Защото дори след осем последователни филма, оглавили класациите, десетки награди и 30 млн. продадени албума пътят на Уил Смит тепърва започва. А най-важната му цел в живота все още чака да бъде изпълнена – да открие истинското си Аз. 

Непознатият до мен, Ан Рул

Колко добре познаваш човека, който стои до теб? Това е въпрос, който ще започнеш да се питаш по-често след прочитането на тази книга. 

Непознатият до мен, Ан Рул

Непознатият до мен, Ан Рул

Имало е момент, в който Ан Рул е била сигурна, че познава колегата си добре – чувствителния и чаровен Тед. Докато не открива истинската му същност, когато той признава за убийствата на най-малко 36 жени. 

В този биографичен роман Ан Рул предоставя уникален поглед към истинската история на Тед Бънди, превръщайки книгата в неповторим разказ как един свиреп убиец успява да заблуди всички около себе си.

Матю Пери: Приятели, любовници и голямото ужасно нещо, Матю Пери

Малко са сериалите, които могат да се похвалят с неостаряващата популярност на „Приятели“. И малко са героите, които са успели да очароват толкова много зрители като Чандлър Бинг. Но зад забавната персона от екрана почитателите на сериала знаят, че стои една нелека история.

Матю Пери: Приятели, любовници и голямото ужасно нещо

Матю Пери: Приятели, любовници и голямото ужасно нещо

Сега за първи път Матю Пери разказва това, което мнозина се опитаха да разкажат от негово име. Автобиографията на актьора действа като първи истински отговор на всички въпроси за Пери. Научи за връзките, за пристрастяването и за преживяванията му на снимачната площадка на „Приятели“.

Виж още: 10 от най-добрите фентъзи книги за деца от 2022 година

Диор, Карън Хоумър

Красотата, с която се открояват творенията на Dior, си проличава и в тази книга. „Диор“ от Карън Хоумър разказва за един от най-вълнуващите моменти от модната история. Затова и книгата е стилен подарък и задължително четиво за всеки почитател на модата.

Проследи как се заражда брандът, благодарение на неповторимата колекция „New Look“. Прочети и кой е стоял зад Dior – научи за ранната част от живота на Кристиан Диор, както и за успехите му. Но и не пропускай да разбереш кой го наследи и какво се крие в бъдещето на марката. 

Диор, Карън Хоумър

Диор, Карън Хоумър

Годината бе особено благодатна откъм биографии и автобиографии. Но след нея идва нова, в която ще се появяват още и още интересни заглавия. Затова не пропускай да следиш новите бестселъри биографии в книжарница Orange.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *