Най-добрите автобиографии за изминалата година

Най-добрите автобиографии за изминалата година

декември 26, 2022
Категория: Публикации
0 1197 1
Най-добрите автобиографии за изминалата година

Най-добрите автобиографии за изминалата година

Прозорец към човешката душа и историята, която тя крие – книгите автобиографии са сред най-отличителните произведения в литературата.

Редовните читатели знаят как всяка книга ни предоставя възможност да научим нещо ново и да си вземем важен урок за живота. Но почитателите на биографичния жанр пък знаят колко много повече могат да ни дадат онези четива, написани от реалните хора, оставили отпечатък върху света, който познаваме днес.  

А тази година беше голяма за жанра. Вълнуващите събития и хората, които стоят зад тях, провокираха издаването на множество интересни заглавия. Други книги от жанра пък бяха чакани прекалено дълго време и през последните 12 месеца успяхме най-сетне да се докоснем до тях.

Вдъхновени от начина, по който автобиографиите успяват да документират всеки велик и повратен момент от живота на човека, решихме и ние да документираме най-важните заглавия.

С кои автобиографични книги ще запомним изминалата година? Кои бяха най-дълго очакваните? Кои предизвикаха най-много вълнение и защо с всяка година темата е все по-актуална? Разбери всичко в статията.

Защо биографичните книги набират все по-голяма популярност?

Поглеждайки към списъка с новите заглавия сред автобиографиите, лесно можем да открием, че популярността на този тип книги става все по-голяма. През последните години непрестанно се появяват автобиографии на известни личности, сред които както писатели и политици, така и актьори и певци. 

Някои от актуалните примери са книгите на Бритни Спиърс, Матю Пери, Памела Андерсън, Дженет Маккърди, Арнолд Швареценегер и на много други известни личности.

Жанрът става и още по-търсен сред читателите. Все по-често известни автобиографии привличат интереса не само на обществото, но и на медиите. Правят го с начина, по който успяват едновременно да разкажат историята на един цял живот, погледнат директно през очите на автора, но и да предадат важни уроци и изводи, отваряйки път към съкровения свят на човешката душа.

Кои са най-популярните автобиографии за изминалата година?

Най-търсени, най-дълго чакани или привлекли вниманието със съдържанието си – списъкът с най-популярните автобиографии може да бъде изключително дълъг. Този път обаче ще синтезираме само най-значимите сред тях.

Виж още: Шест биографични книги от и за вдъхновяващи личности

Бритни Спиърс. Жената в мен

Днес не съществува човек, който да не познава името ѝ – Бритни Спиърс – жената, която преобърна музикалната индустрия. Същата тази жена, която загуби контрол върху собствената си съдба и която се бори ожесточено, за да си го върне. Нейната история не е като никоя друга. И именно затова си заслужава всеки да прочете какво има да каже тя в автобиографията си.

Бритни Спиърс, жената в мен - автобиография на  Бритни Спиърс

„Бритни Спиърс. Жената в мен“ е откровен разказ за славата, свободата, майчинството и оцеляването, вярата и надеждата. Разказ, който доказва колко важно е една жена да вземе думата в своя живот и да сподели историята си от свое име – точно така, както я е преживяла.

С обич, Памела

Преминавайки от историята на една икона към друга, не можем да не включим в списъка автобиографията на Памела Андерсън. Подобно на Бритни, тя също е жена, която, за да застане под светлините на прожекторите, трябва да заплати голяма цена – да остави другите да разкажат историята ѝ.

С обич, Памела

С обич, Памела“ е книга, която ще ти помогне да опознаеш жената отвъд емблематичния ѝ образ от „Спасители на плажа“ или еротичните списания. Но и не само. Това е книга, която ще те остави безмълвен с вдъхновяващия разказ, който побира между кориците си. Памела разказва за трудното детство и провалените връзки, за силата, нужна да продължиш напред, когато целият ти свят се разпада. И най-важното – прави го с любов.

Резервният, принц Хари

Става ли дума за английското кралско семейство цял свят затаява дъх, за да отдаде очакваното внимание. Не само заради уважението, което изисква всеки член на фамилията, но и защото всеки от тях пази детайлите от живота си в тайна. Поне досега.

Резервният, принц Хари

След като принц Хари и Меган Маркъл се отделиха от кралското семейство, никой не знаеше какво да очаква от тях. Малцина са тези обаче, които дори се осмеляваха да предположат, че един от двамата ще създаде подобна книга като „Резервният“.

С неподправена искреност, не малко самокритика и голяма проницателност и смелост, принц Хари разказва собствената си история. За скръбта по загубата на майка си, за самотата, за студенината под светлината на прожекторите, за трудните решения на един съпруг и баща. Прочети всичко това в мемоарите на Хари.

Отвъд магическата пръчка, Том Фелтън

Ако в „Резервният“ принц Хари използва типичния британски хумор от време на време, то в „Отвъд магическата пръчка“ Том Фелтън прави истински вълшебства за читателя.

Отвъд магическата пръчка, Том Фелтън

В своите необикновени мемоари актьорът разказва за необичайното преживяване на един мъгъл в магически свят. Каква е цената да си Драко и да участваш в един от най-големите попкултурни феномени на нашето време? Какво е да работиш с легенди като Алън Рикман, сър Майкъл Гамбън, Маги Смит и Рейф Файнс? Колко забавно е да си дете на снимачната площадка и колко самотно е да си възрастен в Холивуд.

Том Фелтън отговаря на всички тези въпроси и адресира както най-трудните моменти в живота си, така и най-вълнуващите. Но разбира се, не пропуска да ни сподели какво е да те прегръща Волдемор и точно колко силно удря Хърмаяни.

Пол Нюман. Необикновеният живот на един обикновен човек

Мемоарите на Пол Нюман дебютират у нас миналата година, но създаването им е започнало много отдавна. По-точно през 1986 година, когато актьорът и най-добрият му приятел, сценаристът Стюарт Стърн, започват амбициозния проект да разкрият какъв е „Необикновеният живот на един обикновен човек“.

Пол Нюман. Необикновеният живот на един обикновен човек

За целта в продължение на пет години Стърн събира устни сведения от семейството, приятелите и колегите на Нюман. За да може да ги сравни с личната гледна точка на актьора. Всичко, за да създаде една възможно най-искрена биографична книга.

Тя се отличава с всички характерни черти на автобиографиите, но и предоставя уникален поглед отстрани. А в нея гласът на Нюман е мощен – понякога е забавен, друг път е изпълнен с болка, но преди всичко винаги е истински.

Матю Пери: Приятели, любовници и голямото ужасно нещо, Матю Пери

Малко са сериалите, които могат да се похвалят с неостаряващата популярност на „Приятели“. И малко са героите, които са успели да очароват толкова много зрители като Чандлър Бинг. Но зад забавната персона от екрана почитателите на сериала знаят, че стои една нелека история.

Матю Пери: Приятели, любовници и голямото ужасно нещо

Матю Пери: Приятели, любовници и голямото ужасно нещо

Матю Пери разкри това, което мнозина се опитаха да разкажат от негово име, в „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“ . Автобиографичните мемоари на актьора бяха публикувани през 2022 година и предизвикаха голям интерес с искреността си. След трагичната загуба на Матю Пери миналата година обаче, никой не остана безчувствен пред неговата история.

Виж още: 10 от най-добрите фентъзи книги за деца от 2022 година

Годината бе особено благодатна откъм автобиографии. Но след нея идва нова, в която ще се появяват още и още интересни заглавия. Затова не пропускай да следиш новите бестселъри биографии и автобиографии в книжарница Orange.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *