Над 5 000 книги ще бъдат дарени на 35 детски градини в страната

Над 5 000 книги ще бъдат дарени на 35 детски градини в страната

юни 7, 2018
Категория: Публикации
0 1289 3
Над 5 000 книги ще бъдат дарени на 35 детски градини в страната

Над 5 000 книги ще бъдат дарени на 35 детски градини в страната

Кампанията „Детството е приказно с книжка в ръка“ на УНИЦЕФ и партньори постигна впечатляващи резултати

Кампанията „Детството е приказно с книжка в ръка“ се реализира съвместно от УНИЦЕФ в България, верига книжарници Orange center и ИКЕА и е част от общата мисия на трите организации в подкрепа на ранното детско развитие и образование. Набраните книжки, дарени от клиентите на Orange center, ще бъдат предоставени на 35 детски градини в областите Шумен, Сливен, Монтана и София, включени в проекта „Заедно от детската градина“ на УНИЦЕФ в България и Министерство на образованието и науката.

Кампанията „Детството е приказно с книжка в ръка“ постигна впечатляващи резултати и събра 5 000 детски книжки едва 6 месеца след старта си през декември 2017 г. Детска градина „Звездица“ в с. Лехчево, област Монтана, посрещна първата партида детски книжки. Цветните страници намериха нов дом в напълно обновено пространство за игра, обзаведено с подкрепата на ИКЕА. В детската градина се намира и един от 16-те новооборудвани специализирани кабинети за работа на психолог и логопед.

„Щастливи сме, че нашите деца имат възможност да растат в условия, които ще спомогнат пълноценното им развитие и ще им дадат възможност да реализират потенциала си. Детството наистина е приказен период и в него те могат да научат много, стига да получават нужното внимание и, при необходимост, специализирана подкрепа“, заяви Галя Петкова, директор на детската градина в с. Лехчево.

„Звездица“ е една от 35-те детски градини, част от проекта „Заедно от детската градина“, чието начало бе дадено през 2015 г. от УНИЦЕФ и bTV. Той цели да осигури на всяко дете, независимо от неговите потребности, достъп до качествено образование и среда, която да му даде шанс да учи, играе, чете и да се развива заедно с връстниците си. Благодарение на дейностите по проекта, в периода януари 2016 г. – декември 2017 г. над 4 000 момичета и момчета са получили всекидневен достъп до логопед и психолог, а над 10% от тях са стартирали дейности по интензивна подкрепа от специалисти. Над 450 учители, помощник възпитатели и експерти са преминали обучения в сферата на приобщаващото образование, за да получат нужните знания и опит за работа с деца със специфични потребности.

УНИЦЕФ и партньори вярват, че детската градина е мястото, където се полагат основите на едно по-толерантно, солидарно и развито общество. И че всяко дете – независимо от уврежданията и способностите му – има правото да развие своя индивидуален потенциал. Това минава и през любовта към приказния свят на детските книжки и стимулирането на въображението, речта, четенето и общуването на децата.

 

Според експерти в областта на ранното детско развитие досегът до книги в първите месеци и години от живота на детето изгражда умения, знания и нагласи, които ще му помогнат на по-късен етап да си служи с речта: да разбира устната и писмената реч, да пише грамотно, да обича четенето. Всички тези умения са важни и оказват влияние върху възприятията и способностите му за учене, като по този начин участват в бъдещата му реализация.

 

Още полезна информация, свързана с развитието на детето в първите, най-важни години от живота му, може да намерите на www.roditel.unicef.bg

 

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират потенциала си. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден – в над 190 държави и територии – за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *