Малко известни факти за петък 13

Малко известни факти за петък 13

октомври 13, 2023
Категория: Публикации
0 699 1
Малко известни факти за петък 13

Малко известни факти за петък 13

Петък 13-и е смятан за най-некъсметлийския ден в Григорианския календар. Без значение дали си суеверен или не – подготвили сме ти няколко нефатални, но пък малко известни факта за фаталната дата. 

Не е ясно защо хората се страхуват от този ден 

Информацията откъде са се зародили вярванията, свързани с петък 13-и, е много оскъдна. Някои историци вярват, че суеверията се появяват в края на 19 век.

Първото писмено споменаване на този ден може да бъде открито в биографията на италианския композитор Джоакино Росини, починал на петък 13. 

Параскевидекатриафобия 

Знаеше ли, че този ден си има напълно истинско медицинско наименование? Параскевидекатриафобия (опитай да го кажеш бързо 10 пъти 😉) е терминът, който се използва, когато някой e диагностициран с фобия от петък 13-и. Страхът се изразява в невъзможност за изговаряне на деня и датата, паник атаки или липса на желание за работа. 

Август е възможно най-лошата опция 

Петък 13-и през август в Бразилия е смятан за най-лошия от всички петъчни фатални дати. Причината за това е, че на португалски език agosto (август) се римува с desgosto (скръб). Ето каква е единствената причина да се радваме, че в момента не е август.

13-тият гост на Тайната вечеря 

Според различни вярвания митовете за злополучния ден имат библейски произход. По-конкретно – Исус е бил разпънат на кръст в петък. Едновременно с това Юда Искариотски, апостолът, предал Исус, е наречен „13-ия гост на Тайната вечеря”.

Други подобни събития, които се предполага, че са се случили в петък, са объркването на езиците във Вавилон, денят, в който Ева изкушила Адам с ябълката, както и Потопът. 

Локи – тринайсетият бог

Суеверията около петък 13 могат още да бъдат свързани и със Скандинавската митология. Според легендата по време на сбирка на 12 богове се появил неканен Локи – богът на пакостите и измамата. Пристигането му увеличило бройката на всички присъстващи до 13, което причинило невиждан хаос, довел до смъртта на един от боговете. 

А дали всъщност не носи късмет?  

В някои испаноговорящи страни се счита, че този ден е късметлийски. В тези страни съществува общото вярване, че петък 13-и е особено благоприятен ден за раждане на дете и може да носи щастие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *