Любимите нови книги на книжаря: месец юни

Любимите нови книги на книжаря: месец юни

юни 29, 2016
Категория: Идеи, Публикации, Ревюта
0 7270 6
Любимите нови книги на книжаря: месец юни

Любимите нови книги на книжаря: месец юни

Месец юни дойде и почти си отиде. Любимите нови книги на книжаря обаче няма да си отидат така лесно. Натрупахме сериозна купчина книги и дори успяхме да прочетем някои от тях. Сега с чиста съвест ви ги препоръчваме, защото нямаме търпение да разпространим благата вест за тяхното съществуване в книжния свят.

ozhenih-se-za-veganka-9789542917892„Ожених се за веганка“, Фаусто Брици

Почти не остана книжар в Orange Center, който да не е прочел тази книга. Всичко тръгна от разказа на един наш колега, който сподели, че е прочел „Ожених се за веганка“ заедно с приятелката си за един следобяд и че са се забавлявали много. Препоръчано – прочетено. Не след дълго всеки четете веселата изповед на мъж, който е имал (не)щастието да се влюби в жена, която не консумира никакви животински продукти. Но какво са хранителните навици пред истинската любов? Двамата се женят и започват да се съобразявт все повече един с друг, докато нещата не стигнат до…развод.

Имайте предвид, че това е реална история. Нищо в нея не е измислица, която прави „Ожених се за веганка“ дори още по-смешна и свежа.

zhivot-ot-nulata-9789542717867„Живот от нулата“, Саша Мартин

„Животът е по-хубав, когато на дъното му няма утаена захар“

Борис Виан

Саша Мартин е популярна кулинарна блогърка, съпруга, майка и писател. Освен това е очарователна, честна и топла личност. Лесно ще разберете това, ако разтворите „Живот от нулата“. В нея тя си поставя за цел да сготви и опита ястие от всяка една страна за 195 седмици. Но готвенето не е просто съчетаване на продукти, аромаи и технити. То носи на Саша спомени, чувства и стремеж към постигане на вътрешен мир. Авторката ще ви допусне в съкровени кътчета от живота си и ще сподели с вас трудното си детство, за липсата на семейство и за преоткриването му.

Това не е книга за храна, макар да съдържа рецепти. А за живота с всичките му аромати и вкусове, които всеки съчетава различно. Няма универсална рецепта за щастие и Саша Мартин знае това. Всичко е въпрос на вкус.

kniga-za-baltimorovi-9786191508310„Книга за Балтиморови“, Жоел Дикер

Още при новината за гостуването на чаровният швейцарец в България интересът около първата му книга „Истината за случая Хари Куебърт“ се възроди, а очакването на новия роман стана още по-напрегнато. Новата история на Жоел Дикер е не по-малко интересна от първата. Тук криминалният момент отсъства, а акцентът е върху междуличностните и семейни взаимоотношения. Писателят умее да пленява не само с външност, но и с умението да разказва с лекота и финес.

„Книга за Балтиморови“ по същество е семейна сага, която проследява съдбата на двата клона от рода Голдман – Монтклеърови, скромно семейство, принадлежащо на средната класа, и заможните Балтиморови, обитаващи шикозно предградие на Балтимор. С нарастващо напрежение откриваме, че двете семейства са свързани от „драма“, заровена дълбоко в миналото. Но докато сагата традиционно има линейна композиция, тук хронологията е разкъсана и на читателя се пада да свърже в едно отделните нишки.

divashka-zhatva-9786197313000„Дивашка жътва“, Карл Хофман

Първата книга на изд. „Ерове“ ни привлече от раз със страхотната си корица. След това ни спечели с невероятната история около експедицията и изчезването на сина на милиардера Рокфелер Майкъл Рокфелер изчезва край бреговете на югозападна Нова Гвинея, където събира експонати за „Музея на примитивното изкуство” в Ню Йорк. След като не е открит от масовото издирване, се появяват слухове, че е убит и изяден от местните асмати – племе на воини, чиято комплексна култура е изградена върху свещено реципрочно насилие, лов на глави и ритуален канибализъм. 

 Следвайки стъпките на Майкъл, Хофман пътува до джунглите на Нова Гвинея, потапяйки се в свят на бивши ловци на глави и канибали, тайни духове и обичаи, за да опознае поколения от асматите. Чрез задълбочено изследване на архивите, той открива стотици страници на невиждани досега оригинални документи и намира живи свидетели, които желаят да говорят публично за първи път от 50 години насам.
Това е романът, който сме си оставили за десерт сред всички нови книги. Не ни е нужно много, за да нямаме търпение да го прочетем – стига ни това, че е на Пол Остър,  че в историята са замесени писатели, че още в началото мъж се самовзривява със собственоръчно направена бомба. И че това е само началото.
Бенджамин Сакс и Питър Арън са начинаещи писатели, сприятеляват се случайно, а историята на това приятелство се оказва много сложна, заплетена и мъчителна. След едно почти фатално падане от аварийна стълба Сакс изчезва и на приятеля му се пада непосилната задача да сглоби частите на живота му. Тук, както и в по-ранните си книги, Пол Остър се опитва да си обясни начина, по който случайността си играе с нас, силите, които ни управляват, неведомите съвпадения, смисълът на живота и на провалите в него, като и неуловимата, субективна природа на истината. – може да падне, ако текстът е дълъг.

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *