Любимите нови книги на книжаря – месец октомври  

Любимите нови книги на книжаря – месец октомври  

октомври 26, 2015
Категория: Orange отблизо, Идеи, Публикации, Ревюта
0 3338 11
Любимите нови книги на книжаря – месец октомври  

Любимите нови книги на книжаря – месец октомври  

В забързаната си ту слънчева, ту мрачна непостоянност, октомври ни донесе най-вече желание за неделно сгушване под завивките в компанията на хубава книга и чаша топъл чай. Един от основните плюсове на подобни желания е тяхната лесна практическа осъществимост. Този месец много издатели ни изненадаха с нови интересни заглавия, а други оправдаха предварителните ни очаквания и ни зарадваха, като изпълниха няколко книжни обещания.

Октомври наистина е книголепен. Това стана ясно още с появата на илюстрованото издание на Хари Потър и философския камък“. Преди броени дни  излезе и „Накарай ме, новият роман на Лий Чайлд. От днес пък почитателите на Зоуи Съг могат да намерят по книжарниците първата й книга „Girl online”.

Новите заглавия са толкова много и толкова разнообразни, че равносметката в края на месеца става все по-трудна. Но ние обичаме предизвикателствата, затова с усмивка ви представяме:

Любимите нови книги на книжаря – месец октомври

IMAG6057_1

 

За пръв път ще започнем с нежудожествена книга. Няма да лъжем и ще признаем без бой, че по-често посягаме към романите, но „Новите правила“ на Ласло Бок не ни даде никакъв шанс. Веднъж започнете ли с четенето й, няма да усетите кога сте я преполовили. Книгата е написана от вицепрезидента на Google и в нея той споделя много неща от опита, практиката си и начина си на работа. Как да подберем най-добрите кадри, какво да правим с тях, след като вече сме ги наели, как да насърчаваме персонала, какво означа мениджмънт на резултатите…

Съставена от 14 глави, всяка една от които е отделен „урок“, „Новите правила“ е интересна, полезна и важна книга. Независимо дали се занимавате с някакъв бизнес или не, независимо на какво ниво в йерархията се намирате, книгата на Ласло Бок ще ви помогне да погледнете на работата си от различна перспектива. А новата гледна точка винаги е плюс.  IMAG6061_1

След работата идва ред на удоволствието. А нас хубавата храна ни носи такова. Крайно време беше на български език да се появи книга на Гордън Рамзи. Симпатичният шотландец представя на българите своята книга „Здравословни рецепти“. Изданието е красиво, цветно и включва над 125 рецепти за апетитни ястия, приготвени по здравословен начин с пресни и полезни продукти. Всичко това е съобразено със съвременния начин на живот и подредено от закуска към вечеря, като има специална глава за здравословното детско хранене. Спираме да пишем за тази книга, защото още не сме обядвали.

 

IMAG6058 (1)За да зазим дъха на слънце още малко, ще се оставим в ръцете (или по-скоро в страниците) на Фредерик Бакман. Авторът на „Човек на име Уве“ отново ни е приготвил приключение със странна възрастна птица. Този път това е бабата на 7-годишната Елса. Баба е на „седемдесет и седем и е луда“, разбираме още в началото. Тя не е най-приличният и културен човек на планетата, поне не се държи по начина, който всички приемат за приемлив. Тя обаче е болна. И знае това. За да не го разбере Елса, баба я изпраща на лов за писма. Всеки, когото баба някога е обидила по един или друг начин, трябва да получи извинително писмо, в коетоБаба праща поздрави и се извинява“.

В тази книга ще харесате всичко – от прекрасната корица до стила на Бакман (в случай, че все още не сте му почитатели).

 

Докато сме на вълна мечтатели и странности, Джани Родари се нарежда кротко, но уверено в нашия текст. Въображението е едно от най-важните качества на всяко човешко същество. Да го запазиш обаче е дори още по-трудно отколкото това да го овладееш. В Граматика на фантазията“ Родари споделя за периода, в който  временно преподава италиански език на деца на немски евреи. Тогава той започва да записва в тетрадка наблюденията си върху реакциите на децата на различни приказки. Тази „тетрадка по фантастика“ остава забравена известно време след това. Но когато Родари започва да пише за деца, се сеща за нея…  9789542818939

И ето, днес държите „Граматика на фантазията“, която е книга за необходимостта въображението да заеме своята важна част при възпитаването на деца. Комбинацията между думи и вълшебства ражда много повече, отколкото може да си представите. Защо да не се научим да използваме тази сила?

 

Туве Янсон ни е омагьосала отдавна. Толкова силно и безвъзвратно, че чакаме всяка нейна следваща книга с нетърпение, граничещо с инатлива глезотия. Най-новата книга от любимата ни поредица на изд. Жанет 45 „Кратки разкази завинаги“ е именно на Туве. Казва се „Дъщерята на скулптора“, а корицата й е толкова нежна и красива, че… Всъщност, нужно е само да кажем, че оформлението е дело на Люба Халева. Това е достатъчно.

Книгата е изградена от 19 фрагмента, които представляват моменти от живота на малко момиче, което много прилича на самата Янсон. Срещи с айсберги и невидими приятели, плюшени килими и опасностите, които дебнат в тях… Нямаме търпение да се гмурнем в тези истории. IMAG6062 

Оставаме на вълна разкази, но превключваме станцията. Сборникът „Вдъхновение“ на Исак Бабел съдържа рядко издавани разкази, повечето от които се публикуват за пръв път на български език. Освен „допълнения” към „Конармия”, „Одески разкази” и „Историята на моя гълъбарник” в книгата са включени творби (предимно автобиографични), които разширяват представата за автора и обема на познатите негови сюжети.

И понеже много се разбъбрихме, бързо преминаваме към една от любимините ни литературни дами. За Вирджиния Улф и особено за нейните „Литературни есета“ ни е трудно да говорим.  Те ще ви отведат в добре познатия свят на писателката, но онзи отвъд фикцията, където тя е потънала в мислите си а за изкуството, езика и литературата.

И разбира се не на последно място – внушителната книга с още по-внушителна корица – „Границата“ на Робърт МакКамън вече прави компания на много читатели. В ранната първа сутрин на своето пребиваване върху книжните маси, тя привлече погледа на много мъже (поне така бе онзи ден) и ги спечели.

А кои са вашите любими книги от месец октомври?

 

 

 

 

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *