Любимите нови книги на книжаря: месец май

Любимите нови книги на книжаря: месец май

май 25, 2016
Категория: Идеи, Публикации, Ревюта
0 4720 5
Любимите нови книги на книжаря: месец май

Любимите нови книги на книжаря: месец май

Любимите нови книги на книжаря продължиха да се натрупват и през месец май. Тази пролет е определено странна – люшкаща се между навъсеното време и почти летните дни. И все пак сезонът е пълен с нови интригуващи заглавия и преиздания на стари любими книги, които никнат като гъби. Наистина съжаляваме, че не съществува един паралелен свят, където единствената ни задача е да стоим и да четем книги по цял ден. Тъй като такъв свят очевидно няма, ни се налага да подбираме по-внимателно книгите, които четем.

Ето какво набелязахме този месец:

Любимите нови книги на книжаря: месец май

tam-kadeto-ne-sme-9786191862429„Там, където не сме“, Георги Господинов 

Дългоочакваната нова стихосбирка на любимия ни български писател се появи след години поетична тишина. Чакането си заслужаваше, защото стихотворенията на Господинов изпълниха големите очаквания, които имахме. Искрено се радваме, че читателите също оцениха „Там, където не сме“ и книгата е една от най-търсените нови книги за месец май.

az-shte-broya-dnite-9789542820710„Аз още броя дните“, Георги Бърдаров

Романът на Бъдаров е победител в телевизионното предаване „Ръкописът“. Той предизвика голям интерес още преди самото си излизане, а премиерата бе истински успех. Сега остава лично да се убедим в качествата на „Аз още броя дните“.

Топла майска нощ през 1993 г. Обсадата на Сараево е започнала преди година и краят не се вижда, също както на братоубийствената война между довчерашните съюзни югославски народи. Двойка млади сърби стоят в кухнята си, потънали в мълчание. Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, са съхранили любовта си сред разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава поредното кратко, едва половинчасово затишие, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат – да достигнат свободата… или да посрещнат смъртта.

shtarkelite-i-planinata-9789542820574_1„Щъркелите и планината“, Мирослав Пенков

Първият роман на Мирослав Пенков е много повече от важно литературно събитие. Той е любопитен феномен сред всички нови книги, който е интересен за проучване – дали романът ще е по-добър от разказите? Дали ще е добър изобщо? Дали ще затвърди името на автора си като едно от най-обичаните в съвременната българска литература?

Още не можем да дадем ясна оценка за романа, защото не сме го дочели. Но искаме да поздравим издателите от „Сиела“ за разкошното оформление на книгата, защото определено е впечатляващо. Убедете се сами – хванете ли „Щъркелите и планината“ в ръка, няма да искате да я пуснете.

ubietsa-andresh-i-negovite-priyateli-9786191508327„Убиеца Андерш и неговите приятели“, Юнас Юнасон

Третият роман на един от най-свежите и омагьосващи писатели е вече на българския пазар! Готови ли сте за нова доза приключения и смях от автора на „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна„?

 След трийсет години затвор, където лежи за три убийства, бившият убиец, наречен Убиеца Андерш, излиза на свобода, за да срещне бившата свещеничка Йохана Шеландер и почти бившия рецепционист Пер Першон. Убиеца Андерш съвсем скоро се влюбва в Библията и се сприятелява с Исус, свещеничката отдавна ненавижда и Библията, и Исус, на рецепциониста му е все едно. Независимо обаче от тези различия тримата се заемат с поръчково раздаване на правосъдие, а впоследствие и с други небогоугодни, но доходоносни дейности. Великолепната тройка се ръководи от принципа „По-блажено е да се взима, отколкото да се дава“ и макар решително да отхвърля концепцията за даване, което не включва взимане, все пак извършва и някои добри дела…
Нужно ли е да обясняваме качествата на този така любим роман? Облечена в нови и красиви дрехи, историята на Камен, Маляка, Пантата, Добролюб се завръща в книжарниците и е готова да ви отведе на лов за нови подвизи и бели.
Близо 40 години след първото си издание навярно най-обичаният български детски роман заживява нов живот с корица и илюстрации на Дамян Дамянов. Думите са същите, емоцията е различна. Днешните деца наглед други войни водят.
В същността си обаче борбата им е същата – за правото да бъдат свободни, да градят живота си така, както им идва отвътре. И някогашните деца – днешните родители, трябва да разберат това.
tishina-prez-oktomvri-9786191507689„Тишина през октомври“, Йенс Кристиан Грьондал
Тази книга попадна в ръцете ни преди броени дни, но чувствата ни към нея са повече от прекрасни.
„Тишина през октомври“ е роман за един изкуствовед, чиято съпруга Астрид внезапно го напуска след осемнайсет години брак. Останал сам в празния дом, героят се отдава на спомени и размисли за изтеклите години. Срещата с Астрид, женитбата, децата, светският живот сред интелектуалната копенхагенска буржоазия, пътуванията до Париж, Лисабон, Ню Йорк – цялото минало му се явява по различен начин, различно оцветено и налагащо различен аналитичен подход. Героят се вглежда в себе си, в дълбоките мотиви, задвижвали поведението му на син, баща, съпруг.

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *