Любимите нови книги на книжаря: месец февруари

Любимите нови книги на книжаря: месец февруари

март 1, 2016
Категория: Orange отблизо, Идеи, Публикации, Ревюта
0 4283 7
Любимите нови книги на книжаря: месец февруари

Любимите нови книги на книжаря: месец февруари

Продължаваме традицията и ви споделяме кои са любимите нови книги на книжаря за месец февруари. Въпреки че е най-мъничкият от цялата година, той се представи достойно и ни запозна с няколко страхотни нови заглавия. По-наблюдателните ще забележат, че сред новите заглавия има и един гост от минала година. Малкото нарушение се дължи на факта, че „Нека големият свят се върти“ е книга, която счупва всички граници.

9789544918095„Нека големият свят се върти“, Колъм Маккан

Романът на ирландския писател излиза в България през 2012 година. Той е част от поредицата „Отвъд“ (изд. Жанет 45) и определено е сред най-великолепните й представители. „Нека големият свят се върти“ е книга с оригинална архитектура. Построена е с много въображение и стил, историята на въжеиграча, който прокарва тънко метално въже мъжду кулите близнаци и минава по него пред стъписаните погледи на нюйоркчани, се преплита с историите на няколко души, които на пръв поглед нямат общо помежду си.

Но големият свят се върти и не се спира нито пред автомобилни катастрофи, нито пред арестувани проститутки, нито пред семейни трагедии, нито пред майчина болка, нито пред богатство и бедност.

9789544093587„Романът на Лизи“, Стивън Кинг

Абсурдно е да прилагаме аргументи защо харесваме и четем нещо на Кинг. Всеки негов роман е задължителен, наистина. Той е Кралят и нищо друго няма значение. Приятно четене.

9789542820000„Монахът“, Матю Грегъри Луис

Най-новата книга на изд. „Deja Book“ е красиво издание с твърди корици на една класика, която излиза за пръв път на български език. „Монахът“ е готически роман, публикуван за пръв път през 1776 година. И въпреки че е смятан за една от най-ключовите книги в жанр, всъщност е много повече от това.Макар да сме съвсем в началото й, усещането и впечатленията ни са повече от чудесни. А и трудно можем да не се доверим на Стивън Кинг, който казва, че „Moнaxът“ e чepнaтa мaшинa нa пoxoттa и cвpъxecтecтвeнoтo, пpoмeнилa жaнpa зaвинaги – дopи caмия poмaн ĸaтo литepaтypнo явлeниe.

9789546556615„Донеси ми главата на принца. Ако с Фауст не успееш. Просто шеметен фарс.“,  Роджър Зелазни, Робърт Шекли
В ръцете си държим ново издание на няколко обединени, стари произведения, които досега можеха да се намерят само на старо и само отделно.
Зелазни и Шекли са едни от най-ценните автори във фентъзи (и фантастика) жанра. По никакъв повод не пропускайте тази книга, защото тя е чудесен начин да се позабавлявате и да си починете. В нея ще откриете пародия на голяма част от нещата, които сте срещали досега . Историите са шантави. Необикновени. Умни. Пълни с черен хумор и изненадващо сглобени герои. Приказките са скучни, затова Зелазни и Шекли решават да ги разчупят.

9786191861590„Избрани стихотворения“, Т.С. Елиът

Дълго очаквахме тази книга и тя дойде при нас в прекрасен формат, красиво оформление и твърди корици. Преводът на стихотворенията е изцяло на Владимир Левчев. Изданието включва най-известните стихотворения и поеми на Елиът и (разбира се) полемиките около превода и подбора на произведенията в него не закъсняха. Ние няма да се включим в тях, а просто ще четем. Засега.

9786191506927„Дъблинчани“, Джеймс Джойс

Ранен Джойс. По-приемлив, по-смилаен. По-лесен, ако щете.

Книгата съдържа 14 разказа за живота на обикновения ирландец в Дъблин и е публикувана за пръв път през 1914 година. За времето си сборникът е доста провокативен, защото описва интимни сцени по директен начин. Днес това няма да ви шокира особено. А и ще ви подготви психически за „Одисей“ (ако у вас присъства намерението да го четете) и ще ви запознае с някои от героите му.

9786191507733„Няма закога“, Андрей Велков

Няма как да оставим месецът да се изниже без да сме отбелязали и появат на новия роман на българския книжер психар Анди Велков. С „Няма закога“ той не изневерява на свежия си и забавен стил. Три старчета, които навремето са били много близки, се събират по повод общата старост и изненадващо придобидото богатство на единия от тях. И тъй като няма закога да бъдат прилични, няма закога да чакат, няма кого да чакат, те ще изживеят брутално невероятни неща СЕГА.

 СНИМКА: СИМОНА ИЛОВА

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *