Лятна читателска щафета за повече функционално грамотни деца

Лятна читателска щафета за повече функционално грамотни деца

юни 30, 2024
Категория: Публикации
0 95 0
Лятна читателска щафета за повече функционално грамотни деца

Лятна читателска щафета за повече функционално грамотни деца

„Истински учен е не този, който чете много, а този, който извлича полза от четенето.“

Много преди да съществува терминът „функционална неграмотност“ древногръцкият философ Аристип събира дефиницията му в тази фраза. Именно това е функционална неграмотност – тя не е задължително обвързана с липса на грамотност или умения за четене. Тя се изразява с липсата на разбиране на текста, неуспешно следване на инструкции и възприемане на информацията.

В днешно време този термин става все по-често срещан, когато 46% от децата и младежите в България се считат за функционално неграмотни.

Плашещата статистика е изведена от изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) през 2021 година, а тенденцията за увеличаването на този процент през годините единствено дава повод за повече притеснения. Проучване, проведено през 2022 година, пък установи, че 53% от българските деца не притежават елементарни умения за четене.

Какво можем да направим?

В отговор на тези притеснителни данни, наред с останалите сведения за проблем в модерното общество, Orange започна инициативата „Четем – разгръщаме светове“ в колаборация с фондация „Детски книги“. Нейната основна цел е да даде гласност на проблема и да представи четенето като възможно решение.

Книги, препоръчани от фондация "Детски книги", борещи се с функционалната неграмотност

Затова и от август 2023 година насам споделяме книгите, които специалистите по детско четене от фондацията препоръчват. Те са подбрани според възрастта на децата, така че най-добре да отговарят на нуждите на този етап от развитието им и най-добре да провокират тяхното любопитство.

Виж още: Разгръщаме светове: Orange и фондация „Детски книги“ обединяват сили, за да повишат грамотността сред децата

Освен книгите, препоръчвани от фондацията, които ще намериш на сайта на Orange и във физическите обекти, има много още заглавия, с които да предизвикаш интереса на децата.

Такива ще откриеш и в Лятната читателска щафета, организирана от фондация „Детски книги“.

Лятна читателска щафета – що е то?

В почти всяко семейство днес се смята, че детските книги за през лятото са само тези от ученическата литература, която учителите препоръчват да се прочете през ваканцията. Те наистина са чудесно начало за младите читатели и дават основа, която по-късно ще им бъде нужна, за да станат по-успешни ученици. Но не е сигурно дали благодарение на тях ще станат успешно и читатели.

Затова от фондация „Детски книги“ връщат четенето в ръцете на децата с Лятната читателска щафета. Предизвикателството превръща четенето в игра, също както превръща читателите в спортни състезатели.

Шантавия до Шия, Радостина Николова

Всяко дете, което иска да участва, има възможност да избере три книги от номинираните през последните издания на „Бисерче вълшебно“.

Щафетата продължава през цялото лято, затова децата разполагат с достатъчно време да прочетат избраните от тях книги. Когато са готови, могат да регистрират участието си в щафетата, като попълнят формуляр и го предадат онлайн. Формулярите могат да се открият в множество библиотеки из цялата страна, а попълването им отнема само няколко минути.

След като ги предадат, децата участват в томбола с награди, от която 30 участници ще спечелят ваучери за пазаруване в Orange на стойност 50 лева. За да се сдобият с дори повече книги.

Виж още: Защо е важно да четем заедно?

С тази активност не само мотивираме децата да се срещат с повече от съвременните четива, а и се изправяме пред проблема с нарастващата функционална неграмотност.

Нека да отгледаме повече четящи деца заедно.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *