“Краят на вечността” на Айзък Азимов – Ревю

“Краят на вечността” на Айзък Азимов – Ревю

януари 11, 2017
Категория: Ревюта
0 2925 5
“Краят на вечността” на Айзък Азимов – Ревю

“Краят на вечността” на Айзък Азимов – Ревю

“Краят на вечността” не е любовна история, въпреки че всички действия на главния герой са в името на любимата му. Краят на вечността” е книга както за човешката самота във вечността, така и за истинското значение на времето. Докато я четете често ще се замисляте какво е реалността, оценяваме ли времето си и как една малка промяна може да доведе до невероятни последствия.

Азимов не е просто автор, той е феномен. Един от големите трима на научната фантастика, той винаги ще бъде помнен с неговите Три закона на роботиката и поредицата за Фондацията.

203780_bКраят на вечността” е негов самостоятелен роман, в който човечеството е открило Вечността. Елитно общество на Вечни, живеещи извън времето изчисляват, проектират бъдещето и правят необходимите промени, за да предпазят човечеството от големи катастрофи. В бъдещето търговията между вековете е нещо нормално, дори има лек за рака, който обаче се прилага само ако човекът има значение за бъдещето. Има малка подробност – човечеството не знае за промените в реалността. Андрю Харлан е техник, който наблюдава конкретната реалност на даден век и след извършване на изчисленията, осъществява необходимата промяна. Тя може да бъде минимална – човек да закъснее за работа, двама души никога да не се срещнат, цялостна промяна на личността на милиони хора или просто да престанат да съществуват. Техниците са особен вид Вечни – те пряко осъществяват промяната и за това са неприятни дори за Вечните. Живеещи извън времето те са ограничени в човешките контакти, дори за връзка с човек от времето се изисква разрешително след анализ на последиците от това. Харлан е сам и това му харесва. Заради естеството на работата си той е далеч от родния си век, за да не може да бъде повлиян от емоции. Като техник е блестящ, а единственото му хоби – това е праисторията. До момента, в който среща Нойс Ламбънт и всичко, в което някога е вярвал се поставя на изпитание. Любовта му към нея го изпраща на път, който може да разруши Вечността или пък за първи път да съзре истината на реалността, в която живее.

Книгата ще се хареса както на запалените читатели на научната фантастика, заради изкусно използвания език, така и на тези, които за първи път четат този жанр. “Краят на вечността”има бързо действие, с неочакван обрат и неповторим финал. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *