Кои са най-добрите настолни игри за деца?

Кои са най-добрите настолни игри за деца?

юни 5, 2022
Категория: Нашите предложения
0 329 0
Кои са най-добрите настолни игри за деца?

Кои са най-добрите настолни игри за деца?

Когато избираме нещо за своите деца, винаги търсим най-доброто. Забавленията, с които се ангажират те, не са изключение. Когато търсим най-добрите настолни игри за деца, обръщаме внимание на качеството на използваните материали, какъв е дизайнът и успяват ли да са освен забавни и полезни. 

Но това са едва три от най-основните фактори, по които търсим подходящата игра за своето дете. 

За да улесним всички родители, които са се впуснали в търсене на перфектния подарък за малчугана в семейството, събрахме на едно място някои от най-харесваните игри напоследък. Но те са едва малка част от всички предложения, които ще намериш за децата в книжарница Orange. 

С какво се отличават настолните игри за деца от тези за възрастните?

Макар и популярното мнение да гласи, че всички настолни игри са създадени за малките деца, в действителност има голяма разлика между игрите, пригодени за малчуганите, и тези, които забавляват порасналите. 

Детските игри са създадени да задържат лесно вниманието. За целта техните правила са винаги максимално опростени, а често и позволяват с тях да се играе по повече от един начин. 

Пъзелите идват в кутии, които могат да бъдат използвани за игрите с кукли, а логическите игри са във формата на животни или коли, които могат да се включат в детските занимания.

Обикновено детските игри се познават и по цветовете на кутията – те са ярки и привличащи окото. Нерядко багрите са допълнени от лика на известни герои от книгите и от филмите. 

Виж още: 14 интересни факта за любимите ти настолни игри

За най-малките играчи можеш да избереш дървените игри, които според много специалисти са по-полезни за развитието на децата. 

В тази категория обаче ще откриеш идеи с какво да зарадваш не само най-младите членове на семейството. Тук сме събрали и предложения, подходящи за тийнейджърите, които са в постоянно търсене на следващата интересна настолна игра, която да спечели тяхното внимание. 

Какви предимства предоставят на децата?

Особено харесвани от родителите, а и от техните деца, са онези игри, които включват в себе си образователен фактор. Те са създадени, за да са не само забавни, но и за да спомогнат развиването на фината моторика, паметта, концентрацията и на способностите на детето да разпознава цветовете, фигурите, числата и буквите. 

При по-големите деца концепциите позволяват не само такъв тип учене, но и възможност за усвояване на важни навици и уроци. Такива са например игрите, които възпитават децата да се хранят здравословно, да се грижат за околната среда и за животните. 

Има и игри, които са специално разработени, така че до края им децата да научат по интересен за тях начин много за историята, географията, химията и за важните личности, които са променили света. 

Кои са най-добрите настолни игри за деца?

Почти невъзможно е да се определят кои са настолните игри, които да допаднат на всеки играч – независимо дали той попада сред най-малките или по-порасналите. 

Виж още: Кои са най-добрите семейни настолни игри?

А понеже непрестанно биват измислени нови и все по-интересни игри, списъкът ни никога не би могъл да бъде завършен. И след като всеки има различни критерии за игра, която му харесва, списъкът може да бъде допълван с хиляди фаворити сред детските настолни игри. 

Настолна игра: Катан за деца

Повечето от най-любимите настолни игри за възрастни трудно биха били подходящи за децата. Но Катан има версия, специално създадена за младите играчи, която им позволява да се потопят в света на приключенията отрано. 

Настолна игра: Катан за деца

Настолна игра: Катан за деца

С тази версия на популярната игра могат да се забавляват деца на над 6 години. Всички от тях ще се въплътят в ролята на пирати, стъпили на нови острови. Но да не забравяме, че ще трябва да внимават и за подлия Капитан Грабчо. 

Настолна игра Replantica

Докато детето се забавлява с тази игра, то може да научи много за природата и за нуждата от опазването ѝ. Целта на играчите е да изберат най-добрата стратегия, с която да спасят изчезващата гора и да осигурят нов дом на животните. 

Настолна игра Replantica

Настолна игра Replantica

Върху разработването на Replantica са работили образователни психолози, които са се погрижили играта да изгражда естествената връзка на децата с природата. 

Същевременно във всяка стъпка от работата по проекта са включени екологични практики, като бордът е изработен от 100% висококачествени и естествени материали. А за всяка продадена игра се засаждат 10 дръвчета. 

Otimo

Когато става дума за настолни игри, които смесват забавлението с ученето, няма как да не споменем и Otimo. Посветена на целта да запознае децата с важните личности от историята, играта позволява на малчуганите да научат много по време на моментите за забавление. 

Настолна игра: Otimo

Настолна игра: Otimo

Мемори играта е със специалното участие на известни лекари, изобретатели, естествоизпитатели, физици, математици и химици. 

Детска игра Janod – Hocus Pocus

Хокус-покус, фокус-мокус, абракадабра и децата се забавляват, докато се учат да бъдат наблюдателни. 

Детска игра Janod - Hocus Pocus

Детска игра Janod – Hocus Pocus

С тази игра малчуганите ще влязат в ролята на магьосници, които се преобразяват в чудати същества. Кой първи ще възвърне първоначалната си форма в края на играта?

Настолна игра Top Trumps Дуел: Harry Potter

А за магьосниците, които търсят да се потопят във вълшебството на ново ниво, избери игра, вдъхновена от света на „Хари Потър“. 

Настолна игра Top Trumps Дуел: Harry Potter

Настолна игра Top Trumps Дуел: Harry Potter

Кой първи ще събере всички пет кубчета и кой ще бъде най-добрият магьосник сред всички? Открий със забавната игра за магически дуели. 

Мемори игра с форма Mudpuppy – Сладоледи

Внимание – тази игра предизвиква неутолим глад за сладолед. Но си заслужава, защото позволява на децата да се забавляват, докато тренират паметта си

Мемори игра с форма Mudpuppy - Сладоледи

Мемори игра с форма Mudpuppy – Сладоледи

Целта на играта е малчуганът да открие всички двойки от очарователните карти, като през цялото време трябва да запомня позицията им сред останалите. Семпли за разбиране правила, но осигуряващи безкрайно много време забавление. 

Детска мини игра за път Djeco – Stori

Всеки, който е опитвал да пътува с малко дете на дълги разстояния, знае какво предизвикателство може да бъде тази задача. Но с игри като тази всичко е много по-лесно и приятно. 

Детска мини игра за път Djeco - Stori

Детска мини игра за път Djeco – Stori

Дори само заради това мини играта за път заслужава да е част от нашия списък. Но интересната концепция, която развива паметта и въображението прави предложението от Djeco задължително попълнение. 

Дървена игра Hape – Локомотив

И най-малките деца ще могат да се забавляват с тази игра. Красивият дървен локомотив е събрал в себе си един цял чудат лабиринт с множество извивки и различни елементи. Задачата на малчуганите е да придвижват топчетата с помощта на магнитната пръчка. 

Дървена игра Hape - Локомотив

Дървена игра Hape – Локомотив

А докато се забавляват, децата развиват сръчността, координацията и критичното си мислене. Такъв тип игри помагат в изграждането на логически, пространствени и причинно следствени връзки. 

Балансна игра Goki, Магаре

Не са малко и ползите от играта с балансни игри, подходящи за деца на дори 3-годишна възраст.

Балансна игра Goki, Магаре

Балансна игра Goki, Магаре

Тази е под формата на забавно магаре, натоварило на гърба си цяла купчина пръчици, които трябва да се наредят по начин, който да ги запази стабилни. 

Игра Legami: Four In A Line

Има някои класически игри, които винаги ще бъдат обичани и актуални. Такава е известната Four In A Line. 

Игра Legami: Four In A Line

Игра Legami: Four In A Line

Целта на играта е да наредиш четири еднакви цвята така, че да се образува хоризонтална, вертикална или диагонална линия.

Комплект игри Professor Puzzle: Игри на закрито

А ако търсиш нещо, което събира най-доброто от всички обичани класически игри, избери комплекта, който включва над 250 предизвикателства. 

Комплект игри Professor Puzzle: Игри на закрито

Комплект игри Professor Puzzle: Игри на закрито

С него вкъщи винаги има с какво да пребориш скуката, а всяко едно от забавленията може да се играе от участници на 4-годишна до 104-годишна възраст. 

Куфарче с 3 занимателни книжки Apli Kids – Приказен свят

Още един интересен комплект заема място в нашия списък. Той обаче е вдъхновен от света на приказките.

Виж още: 5 препоръки за български настолни игри

С този комплект децата могат да се забавляват с общо три занимателни книжки, а страниците на всяка от тях са с различни теми. На някои са включени игри с лабиринти, предизвикателства за свързване на двойки и числа и други занимания. Всички, събрани в лесно за пренасяне куфарче, което осигурява възможностите за игра на всяко място. 

Куфарче с 3 занимателни книжки Apli Kids - Приказен свят

Куфарче с 3 занимателни книжки Apli Kids – Приказен свят

Това са само малка част от игрите, които заслужават да попаднат в списъка с най-добрите настолни игри за деца… както и в списъка с идеи за подаръци. С коя от тях ще зарадваш малчуганите вкъщи?

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *