Кои са най-добрите фентъзи и фантастични книги на 2022 година?

Кои са най-добрите фентъзи и фантастични книги на 2022 година?

декември 31, 2022
Категория: Публикации
0 1641 1
Кои са най-добрите фентъзи и фантастични книги на 2022 година?

Кои са най-добрите фентъзи и фантастични книги на 2022 година?

Всяка година хиляди автори от всяка точка на света се стремят да се превърнат в следващия Джордж Р. Р. Мартин, Джоан Роулинг, Рей Бредбъри, Дж. Р. Р. Толкин или Стивън Кинг. Но сред всички книги бестселъри има само няколко фантастични книги, които могат да се съревновават за титлата. 

С идването на края на годината няма по-добър момент от сега да обърнем поглед назад, за да открием кои фантастики успяха да оставят най-траен отпечатък върху литературния свят през последните месеци.

За фантастиката – особености на жанра 

В началото на всеки списък стои въпросът за кого е съставен той. Затова и преди да споделим някои от нашите предложения за заглавия, заслужили мястото си сред най-добрите фантастични книги, е добър момент да откроим какво всъщност отличава жанра. 

Думата „фантастика“ идва от гръцки, където „phantastike“ означава изкуството да си представяш. Следователно веднага можем да синтезираме най-краткото, но и най-точното описание на жанра – в него всичко, което можеш да си представиш, е напълно възможно. В него съществува несъществуващото, а въображението на автора има силата да създава и разрушава всичко. 

Но въпреки че това е добра дефиниция на жанра, тя не е особено ограничаваща. Всъщност сред книгите фантастики е възникнало допълнително разделение според главните теми, които засягат. 

Някои книги попадат сред фентъзитата, при които магията е главен мотив, други сред космическата фантастика, сред антиутопиите и утопиите или военната фантастика – списъкът от възможности е особено дълъг.

Отново заради голямото разнообразие, с което жанрът разполага, има и фантастики за всяка възраст и всеки вкус. Написаното от Тери Пратчет вероятно ще се хареса повече на младите читатели, а това, което Джордж Р. Р. Мартин създава пък, е по-подходящо за порасналата аудитория. 

Кои са най-търсените фантастични и фентъзи книги за 2022 година?

Сред предложенията на книжарница Orange ще намериш много претенденти за заглавия, които успяха да впечатлят читателите тази година. Но има заглавия, които най-ярко се открояват сред тях.

Ето кои са няколко от най-търсените фентъзита през 2022 година.

Сърцето на вещицата, Дженевийв Горничек

Една от най-дългоочакваните фентъзи книги, вдъхновени от скандинавската митология, стигна до българските читатели тази година, благодарение на Orange Books. А в нея ще прочетеш за история, която ще те отведе до неподозирани места. 

Сърцето на вещицата, Дженевийв Горничек

Запознай се с Ангрбода – вещицата, отказала да предрече бъдещето на Один, дори това да означава, че ще изгори на клада. Но там, където повечето истории свършват, започна нейната. 

Ангрбода оцелява, макар и да губи силите си, а докато бяга за спасението си, среща и любовта в лицето на Локи. От връзката им се раждат три деца и не след дълго Ангрбода започва да си възвръща силите. Но вместо щастие, това ѝ носи само повече скръб – във видението си тя открива единствено горчиво бъдеще за семейството си.

Ще се примири ли със съдбата, която сама е предрекла, или ще събере смелост да се бори, за да я промени. Прочети една по-различна версия на популярния мит от скандинавската митология вСърцето на вещицата“. 

Само ти можеш да спасиш света, Тери Пратчет

Приключенията на Джони Максуел продължават в новата книга на Тери Пратчет – „Само ти можеш да спасиш света“. 

Само ти можеш да спасиш света, Тери Пратчет

Един от любимите автори на фантастика за деца преминава границата на нашия свят и пренася вълнението във видеоигра. В най-новата игра, с която Джони се забавлява, мисията е ясна – трябва да се спаси човешкия свят от извънземните скрийуийци. 

Но когато чуждоземната флотилия изпраща бял флаг като сигнал за помощ, как Джони може да спаси скрийуийците от човешкия свят? Все пак видеоиграта няма бутон „Не стреляй“. А дали това е само видеоигра? 

Годината на върколака, Стивън Кинг

Нима това ще е списък за най-добрите фантастични книги през изминалата година, ако в него не присъстваше поне едно заглавие от Стивън Кинг?

Макар и тази книга да не стъпва на българския пазар за първи път, новото ѝ издание е още по-завладяващо. Голяма заслуга за това имат илюстрациите на Бърни Райтсън, които превръщат историята в истинско пиршество на сетивата.

Годината на върколака, Стивън Кинг

Но това, което връща читателя отново и отново към Годината на върколака, е интригуващата история. Макар и съвсем кратка, тя ще успее да те потопи в едно страховито, но изключително увлекателно пътуване до Таркърс Милс

Град, в който всяко пълнолуние е съпроводено от нечовешки вой, предвещаващ смъртта на някого. На фона на чудовищните убийства властите са безсилни, но едно дете подозира каква е кошмарната истина.

Приказка, Стивън Кинг

Още една книга на Стивън Кинг попада в списъка, но с право. Веднага след издаването си „Приказка“ се превърна в едно от най-търсените и обсъждани заглавия.

В тази приказка едно момче като всички други се натъква на тайна, пазена цял живот. В тази приказка има и един портал, който разкрива врата към съвсем различен свят, където доброто е изправено срещу неописуемо зло, и където започва една невиждана битка. Потопи се в кладенеца на въображението на Кинг с книгата, която ще остане една от най-вълнуващите за годината.

Сърцето на дракона, книга 2: Превръщане, Нора Робъртс

Тази година втората част от фантастичната поредица на Нора Робъртс завладя любителите на жанра, и то с право. В „Сърцето на дракона, книга 2: Превръщане ще преминеш границата на нашия свят, за да стигнеш до мястото, изпълнено с дракони, феи и русалки – Талаф.

Сърцето на дракона, книга 2: Превръщане, Нора Робъртс

Пътуваш заедно с познатата героиня Брийн Шивон Кели, но този път към приключението се присъединява и най-добрият ѝ приятел Марко. В света на магията тя не е притеснителната учителка, а силна жена, която тренира редом до водача на Талаф, за да се подготви за задаващата се битка. 

А докато уменията и силите ѝ нарастват, дядото на Брийн, прокуденият бог Одран, се готви да унищожи Талаф и всички останали светове. Прочети една вълнуваща история, изпълнена със загуби, скръб, предателства и кръвопролития, но и надежда. 

Лунатион, книга 2: Дом на небеса и дихания, Сара Дж. Маас

Още едно дългоочаквано продължение на фантастична сага заслужи мястото си в този списък. В поредицата, фокусирана върху приключенията на Брайс и Хънт, Сара Дж. Маас отново увлича читателя по начин, по който само тя го може. 

Лунатион, книга 2: Дом на небеса и дихания, Сара Дж. Маас

Действието продължава немного след спасяването на Лунатион – тогава, когато Брайс и Хънт търсят възможност да си върнат нормалния живот. Но съдбата има други планове за тях. 

Бунтовниците стават все по-голяма заплаха за властта на управляващите. И когато Брайс, Хънт и техните приятели биват въвлечени в тази надпревара за надмощие, те трябва да направят избор. 

Ще затворят ли очите си пред лицето на страданието на хората, или ще се борят? А ако посягаш към Лунатион, книга 2: Дом на небеса и дихания, значи вероятно познаваш двамата герои достатъчно добре, за да знаеш, че те рядко стоят безучастни. 

Книга на нощта, Холи Блек

В свят, в който дори сянката ти може да бъде открадната, Чарли Хол е най-добрият крадец. 

Книга на нощта, Холи Блек

Точно от нея имат нужда мрачниците – магьосници, чиито пробудени сенки могат да бъдат манипулирани, за да вършат потайни, зловещи дела. 

Но след един куршум в гърдите и достатъчно срещи с опасността Чарли иска да се отдалечи от този свят. А колкото повече се опитва да го направи тя, толкова повече я дърпа назад миналото ѝ и тайните, които то крие. 

В първия си роман за възрастни авторът на бестселъри Холи Блек те въвлича в едно мистериозно и мрачно фентъзи. Неслучайно романът носи името Книга на нощта– той ще те накара да гледаш дори на сянката си със страх през вечерите.

Ариадна, Дженифър Сейнт 

Още едно вълнуващо заглавие, вдъхновено от известен мит, постъпи в класациите с най-добрите и дългоочаквани книги за година. Ариадна е повод за среща със забравените жени от гръцката митология, и то такъв, който ще те накара да преосмислиш всичко, което знаеш. 

В романа думата е дадена на онова действащо лице от историята за Тезей и Минотавъра, без което щастливият край нямаше да изглежда по същия начин – принцесата на Крит, Ариадна. 

Тя е отраснала с историите за героите, боговете и мъжете, чиито деяния са отнели щастието на жените, до които са се докоснали. Но също така е отраснала и близо до чудовищния тропот на брат ѝ, Минотавър. 

Затова, когато съдбата ѝ дава възможност да реши дали да рискува и да жертва всичко, което обича, а може би и самата себе си, за да сложи край на злото и кръвопролитията, които се случват пред очите ѝ, изборът ѝ е труден, но ясен. Тя избира да послуша сърцето си, водена от любовта, но щастието ѝ никак не е гарантирано. 

Какво се случва с нея и с хората, които оставя зад себе си – по-специално любимата ѝ сестра Федра? Разбери в романа от Дженифър Сейнт.

Ариадна, Дженифър Сейнт

Винаги ще има и много други заглавия, които да се съревновават за най-добрите в жанра си. Но за да не пропускаш нито една нова или предстояща книга, те съветваме често да следиш предложенията за фантастика и фентъзи на книжарница Orange и през новата година.

Очакваме те отново през 2023-та!

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *