Кои приказки се съдържат в „Пет приказки“ от Валери Петров?

Кои приказки се съдържат в „Пет приказки“ от Валери Петров?

април 25, 2022
Категория: Публикации
0 27 0
Кои приказки се съдържат в „Пет приказки“ от Валери Петров?

Кои приказки се съдържат в „Пет приказки“ от Валери Петров?

По професия лекар, но по призвание лекар на думите – Валери Петров е от онези автори, след които българската литература не остава същата. 

Той завинаги пребивава в съзнанието на читателите като сладкодумен разказвач за най-малките и преводач на творбите от някои от най-големите световни автори. Любовта му към малки и големи, а и към литературата, го вдъхновява да създаде някои от най-хубавите детски приказки за деца, но обичани еднакво много и от възрастните. 

И макар и всеки да познава името на Валери Петров, вероятно не всеки познава неговата история и неговите постижения. Днес правим опит да променим това. 

Кой е Валери Петров?

Роден на 22 април, 1920 година, Валери Петров прекарва целия си живот творейки, въпреки че писателската кариера не е първата, която той избира да следва.

Детството му е силно повлияно от двамата му родители. Майка му е била преподавателка по френски език, а баща му – професор по правни науки и адвокат, обществен деятел и дипломат. Двамата осигуряват добро образование на сина си, но освен това го учат и на най-важните неща – добротата и умението да обичаш.

Бъдещият писател учи в италианското училище в София, където се среща с Доминика Бобошевска. Ученическата любов между нея и Валери пламва и така и не угасва – двамата се женят и споделят живота си до самия му край.

Пет приказки от Валери Петров
Валери Петров

Пет приказки от Валери Петров, Валери Петров

След завършването си авторът записва медицина в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Известно време работи като лекар, но бързо се насочва към журналистиката. Работи в радио, а после става военен писател в редакцията на вестник „Фронтовак“ по време на Втората световна война.

Виж още: Кои са най-старите приказки?

Когато настъпва краят на Войната, Валери Петров става заместник-главен редактор на вестник „Стършел“, а след това за малко се връща към лекарството, като служи във военната болница и в Рилския манастир. Кариерата му се развива в множество посоки и той работи и като редактор за издателство, както и като редактор за игрални филми в студио „Бояна“.

Валери Петров бива и народен представител в Седмото ВНС (1990 – 1991), като дори става автор на финалната редакция на приетата от него Конституция на Република България. 

Творчество 

Животът на Валери Петров е изпълнен с множество постижения, но през всеки етап той пише, превежда и радва читателите. 

Едва на 15 години издава първата си самостоятелна книжка – поемата „Птици към север“. Подписва се с псевдонима Асен Раковски. Истинският му писателски дебют обаче настъпва през 1940 година с публикацията на стихотворения от цикъла „Нощи в планината“. И от този момент нататък той не спира да пише и твори. 

Избрано в пет тома - том 1: Стихотворения
Валери Петров

Избрано в пет тома – том 1: Стихотворения, Валери Петров

Освен със своите разкази и стихове Валери Петров е известен и с преводите си на Шекспир, Гьоте, Джани Родари, както и на много други световноизвестни автори. Интересен факт за него е, че той не превеждал чуждестранните творби от английски език. 

Предварително получавал груб превод, от който сглобявал своята интерпретация на творбата. Именно това прави литературната стойност на преводите сравнима с тази на оригиналните произведения. 

Заради всички свои чудесни детски книжки е номиниран за Нобелова награда, но това е само едно от многото му престижни отличия. Попада и в Почетния списък на международния съвет за детска книга, благодарение на една от най-известните си книги – „Пет приказки“.

Кои приказки се съдържат в книгата „Пет приказки“?

Издадена през 1986 година, но четена и изучавана и до днес – „Пет приказки“ заслужава да попадне в списъка на всеки един читател, независимо от възрастта му. Книжката е красиво преплитане между проза и поезия, а на всяка нейна страница си личи писателският талант на Валери Петров. 

Виж още: Кои приказки да четем на децата?

А кои са петте приказки – по една за петте пръстчета на детската ръчица? 

Бяла приказка

В тази приказка главният герой Ванчо отива на ски в планината, но за другарче взима своята домашна котка. Но нито котката, нито останалите животни, които обитават планината, са обикновени.

Животните са приготвили множество клопки за Ванчо като наказание за дето в изблик на любов тормози котката си. Но именно това се превръща в перфектно доказателство за истинността на приятелството му с домашния си любимец. 

Тази приказка е прекрасна равносметка за силата на дружбата, но същевременно е и урок за децата, които тепърва се учат как да делят света с всички останали отговорно. 

Копче за сън 

Тази приказка е за децата, които не искат да спят, и за техните дядовци, нагърбени с трудната задача да ги заведат до страната на сънищата… независимо колко приказки трябва да бъдат разказани преди това.

Копче за сън, Валери Петров

Копче за сън, Валери Петров

В стоплящата сърцето история главните герои са Оги и дядо му. Но не по-малка роля заемат и сладкодумните разкази на дядото, красивите приказки и няколко поостарели думички. 

Меко казано

Третата приказка от книжката среща читателя с малкия Светльо, чийто план да излъже ще го научи за последствията от действията му. 

Меко казано, Валери Петров

Меко казано, Валери Петров

Написана по близък до сърцата на децата начин със специалното участие на кучето и много други любими животни, приказката изпраща важно послание за децата. А със сладкодумния език и описаните забавни приключения тя се превръща в творба, която всяко дете може да обикне. 

В лунната стая

Още една очарователна приказка е намерила място в книжката на Валери Петров. Тя забавлява като ведра песен под звуците на пиано и носи красотата на детските приключения. 

Този път главното действащо лице е Росето – малко момиче, което отказва да свири. Но един ден от пианото ѝ извира магия, наред с един странен човек, който ѝ показва чудесата, които светът на музиката пази. 

Пук! 

След като първата приказка от книжката е снежна и зимна, последната пък е морска и лятна. 

Малките читатели ще прочетат за момиченце на име Лили – не Мими или Вили. Ще прочетат и за нейната среща със страшната рибка Хрили и всички магически приключения и срещи с морски животни, зелени водорасли. Ще прочетат дори и за Набръчкания човек, който много бързал да телефонира. 

Пук!, Валери Петров

Пук!, Валери Петров

За кого е подходяща книгата?

Приказката е най-добрият партньор на детските игри. А няма по-добри такива от тези в „Пет приказки“ на Валери Петров. 

Обичани са от деца от вече няколко поколения и носят очарование, което привлича дори порасналите. За Валери Петров детските приказки са врата, през която той успява да достигне както до въображението на младите читатели, така и до чувствата на опитните в света на литературата. 

Виж още: Кои са добрите разказвачи на приказки сред поетите?

Затова и когато възрастните отворят със своите деца приказки за четене, те съпреживяват тяхната магия и си припомнят невинността на юношеството. А нерядко и откриват по някой скрит детайл, даряващ ценен съвет или поука.

Но когато са четени от най-малките, тези приказки носят особено голяма стойност за децата. Неслучайно книжката на обичания автор се изучава като част от учебната програма във втори клас. 

Посланията, предадени типично по детски и с разбираем език, носят в себе си важните уроци за живота, без да губят от своята чудатост и ведрост. И именно това прави творчеството на Валери Петров неповторимо и вечно. А ти имаш ли любима история от тези, които носят подписа на автора?

Открий всички творби, създадени за хвърчащи хора сред детските книжки с приказки от Валери Петров.

,

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *