Кога започва подготовката за първия учебен ден за първокласниците?

Кога започва подготовката за първия учебен ден за първокласниците?

юни 25, 2022
Категория: Публикации
0 753 1
Кога започва подготовката за първия учебен ден за първокласниците?

Кога започва подготовката за първия учебен ден за първокласниците?

Развълнува ли се първокласникът за първия учебен ден вече? Този така вълнуващ момент от живота както на детето, така и на неговите родители. Макар и много често той да се асоциира с време на голям стрес и многобройни проблеми, това е и началото на съвсем различен етап в живота на цялото семейство.

Затова се подготви за него подобаващо – без притеснения и излишни усложнения. За да помогнем в този процес, сме подготвили кратък наръчник за майки и бащи на първокласник.

Готови, приготви се, старт

Можеш ли наистина да започнеш прекалено рано с подготовката за училище на детето? Вероятно не, защото процесът не стартира само малко преди да бие звънецът, а много по-рано. Почти всяка стъпка от развитието на малчугана е действала като неговата школовка за първия учебен ден.

Но нека засега оставим настрана възпитанието и да повдигнем въпроса за реалния процес на организация, пазаруване и плануване за всичко нужно за училище. Това също е достатъчно дълъг процес, който е важно да стартираш отрано.

Кога да се отправиш към магазините?

Обикновено пазаруването започва в последните седмици преди 15 септември, но изключенията от правилото не са никак рядко срещани. Ако попадаш сред родителите, които обичат да са готови отрано, можеш да стартираш процеса още преди това. Не са малко тези, които още през май или юни вече са избрали раницата и несесера за училище на детето си. Но дори и да си от хората, които предпочитат да правят нещата накрая, интересните предложения в Orange center не спират и до последния момент.

Често обаче този, който изявява желание за по-ранния старт на подготовката, е малкият ученик. Децата се вълнуват най-много от процеса, който ги превръща в ученици. Затова и не е учудващо раницата да се избере заради картинката на нея месеци по-рано, а детето вече да е планирало и какво да донесе със себе си на първия учебен ден.

Какво е важно да знаеш преди настъпването на първия учебен ден?

Въпреки че вероятно всеки родител се чувства вечно неподготвен за това, което му предстои, най-важната част от процеса е да вярваш на себе си и инстинктите си. По всички вероятности знаеш повече от това, което предполагаш. А дори и да не е така – предварителните родителски срещи с учителите са достатъчно голяма помощ.

Благодарение на тях ще успееш да се запознаеш с това какво ще ти е нужно и какво трябва да напазаруваш преди началото на учебната година. Някои училища изискват опреден тип продукти да влязат в раницата на детето. Вслушвай се в тези препоръки, дори и да смяташ да изпълниш само част от тях.

Други учебни заведения избират да предоставят пълен списък с всички неща, които трябва да бъдат закупени. С тях по-лесно ще можеш да се ориентираш сред безкрайните предложения на пазара.

Кои са най-необходимите неща за един първокласник?

Сякаш безкрайни, но същевременно изискващи много внимание – покупките, които трябва да се направят за един първокласник не са за подценяване. Ако искаш да се подготвиш по-рано и ти е нужен ориентир, събрали сме на едно място няколко от нужните попълнения в списъка:

Ученическа раница

Вероятно най-голямата инвестиция, която трябва да направиш преди първия учебен ден, идва под формата на ученическата раница. Увери се, че тя е качествена, достатъчно голяма, но и лека.

Ученическа раница Miquelrius Mint Flower с две отделения

Ученическа раница Miquelrius Mint Flower с две отделения

Тетрадки и тефтери

От тетрадките ще трябва да се купят най-много бройки, а често и в най-разнообразни видове. Консултирай се с учителя на детето си какви биха били най-подходящи за дейността във всеки час.

Обикновено на първо време се изискват тетрадки с тесни и широки редове, заедно с тетрадките с големи квадратчета. Накрая вероятно ще влязат в употреба и тетрадките с широки редове и тези с малки квадратчета.

Пишещи средства

Арсеналът за училище никога не би бил завършен без нужните пишещи средствахимикалки, ролери, маркери и тънкописци. Химикалките са сред най-задължителните в списъка, като сред тях изборът е богат. Можеш да закупиш такива, подходящи за писане с лява ръка, ако детето ти има нужда от това. Харесван вариант са химикалките от специално мастило, които позволяват да се изтрива написаното и лесно да се коригират грешките.

Комплект перманентни маркери Sharpie Flamingo, 24 цвята

Комплект перманентни маркери Sharpie Flamingo, 24 цвята

Писалките са често пренебрегван избор, а не трябва. Проучванията показват, че децата се учат по-лесно да пишат с писалки вместо с химикалки, а използването им позволява да изписват буквите по-красиво и старателно.

Несесер

А за да не странстват из раницата всички тези пишещи средства, на помощ идва ученическият несесер. Като най-добър приятел на ученическата раница той трябва да е достатъчно компактен и лек, за да не тежи, но и същевременно да побира всичко нужно.

В него трябва да се включат и всички малки пособия като гумичка, острилка, лепило, линийка, ножичка, етикети и бележки – все допълнителни попълнения към списъка с покупки.

Затова и вече често можеш да срещнеш да се продават пълни несесери. С тях може би няма да си набавиш абсолютно всичко нужно, но ще намалиш част от обема на пазарските чанти.

Творчески пособия

За часовете по рисуване, а и за всички моменти, в които детето иска да прояви креативност, ще са му нужни немалък на брой художествени пособия. От цветните моливи, през флумастерите, маркерите и пастелите до боичките. Не забравяй и оставащите допълващи нужни вещи като скицниците, четките и гланцовото блокче. Всичко това можеш да намериш тук.

Помагала, учебници и речници

В повечето случаи основните учебници са предоставени от училището, докато помагалата към тях трябва да се закупят допълнително.

Опитай да научиш за тези, които ще ти трябват преди първия учебен ден, за да избягаш от навалиците. По преценка на родителя на този етап може да се наложи да се закупят и допълнителни учебници, помагала и речници.

Кутия за храна и бутилка за вода

Те попадат в категорията на незадължителни, но често препоръчителни покупки. В зависимост от това каква е храната в училището и искаш ли да подготвяш обяда на детето лично у дома, може да се наложи да инвестираш в кутия за обяд. Също така можеш да избереш да заложиш на чанта за обяд или термоизолиращ несесер.

А ако кутиите за обяд са въпрос на избор, бутилката за вода по-често се оказва нужна покупка.

Допълнителни покупки

Тук събираме нещата, които няма да видиш във всеки списък за училище, но всички от които не са за пропускане. Такива са например хигиенните материали, както и резервните обувки и дрехи. В тази категория попадат вещи като телефона и портмонето, ако си предвидил такива за детето си.

Малко портмоне Disney Mickey Outline

Личен избор на родителя и на детето е дали да бъдат подвързвани учебниците, както и дали да се ползва подложка за бюро и допълнителни папки. Покупка, която не бива да пропускаш, е чадърът за ученика.

Съвети при подготовка за първи учебен ден

Първоначалните очаквания

Преди да отвориш каталога с предложения за продукти за училище или да пристъпиш в който и да е магазин, трябва да се вземат предвид няколко фактора – бюджета и първоначалните очаквания на детето.

Преди да започне подготовката, е добра идея да се отдели време за достатъчно много разговори с бъдещия ученик. Тук става дума както за емоционалната подготовка на детето, така и за неговите предпочитания по отношение на материалите, които ще са му нужни.

Открий приятели, които преминават през същото

Първият учебен ден е повод за запознанства – но не само сред децата. За всеки родител е полезно да има към кого да се обърне, когато възникне казус с въпросителен знак. Затова и по време на срещите с учителите се запознай с родителите на децата, които също ще попаднат в класа на твоя малчуган.

Въоръжи се с търпение

В повечето случаи подготовката отнема много време и емоционален капацитет. А процесът е труден както за родителя, така и за детето. Затова и е важно да се впуснеш в подготовката за първия учебен ден без големи очаквания, а с голяма доза търпение.

Отговорихме ли на всичките ти въпроси? Ако вече си готов да започнеш подготовката, дай начало на пазаруването за първия учебен ден ТУК.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *