Книжната следа сред тазгодишните номинации за награда „Оскар“ 

Книжната следа сред тазгодишните номинации за награда „Оскар“ 

януари 25, 2023
Категория: Публикации
0 170 0
Книжната следа сред тазгодишните номинации за награда „Оскар“ 

Книжната следа сред тазгодишните номинации за награда „Оскар“ 

Всяка година киноманите чакат с нетърпение да разберат кои ще бъдат филмите, номинирани за награда „Оскар“. Всяка година читателите пък чакат да видят дали някоя филмова адаптация по любима книга ще бъде номинирана. А немалко се припознаваме и в двете роли.

Затова и е така вълнуващо, че за поредна година книжният свят остави отпечатък върху номинациите за престижната награда.

Най-голямото заглавие сред филмите, вдъхновени от книги, несъмнено е „На Западния фронт нищо ново“. Лентата е създадена по едноименната класика на Ерих Мария Ремарк и тази година заслужи девет номинации, сред които дори тази за „най-добър филм“.

Освен това попада сред номинираните в категориите „Най-добър чуждоезичен филм“, „Най-добър адаптиран сценарий“, „Най-добри визуални ефекти“.

На западният фронт нищо ново. Обратният път

На Западния фронт нищо ново. Обратният път, Ерих Мария Ремарк

Номинация за награда „Оскар“ получи и филмът, който преобрази Ана де Армас в Мерилин Монро. „Блондинката“ е създаден по едноименната книга на Джойс Каръл Оутс, публикувана първоначално преди над 20 години. През 2022-ра обаче романът бе преиздаден с нова корица, вдъхновена от продукцията на Netflix.

Блондинка, Джойс Каръл Оутс

Блондинка, Джойс Каръл Оутс

Значимо е постижението и на лентата „Living“. Сценарият за филма е написан от носителя на Нобелова награда за литература Казуо Ишигуро и именно той заслужи номинация за най-добър адаптиран сценарий. Сюжетът е базиран на японския драма филм „Ikiru“, който на свой ред е вдъхновен от книгата на Лев Толстой „Смъртта на Иван Илич“.

Виж още: Интересни факти за 5 филма, състезавали се за Оскар

Тази година няколко филма бяха създадени по вечно обичаната детска книга „Пинокио“, а един от тях получи и номинация. „Guillermo del Toro’s Pinocchio“ ще се състезава за статуетката за най-добър анимационен филм.

Приключенията на Пинокио, Карло Колоди

Дали някоя от тези книжни адаптации ще спечели награда „Оскар“ ще разберем в средата на март, когато Академията ще обяви тазгодишните победители.

Кой филм се надяваш да спечели ти? Сподели ни в коментар.

, ,

Отскоро в екипа на Orange, отскоро завършила специалност „Връзки с обществеността“ в СУ „Св. Климент Охридски“, отскоро напуснала сферата на журналистиката, но отдавна влюбена в книгите. От малка съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange center всеки ден имам възможност да се докосна до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *