Книги за здраво тяло и здрав дух

Книги за здраво тяло и здрав дух

април 19, 2016
Категория: Идеи, Личности, Публикации, Ревюта
0 2728 4
Книги за здраво тяло и здрав дух

Книги за здраво тяло и здрав дух

Днес ще ви запознаем с няколко книги за здраво тяло. Такива, които показват на какво всъщност е възможно физически човешкото същество. Вие ще прочетете това, вероятно удобно седнали на стола в офиса или на дивана вкъщи. Или през телефона, докато пътувате в трамвая.Няма да имате търпение работният ден да приключи, за да се приберете у дома или да изпиете някъде една бира с приятели. И докато четете, наистина ще се изумите от хората, с които ще се срещнете в този пост.

Ще се почувствате лениви (макар да не е задължително).Но и ще се усмихнете, че някъде по света има хора, които успяват да овладеят физиката си по такъв феноменален начин. Да, но те са спортисти, ще си кажете. Да, ще ви отговоря аз. И какво от това? Ако дори и една от тези книги за здраво тяло и здрав дух ви вдъхновят и амбицират да идете да потичате утре сутрин в парка, значи съм свършила едно добро дело днес.

 

jaj-i-tichaj1„Яж и тичай“, Скот Юрек

Скот Юрек е американски ултрамаратонец. Той е и един от елитните бегачи, които отиват в Мексико, за да се състезават с индианците тараумара (името им означава „онези, които бягат бързо“).    В „Яж и тичай“ Скот Юрек говори за живота и кариерата си на елитен спортист и веган и вдъхновява всички бегачи – от начинаещи до звезди. Детството в Средния запад, ловът и риболовът, готвенето на месо и картофи за семейството, първите опити в бягането (Скот мразел да тича) и бавното преминаване към бягане на свръхдълги разстояния и веганство, състезанията по цял свят, рекордите – разказът на Скот разкрива как става каляването на желязната воля и разбива стереотипите относно храната, която осигурява оптимални постижения на спортистите.

 

9789549535778 „Тичай или умри”, Килиан Жорнет

Килиан Жорнет е каталунски бегач скиор и бегач на дълги разстояния. Смятан е за един от най-добрите бегачи в световен мащаб. Той държи рекорда за най-бързо изкачване и слизане от Аконкагуа, Матерхорн, Монблан и Маккинли.

 „Тичай или умри” е автобиография, която пробягва стръмнините на човешкия потенциал, за да разшири хоризонта му. Понасяме се по стъпките на Килиан  Жорнет, усещаме камъчетата в обувките, проникваме в мисълта му и политаме по планинските склонове заедно с него. Една медитативна одисея, изпълнена с движение и съзерцание, която се плъзга по съзнанието на най-великия бегач на планетата, повежда ни по пътеките на неговите страхове и мотивация до моста между тялото и ума, човека и природата.

 

9789549535006„Постигни невъзможното“, Ерик Ортън

Тази книга е предназначена за вас. Тя няма да ви разкаже как други хора тичат, а ще научи вас да го правите. Това е една от най-интересните книги за здраво тяло, защото предлага упражнения, които ще подобрят физическите ви показатели и ще развият издържливостта ви.

АТЛЕТИЗМЪТ Е ОСЪЗНАВАНЕ – осъзнаване на стойката и техниката, осъзнаване на степента ни на натоварване и най-важното – осъзнаване на мислите ни. А с осъзнаването идва безкрайният потенциал за майсторство и постижения отвъд всичко, което сте смятали за възможно.

На страниците на тази книга ще откриете:

* Упражнения за силни стъпала, с които бегачите ще подобрят резултатите си, ще се справят с контузиите и ще преобразят техниката си

* Програма за повишаване на цялостната сила на тялото, предназначена за бегачи

* Тренировъчна програма за изграждане на издръжливост, сила и бързина

* Разумен хранителен режим за бегачи

* Визуализация и тактики за тренировка на ума

* И още много други практични съвети.

 

 

9789549535952 „Свободата да бъда там, където искам“, Райнхолд Меснер

Един от най-забележителните планинари ви кани на вълнуващо приключение. Той е първият човек изкачил самостоятелно връх Еверест без кислороден апарат и първият алпинист в света покорил всичките четиринадесет осемхилядници (върхове с височина над 8 000 м). Легендарният катерач ни повежда през дните на първите си изкачвания на петгодишна възраст заедно с баща си в Доломитските Алпи до по-късното му отстъпление от пренаселените Алпи.

 Заедно с него се изкачваме по върхове, извисяващи се на над 8000 м, където Меснер открива свободата и душевния си мир в далечните безлюдни части на света. Прекосяваме ледената Антарктида и проследяваме последните десетилетия от историята на планинарството начело с един от най-големите иноватори в областта.

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *