Камила Лекберг - ледената кралица на шведския трилър

Камила Лекберг – ледената кралица на шведския трилър

септември 8, 2015
Категория: Публикации
0 2203 11
Камила Лекберг – ледената кралица на шведския трилър

Камила Лекберг – ледената кралица на шведския трилър

Подаръкът за тази Коледа не е като никой от предишните. Не е опакован в кутия с панделка, не е под формата на екзотична екскурзия, не се намира под елхата. Той е замислен от съпруга и семейството й, но тя не предполага за него. Заета е да гадае за коледни изненади, защото работата й като продуктов мениджър в Стокхолм е прекалено натоварваща. Затова, когато „получава“ курс по творческо писане, е изненадана, макар цял живот да е обичала да създава истории.  

kmГодини назад, в началото на 80-те, Камила Лекберг е дете, заринато в криминалните и детективски книги на родителите си. Самата тя признава, че често вижда в съзнанието си определени картини, които я вдъхновяват. Въображението й е плодородно и тя го използва, за да пише. Детските и юношески пориви отсъпват пред предимствата на стабилната професия и Камила оставя писането на заден план. До гореспоменатата Коледа и курса по творческо писане, по време на който Лекберг започва да пише своя първи роман „Ледената принцеса“cam1

Не е трудно човек да си представи какво следва, още повече, докато чете този текст. Не ви трябва сложна формула, за да сметнете какъв е резултата от сбора между литературно грамотен човек с усет към мистерията и плодородната почва на шведската съвременна криминална литература.

Камила Лекберг е автор, който е добре познат и на българските читатели, благодарение на издателство Колибри.  Дебютният й роман привлече бързо вниманието на любителите на криминалните романи и днес, няколко книги по-късно, тя е един от задължителните автори в жанра.

camilla-deckareДействието в романите на Лекберг се развива предимно в нейното родно място – Фиелбака, а основните герои са Ерика Фал и съпругът й Патрик, който работи в местната полиция. Тъй като те винаги са в центъра на събитията, а личният им живот е важна част от сюжета, е желателно да четете книгите в реда им на публикуване. Иначе има шанс да сте в неведение за определени детайли от живота на двойката. Но като оставим това настрана, всеки един роман е отделна история със собствен характер и стил. Лекберг е популярна с дълбочината на персонажите, които изгражда и с умението да влезе в психиката на престъпника от малкото затворено населено място – онзи, с когото най-вероятно се срещаме всеки ден и въпреки това не знаем, че е способен на ужасяващи деяния. rs

Изненадващо е колко заплетени истории могат да бъдат поставени в рамките на едно малко градче. Но Камила Лекберг умее да ги създава без да се повтаря и без да се изкушава да дава на читателите си жокери за разгадаването им (неслучайно често я сравняват с Агата Кристи). Тя винаги може да ви изненада, както с новите, така и със старите си герои, защото няма човек без тайни, но има такива, които умеят да ги прикриват много добре. Е, има и такива, които успяват да ги разкриват също толкова добре, така че определено дайте шанс на поне две книги на Лекберг

Настрана от криминалните романи, Камила е издател на две готварски книги, неотдавна започна поредица за деца, собственик е на собствена марка дизайнерски бижута и… танцува. През 2012-та година Лекберг участва в шведското предаване Let’s Dance и заема достойното за уважение 4-то място. 

След това разгледайте нейните книги в страницата на Ориндж, където ледената кралица на шведския трилър е автор на месеца.

 

 

 

 

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *