Каква е ролята на златото в народните приказки?

Каква е ролята на златото в народните приказки?

март 29, 2022
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 812 0
Каква е ролята на златото в народните приказки?

Каква е ролята на златото в народните приказки?

„Златното момиче“, „Тримата братя и златната ябълка“, „Златното птиче“ – лесно е да се посочи кой е общият елемент между тези и много други обичани заглавия сред народните приказки. 

Златото е често използван символ в историите за малки и за големи. В него безпроблемно си проличава значението, което приказката цели да предаде. Всеки може да разпознае златото като знак за благополучие, богатство и просперитет.

То често идва под формата на награда и засвидетелства усилията, които героите са положили, или техните вродени положителни качества.

За да вникнем по-добре в сюжета на приказките и за да можем да отговорим на всички въпроси по тях, които нерядко възникват в моментите за четене с децата, е важно да разбираме значението на често срещаните символи. А един от най-популярните сред тях е именно златото.  

За народните приказки

Преди да се впуснем в анализи за златото и неговата роля в историите, е добра идея да се спрем на въпроса какво всъщност представлява приказката.

Каквито и видове заглавия да вземем за пример за тях ще е вярно едно и също – това е епичен литературен жанр, който най-често е под формата на разказ, произлизащ от народния фолклор. 

Приказката включва елементи, познати и традиционни за района, в който е произтекла тя. Обикновено е включен и елементът на поуката. Чрез разказите на народа се цели да се предадат примерите за правилно държание и отношение по увлекателен и лесен за разбиране начин.

Косе Босе, Ран Босилек

Косе Босе, Ран Босилек

Само тази дефиниция ни казва много за символиката на златото. След като всички български народни приказки включват елементи от българското ежедневие, присъствието на златото е лесно обяснимо. От край време по нашите земи, а и в толкова много други точки на света, златото е строго запазено за заможните и успешните хора. 

Както в приказките, така и в реалния живот то се използва за възнаграждение. Именно с това лесно може да се обяснят всички сюжетни линии, в които героите, които са се доказалите като добри и способни, получават като награда за усилията си дар от злато. 

Защо златото се използва като символ в народните приказки?

Още от древни времена по нашата земя златото присъства под форма, която му носи специална стойност. За предците ни златото е заемало важна роля, за съвременните българи също – макар и в двата случая да се откриват явни разлики. 

Но това не важи само за обитателите на българската земя, а и за всички хора по света. Въпреки че златото днес е оценявано с друга стойност и във всяка точка на света то има различен начин за възприемане, то заема еднакво важна част както в реалния си вид, така и под формата на символ.

Затова и златните елементи се срещат в приказки от всеки край на света. Ясен пример е „Златната рибка“, автор на която е Александър Пушки, както и „Златната гъска“ от Братя Грим, но и толкова много други заглавия. 

До днес златото заема важна роля в книгите и историите от цял свят. Често в опит да се пресъздаде същото впечатление новосъздадени разкази и книги носят белега на народните приказки. Такъв пример е  „Златното минзухарче“ от Чик Чиpик, Haйдeн Bълчeв и много други.

Каква е ролята на златото? 

Има множество причини защо хората приписваме такива качества на златото. От край време то се използва като паричен заменител заради високата си стойност. Но още с цвета си златото предизвиква асоциация, която е достатъчен показател за неговата значимост.

То носи цвета на Слънцето и следователно на дори най-първично ниво златото може да бъде обвързано с небесата и боговете. Оттам произлиза и тясната му връзка с религията, както и митовете за божествата от множество различни култури по света, във всички от които присъства златото под някаква форма. 

Така например в гръцката митология Хелиос слиза от небето, облечен в злато, а всеизвестна е асоциацията и с крал Мидас. 

Заради стойността на ценния метал и историята му през по-голямата част от съзнателното развитие на човечеството златото се смята за символ на благосъстояние и просперитет. Според някои вярвания то е познато дори като „метала на вечността“.

Български народни приказки. Седем избрани произведения

Български народни приказки. Седем избрани произведения

Вероятно тази асоциация се корени в една от трите основни функции, с които обикновено е надарено златото. 

Те биват: 

  • Апотрепейна – в тази си функция златото се използва за защита и предпазва от зло и от врагове. Именно поради тази причина често срещаме символи като златни доспехи и златни порти.
  • Продуцираща – в този случай на златото се предава функция да подпомага плодородието. Затова и в приказките неомъжената жена е тази, която бива позлатена.  
  • Медиативна – златото често се възприема като елемент за комуникация с нашия свят и отвъдното. Това например се проявява в преследването на златната ябълка, което отнася трите братя към света на свръхестественото. 

Всички тези качества, които с години наред са били натрупвани в нашето съзнание, са причина днес ясно да разпознаваме съобщението, което се предава с помощта на символ като златото. Затова и както в приказката, така и в книгата появи ли се подобен елемент, читателят лесно разпознава символа като такъв, какъвто е.

Кои са приказките, в които златото заема важна част?

Ако потърсиш думата „злато“ в народните приказки, ще откриеш, че в много от тях тя ще присъства под някаква форма. 

В „От вар момиче“ девойката язди кон с позлатена юзда, в „Жива вода“ бащата отпраща дъщеря си със златна каляска, а в „Ловецът и вълшебният пръстен“ момъкът си пожелава за злато и именно благодарение на него успява да се ожени за кралската дъщеря. 

По същия начин в „Кратунчо“ четем за златен палат, златен път и златна каляска, а в „Сребърният елен“ се появява златна патица.

Ако златото не действа като възнаграждение или като метод, с който да се увеличи стойността на нещо, вероятно то ще бъде използвано, за да опише качествата на някой от героите или предметите. Жената е „златна“ заради качествата си, бабата пък заради това колко скъпа е на внучката. По идентичен начин думите се нижат като златни зрънца и прочие.

И въпреки че златото е особено често използван символ в приказките, има някои заглавия, за които вероятно първо се сещаш, когато стане дума за темата. 

Такива са: 

  • „Златното момиче“;
  • „Тримата братя и златната ябълка“;
  • „Златното птиче“ и други.

Разбира се, те са само малка част от приказките отбългарския фолклор, използващи за важен елемент златото. Но в тях са споделени много общи черти, именно заради избора на символ. 

Във всяка от изброените приказки добротата, смелостта и душевната красота са наградени с дара на златото. Междувременно останалите герои в сюжетите показват другата страна на човешката психология. Те често са лениви, недружелюбни и алчни, затова и не успяват да си заслужат златото.

Светът на приказките: Български вълшебни приказки, Цанко Лалев

Светът на приказките: Български вълшебни приказки, Цанко Лалев

В приказки като тези ясно си проличава какъв пример целят да поставят народните разказвачи. И именно заради лесните за възприемане поуки и уроци си струва да продължим да ги четем. Те съхраняват наследството от предците ни и омагьосват безгранично.

А ако си търсиш предложение кои да бъдат следващите книги, които да прочетеш на детето вкъщи, имаме много идеи за теб. Открий ги в категорията на книжарница Orange, изпълнена с множество предложения от народните приказки и легенди.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *