Как да избираме детски книги, с които да отглеждаме четящи деца?

Как да избираме детски книги, с които да отглеждаме четящи деца?

юни 10, 2024
Категория: Публикации
0 449 0
Как да избираме детски книги, с които да отглеждаме четящи деца?

Как да избираме детски книги, с които да отглеждаме четящи деца?

В Orange вярваме, че няма такова нещо като лоша книга. Има единствено лош момент, в който да я прочетем. Когато става дума за детски книги, повече от колкото за всички други е важно да ги подбираме с внимание и мисъл кога ги срещаме с малките читатели. Когато едно четиво е подбрано спрямо нуждите, характерни за възрастта, за която е пригодено, то може да донесе максимално много ползи на детето.

Виж повече: Разгръщаме светове: Orange и фондация „Детски книги“ обединяват сили, за да повишат грамотността сред децата

Една от основните цели на инициативата на Orange в партньорство с фондация „Детски книги“ е да предостави възможност на родителите да избират най-подходящите книги за своите деца и за тяхното развитие. Затова и на сайта и във всички наши обекти ще откриеш препоръки за заглавия според възрастта на малкия читател у дома.

Но за да направим избора ти още по-лесен, тук събираме още няколко полезни съвети и препоръки.

За какво да внимаваме при избора на книга?

При порасналите деца, които се опитват да четат самостоятелно, подборът на правилните думи и шрифт са най-важни.

Важно е да помним, че само 2% непознати думи в текста са достатъчни, за да попречат на мозъка да осмисли и възприеме съдържанието на книгата.

Шрифтът пък значително може да подобри читателското преживяване на децата, които тепърва се учат да разпознават буквите, и на тези, които страдат от дислексия.

Ема. Един прекрасен ден, Десислава Йорданова

При по-малките, които тепърва опознават света, а какво остава и за света на книгите, особено важни са изображенията. Препоръчва се да се подбират онези издания, включващи цветовете, които детето може да възприема на този етап от развитието си.

Следващата Точна книжка 0 - 3 месеца, Агнешка Старок

Например за децата на под 3 месеца книжките не трябва да съдържат детайлни изображения, а само такива с ясни контури, за предпочитане в черно и бяло, зелено и червено.

Какви са най-често срещаните грешки при избора на детски книги?

Среща с книга прекалено рано

Всеки родител се радва, когато едно дете прояви любопитство към книгите. И често, провокирани от първоначалния интерес на млад читател, избързваме да го запознаем с детски книги, които не са подходящи за неговото развитие все още.

Това може да бъде обезкуражаващо за детето, тъй като в книгата е възможно той да срещне прекалено много непознати думи и изрази или сцени, които не са подходящи за неговата възраст.

Хари Потър и Философският камък, Дж. К. Роулинг

Да вземем за пример всеобщо обичаната поредица „Хари Потър“. Заради магьосническата тематика и красивите илюстрации в повечето издания, книгите изглеждат като подходящи за дори най-малките деца. Специалистите по детско четене обаче препоръчват да ги запазим за когато читателите започнат училище и навършат минимум 8 години.

А след това е препоръчително децата да порастват с книгите и да се срещат с по една книга на година. С всяка част от поредицата книгите стават по-дълги, а героите порастват и преживяванията им съответстват на това.

Книгите, за които забравяме с времето

Има я и другата крайност – да четем книги само за възрастта, за която са предназначени и повече никога да не ги погледнем.

Порасналите читатели понякога се връщаме към любимите си книги, независимо на каква възраст сме ги открили първоначално. При децата може да се случи същото. Дори и една книга да бъде посочена като подходяща за 3-годишни деца, тя може да бъде интересна на детето много след неговия трети рожден ден.

Виж повече: Защо е важно да четем заедно?

Как? Като знаем как да използваме книгите. Освен да прочетем историята, можем да разгледаме илюстрациите в изданието и да превърнeм това в игра. Колко са еднаквите цветове на страницата? Колко героя са изобразени на картинките? Задавайте такива и още подходящи въпроси, които ще развият наблюдателността на децата и аналитичните им способности. С по-порасналите пък можете да си водите читателски дневник с всички детски книги, прочетени досега.

Често самото съдържание на книгите позволява те да се използват от различни възрасти, дори и това да не изглежда така на първи поглед.

Барбароните - Жътвата,
Анет Тизон, Талас Тейлър

Такъв пример е книгата от поредицата за Барбароните – „Жътвата“. По начало се смята, че всички заглавия, посветени на цветното семейство, са най-подходящи за деца на възраст от 3 години. Но въпреки това в „Жътвата“ има думи, които ще бъдат нови и интересни дори и за децата във втори клас като „харман“ например.

Полезни съвети:

  • Вслушвай се в избора на детето си – като родители предпочитаме да смятаме, че знаем повече от своите деца. Невинаги случаят е такъв обаче. Децата много добре предусещат кои книги са подходящи за тях и кои не. Затова, когато малкият читател вкъщи откаже да прочете някоя книга, не бързай да му се противопоставяш. Дай му време да поиска сам да прочете книгата, когато е готов.
  • Довери се на експерта – потърси идеи сред препоръките за книги, които експертите по детско четене от фондация „Детски книги“ препоръчват според възрастта на малките читатели.
  • Не забравяй да четеш и ти – примерът е водещ мотиватор за малките читатели. Множество проучвания доказват, че колкото повече книги има в един дом, толкова по-успешно е детето, което отраства в нея.

Потърси идеи за детски книги сред тези, препоръчвани от фондация „Детски книги“.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *