Как да избереш бебешка книжка?

Как да избереш бебешка книжка?

януари 28, 2022
Категория: Публикации
0 227 0
Как да избереш бебешка книжка?

Как да избереш бебешка книжка?

В домовете, в които книгите са част от ежедневието на родителите, ранната среща на децата с литературния свят е почти напълно гарантирана. Но както всяко нещо изисква време, за да бъде усвоено успешно, така и малките бъдещи читатели трябва да бъдат въведени в литературния свят по определен начин. С добре подбраната бебешка книжка този процес е по-лесен. 

В книжарница Orange можеш да откриеш стотици предложения за такива книжки, които да са не само увлекателни, но и образователни. Но какъв е правилният начин да запознаеш децата с картинките и буквите? Отговаряме на някои от често срещаните въпроси по темата. 

Как книгите помагат на децата?

Можем да цитираме много проучвания, които доказват, че ако четеш редовно на детето си, това ще окаже положително влияние върху неговото развитие, въображение и способност да комуникира. И всички тези твърдения ще бъдат достатъчно добра причина да отвориш детските книжки още сега. 

Но истината е, че една от най-важните причини защо е нужно да четеш бебешки книжки на малчугана е съвсем различна. Нищо не може да замени тесния контакт между родителя и детето във времето, отделено за приказки и четене. Такива мигове остават не само скъп спомен за родителите, но и важен момент от развитието на детето. 

Как да подбереш подходяща бебешка книжка?

Всички бебешки книжки, които успяват да предизвикат усмивката на лицето на децата, могат да бъдат наречени подходящ избор. Но ако се чудиш как да подбереш интересен подарък за бебе под формата на книжка, има няколко отправни точки, за които да помислиш. 

Избери книгата според възрастта на детето

За най-малките бъдещи читатели е нужно книгата да бъде съвсем кратка, в ярки цветове и с красиви илюстрации. Избери мека книжка за бебе, която още от първите месеци от развитието на детето, ще стимулира неговите сетива. 

На този етап то ще се научи еднакво много от гушкането и играта с книжките, колкото би научило едно пораснало дете от изчитането им. 

Пухкави животни: Мечето и други животни

Пухкави животни: Мечето и други животни

Важно е да избереш книжка с дебели страници, за да може малчуганът да се учи да ги хваща по-лесно и да ги разлиства. 

Голям интерес у малчуганите предизвикват и книжките, които издават звуци. С тях вниманието на детето е привлечено по повече от един начин, а забавлението е двойно по-голямо. 

След първия си рожден ден бебето разбира все повече и повече от това, което му се казва. На този етап е добра идея да четеш повече кратки книжки на малчугана. А когато седнеш с книга до детето, можете да разглеждате картинките заедно и да ги обсъждате. 

С всеки месец то ще разбира повече и повече от това, което му разказват илюстрациите, а с прочита от родителя детето ще се научи да свързва нарисуваното с думите, които го назовават. 

Избери подходящите цветове

Когато пазаруваш за бебешки книжки, е важно да имаш предвид какви са възможностите на децата според етапа от развитието им. Дори най-пъстрите рисунки няма да привлекат с красотата си бебешкото око, ако четеш на малчуган на по-малко от половин годинка.

В първите месеци от живота си децата успяват да разпознават само светлото от тъмното. Между петия и осмия месец бебета започват да различават лица и предмети, но все още трудно диференцират цветовете. 

Между третия и четвъртия месец могат да разграничат червеното и зеленото, а след петия месец от развитието им започват да ги привличат и други цветове. Истинското познаване на нюансите става възможно едва след 18-ия месец от развитието на детето. 

Затова, когато подбираш книжки, потърси такива цветове, които да отговарят на способностите на децата. За най-малките е важно да не са изложени на твърде много и твърде ярки багри, защото очите им бързо ще се преуморят. 

Когато става дума за подбора на книжки, които помагат на децата да научат разликите между цветовете, е нужно да се изчака поне до втория рожден ден на малчугана. Някои деца успяват да посочат правилно кое е червеното, кое е синьото и останалите цветове чак след четвъртия си рожден ден, така че е важно родителите да проявят търпение.

Използвай историята, за да предадеш послание

С всеки месец от своя живот децата усвояват нови и нови умения и възможностите им да възприемат това, което им се чете, нарастват. Възползвай се от факта, че в първите години от развитието си децата се учат най-добре от пример. Четенето е страхотен начин да се илюстрират много от важните навици за малчуганите.

Избери книжките, които показват на децата как да мият зъбите си или да споделят играчките си. Има ги и увлекателните сюжети, които са създадени с цел да илюстрират колко важно е за децата да се научат да се справят без биберон, а други пък показват в илюстрации какъв е животът в детската градина.

Каю: Прибира играчките си

Каю: Прибира играчките си

Избери книжки с рими 

Докато детето се учи да разбира значението на думите, които са включени в книжките, за него е по-лесно да възприеме текстове, които се повтарят и са в даден ритъм. Това прави и книжките в стихотворна форма още по-подходящ избор. 

Не е задължително всички книги, които подбираш за детето, да са такива, но не пропускай да добавиш и тях към детската библиотека. 

Кои са най-популярните детски книжки?

Вечните детски приказки продължават да са любим избор на родителите за моментите за четене с малчуганите. Същевременно все повече нови издания показват по-различна версия на познатите разкази. 

Много детски книжки интерпретират приказките на класиците, като включват и възможности за интеракция – звуци, изскачащи елементи или фигурки за приплъзване, които разкриват нови части от историята.

Какви видове народни приказки има?

Същевременно вече се появяват на пазара все по-оригинални и интересни предложения, вдъхновени от популярни филми или телевизионни серии. Но въпреки това никога няма да сбъркаш, ако избереш традиционна книжка с животни или с интересни персонажи.

Някои от най-търсените книжки за бебета в книжарница Orange са:

  • поредицата „Точната книжка“;
  • книжките за Барбароните;
  • книжките от поредицата „Защо? Какво? Как?“;
  • приказките на класиците;
  • книжките за приключенията на Франклин и други.

Допълнителни съвети и препоръки

За да са моментите за четене с децата пълноценни, има значение какъв е начинът, по който запознаваме малките с историите. Затова след като откриеш книжката, която искаш да прочетеш за детето си, опитай тези няколко допълнителни препоръки. 

При най-малките четенето е полезно най-много с това, че позволява на детето да е в тесен физически контакт с родителя и да чува неговия глас. Затова, когато отвориш книжката пред детето, открий подходящ момент, в който и двамата да сте спокойни. 

Важен е и разказвателният елемент, така че не пропускай да променяш интонацията си и да влезеш в ролята на героите.

Научи 123 с Пепа

Научи 123 с Пепа

За децата на над 1-годишна възраст продължава да е важен допирът до родителя, но вече четенето не е единствената активност, която книжките предизвикват. Опитай да коментираш историята и картинките с детето и посочвай илюстрациите, които се споменават в текста. 

Не бързай и да разлистваш страниците на книжките, а остави децата да разгледат подробно илюстрациите особено при първите срещи с четивото. Това ще направи времето за четене още по-интригуващо и обучително. 

Когато малчуганите пораснат още повече и започнат да се учат да водят разговори, книжките са много добър начин да се упражни това умение. 

Коментирайте заедно, ако героите са постъпили правилно или са направили нещо лошо, за да дадеш пример за държание. Също така преброявайте заедно еднаквите елементи от илюстрациите или търсете подобни предмети от книжките в стаята. 

Има безброй възможности да откриеш бебешка книжка за своето дете и още толкова начини, по които тя може да помогне в развитието му. Затова бързаме да те насочим към най-подходящата категория в нашия онлайн магазин, която е изпълнена с разнообразни предложения за най-малките членове на семейството. 

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *